Mersin’de nükleer anketi yapıldı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de nükleer anketi yapıldı!


 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde; Akkuyu Nükleer Santrali’nin yerinin işaretlenmesi oylaması öncesi, ‘Mersinliler nükleer istiyor mu, istemiyor mu?’ anketinin sonuçları açıklandı!..

Mersin ve Mezitli Kent Konseyi tarafından yapılan anketin sonuçlarının dikkate alınmasını isteyen uzmanlar, meclis üyelerine, “Oy vermeden önce size oy verenlerin ne düşündüğü görmek için ankete bakın” çağrısı yaptı.

 

Hediye Eroğlu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1/100 bin ölçekli Adana-Mersin Çevre Düzeni Planı’nda işaretlediği Akkuyu Nükleer Santrali’nin, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/50 bin ölçekli planda da işaretlenmesi için 13 Haziran’da belediye meclisinde yapılacak oylama öncesi Mersin halkının nükleer karşıtı mücadelesi devam ediyor.

Oylama öncesi meclis üyelerine Mersin halkının nükleer ile ilgili fikirlerini aktarmak için Mersin ve Mezitli Kent Konseyleri işbirliğinde gerçekleştirilen, “Mersin Halkının Akkuyu Nükleer Santraline Bakışı” konulu anket çalışmasının sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

 

MADEN YATIRIMLARININ ÖNÜN AÇAN DÜZENLEMEYE DİKKAT!

Mersin Kent Konseyi toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında ilk olarak söz alan Konsey Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, Mersin halkının nükleer ile ilgili düşündüklerini ortaya koymak adına böyle bir anket çalışmasına imza attığını söyledi.

Aynı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, zamanda maden ve güneş enerjisi yatırımlarında bürokrasiyi azaltan yeni bir modele geçme yönündeki çalışmalarına da dikkat çeken Lokmanoğlu, bu modelin tekrardan düşünülmesi için çağrısı yaptı. “Çünkü bu düzenlemeler imza attığınız RİO, Paris ve RAMSAY gibi uluslar arası anlaşmalara aykırıdır. Tamamen merkeziyetçi bir sistemle yapılan düzenlemeler doğa katliamına sebep olacaktır” dedi.

 

MERSİN, NÜKLEER KENTİ OLARAK ANILACAK

Daha sonra nükleer ile ilgili hazırlanan anketi kamuoyuyla paylaşan Mezitli Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Erkan Aktaş, anketin Mezitli için başlatıldığını ancak daha sonra Mersin geneline yayıldığını açıkladı.

Mersin’de yapılmak istenen; termik santraller, madenler, çimento fabrikaları ve HES’lerin iktidarın Mersin’i bakışının göstergesi olduğunu vurgulayan Aktaş, “Türkiye enerjide dışa bağlı bir ülke ve ekonomik kırılganlığının en temel nedenlerinden biri enerji ithalatçısı olmasıdır. Günümüzde hızla artan enerji ihtiyacı dünyada alternatif yenilebilir enerjilere yönelimi artırmıştır.

Son yıllarda yapılan maliyet analizlerinde, nükleer santrallerin elektrik birim yada kurulum maliyetleri açısından hidroelektrik, jeotermal,  kömür, doğal gaz, rüzgar santrallerinden daha da yüksek maliyetli olduğu belirtilmektedir.

Ancak tarım/turizm cenneti olan güneşin kenti Mersin, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları yerine nükleer yatırım tercihi, tüm dünyada her türlü tehdide açık ‘Bir nükleer kent’ olarak tescillenecektir” dedi.

 

SİZE OY VERENLERİN GÖRÜŞLERİNİ DİKKATE ALIN!

Önümüzdeki günlerde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde 1/50 binlik Çevre Planı’na nükleer santralin yerinin işaretlenmesi için yapılacak oylama öncesi meclis üyelerini bilgilendirmek amacıyla bu çalışmayı yaptıklarını açıklayan Aktaş, “Bunun oylamasını yapacaksınız ama yaptığımız ankette, size oy veren halkın ne düşündüğünü bu anket ile görebilirsiniz” dedi.

Aktaş, meclis üyelerine anketi dikkate almaları için özellikle çağrı yaptı.

Anketin il genelinde 13 ilçede bin 500 kişi ile yüz yüze, 3 bin 550 kişi ile de internet üzerinden yapıldığını bildiren Doç. Dr. Erkan Aktaş, özellikle merkez ilçelerden katılımın yüksek olduğunun altını çizdi.

 

HALK NÜKLEER İSTEMİYOR

Anket yaparken her ilçeden, her yaş ve eğitim grubundan veri almaya özellikle dikkat ettiklerini dile getiren Aktaş, anketin içeriği ile ilgili ise şu bilgileri verdi: “Ankete katılanların yüzde 59’u erkekler olup, yüzde 41’i kadınlardan oluşmakta. Ayrıca katılımcıların yüzde 72’sini üniversite, yüzde 17’sini lise, yüzde 4’ünü ortaokul ve yüzde 7’sini ilkokul mezunları oluşturmakta.

Anketteki; ‘Ülkemizde nükleer enerjiye geçmeli mi?’ sorusuna katılımcıların yüzde 65’i kesinlikle geçilmemeli yanıtı verirken, yüzde 14’ü geçilmemeli, yüzde 10’u kesinlikle geçilmeli, yüzde 4’ü geçilmeli ve yüzde 2’si fikri olmadığı yanıtını verdi.

Anketteki; ‘Nükleer enerjiye alternatif enerji kaynakları sizce ne olmalıdır?’ sorusuna katılımcıların yüzde 43’ü güneş, yüzde 32’si güneş, yüzde 11’i hidroelektrik, yüzde 10’u jeotermal, yüzde 3’ü termik santral ve yüzde 1’i diğer yanıtı verdi.

 

AKKUYU YANLIŞ SEÇİM!

Anketteki; ‘Nükleer santral için yer seçimi (Mersin Akkuyu) doğru mu?’ sorusuna katılımcıların yüzde 76’sı kesinlikle doğru değil, yüzde 10’u doğru değil, yüzde 4’ü kararsızım, yüzde 7’si doğru ve yüzde 3’ü ise fikrim yok yanıtı verdi.

Anketteki; ‘Mersin Akkuyu’da nükleer santral kurulması yaşantınızı nasıl etkileyecek?’ sorusuna katılımcıların yüzde 69’u çok olumsuz, yüzde 17’si olumsuz, yüzde 4’ü kararsız, yüzde 3’ü çok olumlu, yüzde 4’ü olumlu etkileyeceğini, yüzde 3’ü ise fikrinin olmadığını söyledi.

 

TARIM VE TURİZM BİTER!

Anketteki; ‘Mersin Akkuyu’da nükleer santral kurulması en fazla hangi sektörü olumsuz etkiler?’ sorusuna katılımcıların yüzde 58’i tarım, yüzde 26’sı turizm, yüzde 8’i diğer, yüzde 5’i hiçbirini, yüzde 2’si fikrinin olmadığını ve yüzde 1’i sanayiyi etkileyeceği yönünde yanıt verdi.

Anketteki; ‘Mersin Akkuyu’da nükleer santral kurulması en fazla hangi sektörü olumlu etkiler?’ sorusuna katılımcıların yüzde 38’si hiçbirini, yüzde 32’si enerjiyi, yüzde 11’i sanayiyi, yüzde 6’sı tarımı, yüzde 2’si turizmi, yüzde 2’si lojistiği ve yüzde 3’ü diğer sektörleri etkimeyeceğini söylerken, yüzde 6’sı fikrinin olmadığını belirtti.

 

DENENMEMİŞ TEKNOLOJİ HALKI TEDİRGİN EDİYOR

Anketteki; ‘Mersin Akkuyu’da yapımı planlanan nükleer santral tipinin daha önce hiç bir yerde denenmemiş olduğunu biliyor musunuz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 57’si evet, yüzde 43’ü ise hayır yanıtı verdi.

Anketteki; ‘Mersin Akkuyu’da yapımı planlanan nükleer santral tipinin daha önce hiç bir yerde denenmemiş olması sizi tedirgin ediyor mu?’ sorusuna katılımcıların yüzde 90’ı evet, yüzde 8’i hayır, yüzde 2’si ise fikrinin olmadığı yönünde yanıt verdi.

 

DENETİMLER YETERSİZ!

Anketteki; ‘Mersin Akkuyu’da nükleer santral tamamlandığında sizce denetimler iyi bir şekilde yapılır mı?’ sorusuna yüzde 59 kesinlikle katılmıyorum, yüzde 20 katılıyorum, yüzde 8 katılıyorum, yüzde 7 kesinlikle katılıyorum, yüzde 4 fikrim yok ve yüzde 2 bilgim yok yanıtı verdi.

Zaten ülkemizde denetim sorunu var. u konuda çok sabıkalıyız. Son olarak Soma’da 301 madencimiz yaşamını yitirdi. Daha madenleri denetleyemiyorken, nükleeri nasıl denetleyeceğiz?

 

MERSİNLİLER RUSLAR’A GÜVENMİYOR!

Anketteki; ‘Mersin Akkuyu’da nükleer santrali yapan firma güvenilir mi?’ sorusuna katılımcıların yüzde 52’si kesinlikle katılmıyorum derken, yüzde 16’sı katılmıyorum, yüzde 11’i bilgim yok, yüzde 9’i fikrim yok ve yüzde 7’si katılıyorum yanıtı verdi.

Ankette; ‘Mersin Akkuyu’da nükleer santral tamamlandığında Mersin'de yaşadığım için tedirgin olmam’ görüşüne karşı çıkanların oranı yüzde 80 olurken, anketteki; ‘Mersin Akkuyu’da nükleer santral tamamlandığında o bölgede rahat bir şekilde tatil yaparım’ görüşüne hayır diyenlerin oranı da yüzde 82 oldu.
Anketteki; ‘Mersin Akkuyu’da nükleer santral tamamlandığında O bölgenin ürünlerini rahat bir şekilde tüketirim’ görüşüne katılmayanların oranı yüzde 82 olurken, anketteki; ‘Mersin Akkuyu’da nükleer santral tamamlandığında santralin kaza riski düşüktür’ görüşüne katılmayanların oranı yüzde 79 oldu”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA