168 bin Suriyeli 4 bin Iraklı varmış! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

168 bin Suriyeli 4 bin Iraklı varmış!


 

Mersin’deki sığınmacıların resmi rakamları açıklandı! Irak Büyükelçisi Al-Alawi’yi ağırlayan Vali Çakacak, Mersin’de yaklaşık 168 bin Suriyeli ve 4 bin civarında da Iraklı olduğunu açıkladı!

Büyükelçi Al-Alawi ise, “Mersin’de önemli sayıda Iraklı vatandaşımız yaşıyor. Sunduğunuz hizmet ve yardımlardan dolayı teşekkür ederim” diyerek sığınmacılara yönelik yardıma hazır olduklarını söyledi. 

Haber Merkezi

Irak Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hisham Ali Akbar Al-Alawi, Vali Özdemir Çakacak’ı ziyaret etti. Sahil Valilik Makamında gerçekleşen ziyarette Al Alawi’ye Irak Cumhuriyeti Gaziantep Başkonsolosu Muayad Ömer A. Koperly de eşlik etti.
İlk olarak Şeref Defterini imzalayan Al-Alawi ardından Valilik Makamında bir süre Vali Çakacak ile bir görüşme gerçekleştirdi. Mersin’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Al-Alawi, Irak Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği görevine geçtiğimiz günlerde başladığını ifade ederek Gaziantep ve Adana’dan sonra öncelikli olarak Mersin’i ziyaret ettiklerini bildirdi. 
Al-Alawi; “ Irak Cumhuriyeti olarak, kadim dostumuz Türkiye’yi, özellikle de Mersin’i çok önemsiyoruz. Büyükelçilik olarak temaslarımızı sadece Ankara’da sürdürmeyip, yerel yönetimlerle de sağlam ilişkiler kurmak istiyoruz. Amacımız iki ülke arasındaki ilişkiler daha da geliştirmektir” dedi.

“ORTAK NOKTALARIMIZI ÇOĞALTABİLİRİZ”
Irak Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nin 1929’da açıldığını hatırlatan Al-Alawi; o günden bu yana iki ülke arasında gelişen ilişkilerin yeni işbirlikleri ile daha da güçleneceğine dikkat çekti. “Irak ve Türkiye olarak birçok ortak noktaya sahibiz ve bu ortak noktaları çoğaltabiliriz. İki ülke arasında yaklaşık 13 milyar dolar tutarında dış ticaret hacmi mevcuttur. Bunun yanı sıra Irak, Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında ikinci sırada yer almaktadır. Önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğine ve ticaret hacminin daha da artacağına inancım sonsuzdur. 2016 yılının sonlarına doğru Gaziantep, Adana ve Mersin illerinde bulunan işadamları ile Iraklı işadamlarını bir araya getirerek yeni işbirliği olanaklarını değerlendirmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuşan Al-Alawi iki ülke arasında düzenlenecek olan Stratejik İş Birliği Konseyi ile ilgili bilgi verdi.

SIĞINMACILAR İÇİN DESTEK 
Mersin ile Irak’taki birçok şehir arasında ekonomi, turizm, eğitim, sağlık, kültür gibi birçok alanda iş birliği yapılabileceğine, kardeş şehir anlaşmaları imzalanabileceğine dikkat çeken Al-Alawi; “Mersin’de önemli sayıda Iraklı vatandaşımız yaşıyor. Valilik olarak vatandaşlarımıza sunduğunuz hizmetlerden ve yardımlardan dolayı teşekkür ederim. Türkiye ve Mersin olarak, diğer ülkelerde yaşanan sıkıntılardan kaçarak ülkenize gelen birçok yabancı ülke vatandaşını da misafir ediyorsunuz. Sorumluluğunuzun çok büyük olduğunun bilincinde olarak, Irak Cumhuriyeti olarak bu konuda elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız” diyerek sözlerini noktaladı.

MERSİN’İN ÖNEMLİ PARTNERİ
Vali Çakacak da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek yeni atanan Büyükelçi Al-Alawi’ye görevinde başarılar diledi. Çakacak, iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin çok eskiye dayandığını bildirerek; “Irak sadece Türkiye’nin değil Mersin’in de en önemli dış ticaret partnerlerindendir. Mersin, burada yerleşik firmaların Irak’la önemli ticari ilişkiler kurmasının yanı sıra; sahip olduğu ülkemizin işlem hacmi en yüksek limanlarından olan Mersin Limanı’nın bölgenin dışarıya açılan kapısı olması nedeniyle de ayrı bir önem taşımaktadır. Mersin’le Irak arasında ciddi bir ihracat potansiyeli var. Karşılıklı iyi ilişkiler çerçevesinde hem yetkililer arasında yapılacak görüşmelerle hem de işadamlarının bir araya gelerek oluşturdukları sivil toplum kuruluşları aracılığıyla hali hazırda var olan ticaret hacminin daha da artacağına inanıyorum” dedi.

İLİŞKİLER DAHA ÇOK GELİŞİR
Çakacak; Mersin’in Türkiye’nin küçük bir örneği olduğuna dikkat çekerek, özellikte tarımsal açıdan önemli bir potansiyele sahip Mersin’in Türkiye’nin önde gelen muz ve narenciye üreticilerinden olduğunu ifade etti. Çakacak; “Bu anlamda diğer ülkelerin yanı sıra Irak’a da önemli ölçüde tarımsal ürün ihraç ediyoruz. Bunun yanı sıra 2013 Akdeniz Oyunları’nın ilimizde yapılmasının kente kazandırdığı önemli spor altyapısı ile yapımı tamamlanmak üzere olan 1294 yataklı Mersin Şehir Hastanesi, önümüzdeki süreçte Mersin’in ulusal ve uluslararası arenada hem sağlık turizmine hem de önemli spor organizasyonlarına ev sahipliği yapacağının önemli bir göstergesidir. Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde camdan kimyasal ürünlere kadar geniş bir üretim yelpazesinin bulunması Mersin’i her türlü alışverişin yapılabileceği bir kent haline getirmektedir. Dolayısıyla Mersin’le Irak’ın yakın ilişkiler içerisinde bulunması ve işadamlarının kuracağı karşılıklı diyalogla spor, sağlık, ticaret, turizm ve eğitim alanlarında önemli işbirliklerine imza atılarak var olan ticaret hacminin çok daha ileri noktalara taşınacağına inanıyoruz” dedi.

İŞTE SIĞINMACI RAKAMLARI
Mersin’de yaklaşık 168 bin Suriyeli ve 4 bin civarında da Iraklı bulunduğuna dikkat çeken Vali Çakacak; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ülkemizde misafir edilen yabancı ülke vatandaşlarının barınma, eğitim ve sağlık başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarının karşılanması için önemli çalışmalar yürüttüğünü ve Mersin Valiliği olarak da ilimizde misafir edilen Suriyeli ve Iraklıların ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözülmesi konusunda her türlü çalışmanın yapıldığı bilgisini verdi.
Çakacak ve Al-Alawi’nin bir süre sohbet etmesinin ardından ziyaret sona erdi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA