Çocuk gelinler artacak! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çocuk gelinler artacak!


 

Mersin’de CHP’li kadınlar, muhtar ve müftülere verilen evlendirme yetkisine sert tepki gösterdi. Kadınlar yetkinin, akraba evliliklerinin ve çocuk gelinlerin artmasına neden olacağını savundu.

FATMA DOĞAN CANTEKİN

 

CHP Kadın Kolları Genel Merkezi, muhtarlara ve il-ilçe müftülüklerine verilen resmi nikah kıyma yetkisine bütün illerde eş zamanlı basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. Mersin İl Kadın Kolları da parti binasında yaptığı açıklama ile iktidarı eleştirdi.

 Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler, muhtar ve müftülere verilen yetkilerin geri alınması için, “Resmi Nikah Kıyma Yetkisi Muhtarlar İl-İlçe Müftülüklerine Verilmesin” başlıklı, 20 gün sürecek imza kampanyası başlatıldığını ve toplanan imzaların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına gönderileceğini söyledi.

 

“KADINLARIN HAKLARI YOK SAYILIYOR”

Atatürk Havaalanındaki saldırıda hayatını kaybeden yurttaşlara başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Güler, “Bu topraklarda ve dünyada her türlü teröre karşı olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz. Terörü bitiremeyenler, gençleri, akademisyenleri, öğrencileri, kadınları kendine düşman görenler, 8 Mart’ta kadınları saçından sürükleyenler, gazetecileri, kadınları hapse atanlar, ama IŞİD’lileri, Ebu Hanzala’yı tahliye edenler hiç yapılacak iş kalmamış gibi bir de nikâhı kimin kıyacağı ile uğraşmaya başladılar! Kadını öncelemeyen bu zihniyet, kadınların ve çocukların haklarını yok sayıyor. “Sıcak aile” söylemi altında sosyal hayatı dini referanslara göre dizayn etmeyi kendisine görev ediniyor. CHP’li kadınlar olarak sormak istiyoruz: Türkiye’nin tek sorunu muhtarlara ve müftülere nikâh kıyma yetkisinin verilmesi midir?” dedi.

 

“EN FAZLA KADIN VE ÇOCUKLAR ETKİLENECEK”

“Medeni kanunun kadınlara verdiği haklardan neden rahatsız oldunuz!” diye soran Güler, “Kaldı ki müftülerin görev tanımı ile yakından uzaktan ilgisi olmayan bu söylem, Türkiye’nin tek din esaslı yönetilmesi amacının önemli bir ifadesi, gericiliğe bu topraklarda yer açılması gayretinin bir göstergesidir. Bunun yanında imamlara verilecek resmi nikâh kıyma yetkisi, medeni haklar açısından yapılacak bütüncül değişikliklerin ilk adımıdır ve bu yolla sosyal hayatın dini kurallara göre yeniden dizayn edilmesi projesi kuşkusuz ki en fazla kadınları ve kız çocuklarını etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

 

“EVLİLİK YAŞI DÜŞÜRÜLECEK”

Müftü ve muhtarlara nikâh kıyma yetkisinin kadını eşit vatandaşlık haklarından mahrum etme uygulaması olduğunu kaydeden Güler, resmi nikâhın “tercih” haline getirilerek, imam nikâhını tekleştirmeye özendirecek uygulamalara, evlilik yaşının Medeni Kanun yok sayılarak daha düşürülmesine, erken yaşta ve zorla evliliklerin daha da artmasına, özellikle küçük yerlerde akraba evliliklerinin fazlalaşmasına, çocuk gelinlerin artmasına, kadını kolaylıkla evlendirmeye, eve kapatmaya, gereken yaşta özgür iradesiyle eş seçimini engellemeye, kadınların evlilik, miras ve boşanma gibi hakları açısından güvencesiz bırakılmasına yol açacağını dile getirdi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA