“Hedef 1 milyon amatör denizci” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Hedef 1 milyon amatör denizci”


 

Mersin Liman Başkanı Murat Harun Baştürk, 2023 öncesi hedeflerinin 1 milyon amatör denizci sayısına ulaşmak olduğunu söyledi.

SONER AYDIN      

Kabotaj ve Denizcilik Bayramı'nın 90.yıldönümü, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Mersin’de de kutlamalar Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle başladı. Törene; Mersin Liman Başkanı Baştürk, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Korer Özbenli ile protokol üyeleri katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda ki açılışın ardından protokol tarafından; ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısında denize çelenk atıldı.

 

“TÜRK DENİZCİLİĞİNİN ÖNÜ AÇILDI”

Törende bir konuşma yapan Mersin Liman Başkanı Murat Harun Baştürk, Kabotaj ve Denizcilik Bayramı'nın 90. yılının kutlandığını hatırlatarak, 1 Temmuz 1926’da kabul edilen 815 sayılı Kabotaj Kanun ile yabancıların denizlerimiz üzerindeki yaklaşık 350 yıllık hakimiyetinin sona erdirildiğini vurguladı. Kabotaj Kanunu ile Türk denizciliği ve ticaretinin önünün açıldığını belirten Baştürk, “Denizlerimiz tamamen millileştirilmiştir. Bu yönü ile kurtuluş savaşı zaferimizin sonrasında denizlerde de zafer kazanılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“DENİZCİLİĞİN GELİMESİNDE MİHENK TAŞI”

Mustafa Kemal Atatürk’ün, “En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile, en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” sözünü hatırlatan Baştürk, Kabotaj Kanunu’nun denizlerimize sahip çıkılması bilincinin yaratılmasının yanında, denizciliğin gelişmesinde de mihenk taşı olduğunu dile getirdi. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de dış ticaret yükünün önemli bir bölümünün denizyolu ile taşındığını belirten Baştürk “Bu anlamda denizciliğin geliştirilmesi için gerçekleştirilen yatırımlar ve bu alanda yürütülen politikalar ‘Denizci millet, denizci ülke’ kimliğini de sahiplenerek son yıllarda yoğunlaşmıştır. Bu çalışmalar sonucu, dünya denizciliğin kurallarını belirleyen, denizcilik politikalarına yön veren İMO’nun kara listesinde yer alan limanlarımız ve gemilerimiz beyaz listeye geçmiştir. Bu durum, uluslararası taşımacılık yapan lojistik firmalarının güvenini kazanmış ve limanlarımızdaki elleçme rakamları yükseltme trendine girerek, deniz ticaretimizin ekonomimize katkısı giderek artış göstermiştir” dedi.

 

“HEDEF 1 MİLYON AMATÖR DENİZCİ”

Denizcilikte 2023’e kadar olan hedefleri de dile getiren Baştürk, “2023’e kadar, Türk sahipli deniz ticaret filosunun tonaj bazında 50 milyon DTE’ye ulaşması ve dünyada ilk 10 ülke arasında yer alması, denizcilikte 100 bin zabit, 350 bin tayfa, 1 milyon amatör denizci sayısına erişilerek, uluslararası denizci istihdamına katkı sağlanması ve her 75 kişiden birinin tekne sahibi olmasını sağlayacak teşvik tedbirlerinin alınması hedeflenmektedir. Hedeflerimize ışık tutan büyük Atatürk ve aziz şehitlerimizi minnetle anıyor, tüm denizcilik camiamızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum” diye konuştu.

 

ŞEHİTLER ANISINA DENİZE ÇELENK ATILDI

Baştürk’ün açılış konuşmasının ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören sona erdi. Törene katılan protokol üyeleri daha sonra Atatürk Parkı’na geçerek Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısına denize çelenk attılar.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA