Akkuyu planda yok! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu planda yok!


 

Akkuyu Nükleer Santrali’nin yerinin, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda işaretlenmemesi için yürütülen çalışmalar sonuç verdi!

“Akkuyu planda yok” diyen Başkan Kocamaz, planın meclisten çıkmasının uzaması ile ilgili ise Mersin Valiliği’ni hedef gösterdi. 

Hediye Eroğlu –Soner Aydın 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis toplantısının Haziran ayı olağan meclis toplantısının birinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıya; nükleer karşıtlarının meclis üyelerine yönelik ‘Direnin’ baskısı damga vurdu.   
Toplantı öncesi Nükleer Karşıtı Platform Mersin bileşenleri ellerinde dövizler ile alana geldi. Bazı sivil toplum kuruluşları ile CHP ve HDP’li meclis üyelerinin de destek verdiği grup; bakanlığın ısrarına rağmen meclisi Akkuyu Nükleer Santrali’nin yerini 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na işaretlememeye çağırdı. 

TELAFİSİ İMKANSIZ 
Burada konuyla ilgili yapılan basın açıklamasını NKP Mersin Dönem Sözcüsü ve Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilcisi Erkan Demir okudu. Büyükşehir Belediye Meclisi’nce daha önce hazırlanan 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yeri işaretlenmediği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kabul edilmediğini anımsattı.
“Bizler bu ülkede yaşayan yurttaşlar olarak yapılacak planda Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yer almasını, işaretlenmesini istemiyoruz” diyen Demir, nükleer santralin yapılmasının, kente, ülkeye, ekonomiye, doğaya ve yaşama sayısız, geri dönüşsüz ve telafisi imkansız zararlar doğuracağını savundu. 

KAZA ÖNLENEMİYOR
Yakın tarihte dünyada yaşanan nükleer santral felaketlerinin, ileri teknolojiyle dahi santrallerde kazayı önleyemediğini işaret eden Demir, “Bu kazaların insan salığı ve yaşamı üzerinde zaman ve mekanla sınırlı olmayan telafisi imkansız zararlar doğurduğunu kanıtlamıştır. Bu felaket deneyimlerini yeniden deneyimlemeyi her halde sizler de istemezsiniz. Bunun yanında santralin yapım ve işletilmesine ilişkin sözleşme, kamu yararına ve ulusal çıkarlarımıza da aykırıdır.
Enerji eski bakanı Taner Yıldız, 2 Nisan 2015 yılında yapmış olduğu açıklamada, ‘Türkiye’de son 3 yılda arz tüketimden daha fazladır. Tam tersi üretim fazlamız var’ şeklinde açıklama yapmış iken bitmek tükenmek bilmeyen enerji projelerinin anlamı nedir? Sizlerin de bildiği gibi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na binlerce itiraz yapılmış olup, bakanlıkça bu itirazların hiçbir dikkate alınmaksızın plan onaylanmıştır. Bu plan aleyhinde açılan davalar ise halen devam etmektedir. 

SEÇMENİNİZİ DİKKATE ALIN!
Gerek Mersin ve gerekse de Türkiye genelinde yurttaşların yüzde 70-80’lik kısmı nükleer santral istememektedir. Sosyal belediyecilik gereğince kentle ilgili alına kararlarda insan merkezli olunması gerektiği, halkın çıkarlarının gözetilmesi, halkın taleplerinin muhakkak dikkate alınması gerektiği ve çevrenin korunması gerektiği açıktır ve de mutlaktır. 
Bundan önceki süreçte konuya ilişkin olarak alınmış bir belediye meclis kararlarına ve seçim vaatlerinde yer alan ‘Akkuyu’da nükleer santrale karşı duracağız’ vaadine sadık kalınması ahde vefa ve siyasi sorumluluk gereğidir. 
Bu nedenle Akkuyu Nükleer Santrali’ne meclisinizin hazırlayacağı 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yer verilmemesini santralin yapılmaması için gerekli kararların alınmasını istiyoruz. 
Meclis üyelerimize inanıyoruz. Kendilerini seçen halk gibi ki anketlerde Mersin’den yüzde 86 nükleere karşı, ne bu planda ne de başka planlarda nükleere yer yok. Nükleere inat yaşasın hayat” dedi. 

MERSİN HALKI HASSASİYET BEKLİYOR
Açıklamanın ardından toplantı için merkeze gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile nükleer karşıtı grup arasında kısa süreli bir atışma oldu. Nükleer karşıtları Kocamaz’a seslenerek, duyarlılık çağrısında bulundu. Kocamaz ise nükleer karşıtlarına dönerek, “Ortada fol yok yumurta yok. Ben zaten duyarlıyım” yanıtı verdi. Bunun üzerine nükleer karşıtları Kocamaz’a teşekkür ederek, alkışladılar.
Meclis toplantısını izlemek isteyen nükleer karşıtlarının önce salona girişine izin verilmedi. Bir sür sonra Başkan Kocamaz’ın, ‘salonda eylem yapılmaması’ şartını kabul eden nükleer karşıtları toplantıyı takip etmek için salona girebildi. 

İPTALİ İÇİN BİREYSEL OLARAK TEK DAVAYI BURHANETTİN KOCAMAZ AÇTI!
Toplantının dillek ve temenniler bölümünde söz alan Başkan Kocamaz ise, “Burada şov yapmak istediniz mi her türlü şovu yaparsınız” diyerek, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yerinin 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda işaretlenmesinin istenmediğini, zaten kendilerinin de bunu plana koymadığını söyledi. “Tantana da bundan çıktı” diyen Kocamaz, “Halen de bu konu imar planında yok. Mecliste en son yaptığımız görüşmelerde Akkuyu dışında diğer bölgelerin bir an evvel gelmesini istedim. Çünkü Akkuyu ile ilgili olay mahkemeye intikal etmiş durumda.
Bugün ortada şov yapanlar Akkuyu Projesi tartışılırken kılını kıpırdatmadı. Sadece, ‘Olmaması lazım. Yapılmaması lazım diyerek, millete gaz vermeye çalıştılar. Böyle idarecilik olmaz. Eğer gerçekten bu işe yürekten karşıysanız, bırakın yönetici olmayı bireysel olarak dava açma hakkınız vardı. Bir iki kurum dışında bir tek Burhanetin Kocamaz, ÇED raporunun iptali için dava açtı. Açılan davalar kapsamında 11 Temmuz’da bölgede keşif yapılacak. İnşallah orada yapılan inceleme neticesinde bu problem Mersin’i, Mersinliyi sıkıntıya sokmayacak şekilde çözülür diye umut ediyoruz” dedi. 

AKKUYU DURDU!
Son 3 gündür Aydıncık, Bozyazı, Anamur’da iftar da halk ile buluştuğunu anımsatan Kocamaz, bu bölgede helikopter ile gittiğini ve özellikle Akkuyu’nun üzerinden gitmeyi tercih ettiğini de söyleyerek, “Yukarıdan bakıldığında yapılan saha düzenleme çalışmaları bariz bir şekilde görülüyor. O kadar iş yapılırken bugün ortalığı karıştırmaya çalışan insanlar neredeydi? Uçak düşürme hadisesinden dolayı projede zannediyorum bir duraklama var, orada her hangi bir çalışma yok. 
Bu Mersin hepimizin, Gidecek başka yerimiz yok. Bu kente hep birlikte sahip çıkmak hatta birleştirmek mecburiyetindeyiz. Bu işi şova dönüştürerek bir yere varamayız” dedi.  
VALİ ZAMAN AYIRAMADI, PLAN GECİKTİ!

Başkan Burhanettin Kocamaz, Akkuyu Nükleer Santrali’nin işaretleneceği tartışmaları ile hazırlığı süren 1/50 binlik plan ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dilek ve temenniler bölümünde bir konuşma yaptı. 
Planın bir ay önce bitirildiğini ancak Mersin Valiliği’nin, ‘Plan herkesle paylaşıldı ama valilik ile paylaşılmadı’ siteminde bulunması ile sürecin uzadığını açıklayan Başkan Kocamaz, “Biz de arkadaşlarımıza ‘gidin konuyu vali bey ile paylaşın’ dedik. Bu iş biraz uzadı. Vali bey bu konuya galiba zaman ayıramadı ve olay gecikti. Son olarak eski İl Özel İdare Binasında bir toplantı yapıldı. Kaymakamlar ve bazı resmi dairelerden müdürlerin de katıldığı bu toplantıda, bazı kaymakamlar, ‘bize bir şey sorulmadı, bizi dilemeyecekseniz bizi niye çağırdınız’ tepkisi vererek bazı taleplerde bulundular. Kaymakamlıkların da taleplerini de dikkate alarak imar planına montajının yapılması için harekete geçtik, 
Biz acele ediyoruz, bu plan bir an önce meclise gelmeli. Meclise gelmesi için de bu taleplerden olabilecekleri plana monte ediyoruz. Sanıyorum Temmuz ayında plan mecliste görüşülebilecek” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA