ENGEL(SİZ)SİNİZ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ENGEL(SİZ)SİNİZ!


 

Mersin’de engelli olmak büyük sorun iken görme engelli olmak ise eve hapsolmak anlamına geliyor!..

Merdivenler, bozuk, üzerine araç park edilmiş kaldırımlar görme engellilerin sokağa çıkmasını engelliyor. Ulaşımda da büyük zorluk yaşayan görme engelliler duraklarda saatlerce otobüs bekliyor!

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından Türkiye’de bir ilk olarak 2 yıl önce kurulan Engelliler Daire Başkanlığı’nın çalışmalarını eleştiren Kalp Gözüyle Görenler Derneği Başkanı Ahmet Remzi İnan, “Engelliler daire başkanlığı engellilerden uzak, onlar bize geleceğine biz onlara gidiyoruz” dedi. 

SONER AYDIN

Mersin’de kendilerini engelli dostu olarak tanımlayan, çalıştaylar yapan projeler üreten belediyeler iş uygulamaya geldiğinde sınıfta kalıyorlar!.. 
Özellikle bünyesinde Engelliler Dairesi Başkanlığı olan Büyükşehir Belediyesi’nin kenti engellilere uygun hale getirmemesi nedeniyle engellilerden tepki almaya devam ediyor. Görme engelliler özellikle kaldırımların ve toplu taşıma araçlarının kendilerine uygun hale getirilmesini istiyor. 

“ENGELLİLER DAİRE BAŞKANLIĞI ENGELLİLERDEN UZAK”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından Türkiye’de bir ilk olarak iki yıl önce kurulan Engelliler Daire Başkanlığı’nın çalışmalarını eleştiren Kalp Gözüyle Görenler Derneği Başkanı Ahmet Remzi İnan, “Engelliler daire başkanlığı engellilerden uzak” dedi. 
Daire başkanlığını hiçbir engelli derneğini ziyaret etmemekle eleştiren İnan, “Onlar bize geleceğine biz onlara gittik. Makama geldikleri zaman engellileri unutmamaları gerekir. 3 ayda bir engellileri ziyaret edin. Sorunlarını dinleyin. Balıkesir Belediyesi her sene bin 500 engelliyi 25-30 Eylül arasında misafir ediyor. 25’inci yıl kutlamalarına bu sene biz de katılacağız. Bunu bizim belediyemiz de yapabilir. Zaten devlet engellilere kullanılması için yüzde 3 pay gönderiyor. Ama maalesef bu konuda zayıfız. Bir yere gideceğimiz zaman Ulaşım Daire Başkanlığı’ndan araç istediğimizde vermiyorlar. Örneğin geçen sene Balıkesir’e gitmek için araç istedik ama verilmedi. İzmir, Mardin, Erzurum, İstanbul gibi belediyeler engellilere araç tahsis edip, yakıt ve gidiş-geliş masraflarını karşılıyor. Ancak bize destek verilmiyor” dedi.  

“KALDIRIMLARI KULLANAMIYORUZ”
Görme engelliler için kaldırımlara konulan sarı şeritlerin engelli derneklerine danışılmadan yapıldığını ve görme engelliler için verimli olmadığını dile getiren Başkan Ahmet Remzi İnan, kaldırımların işgal edilmesi nedeniyle rahat yürüyemediklerini söyledi. Özellikle işportacıların ve mağazaların kaldırımları kapatması ile birlikte zaman zaman kazalar yaşadıklarının altınız çizen İnan, bozuk, üzerine araç park etmiş kaldırımlar nedeniyle görme kaybı olmayan insanların bile kaldırımları kullanmakta zorlandığını vurguladı. 

“DURAKLARDA SAATLERCE BEKLİYORUZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın koltuğa oturmasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen görme engellilerin ulaşımda yaşadığı sıkıntıları çözemediğine değinen İnan, özellikle otobüs şoförlerinin bu konuda daha duyarlı olması için yetkilileri göreve çağırdı.
Otobüs şoförlerinin duraklarda bekleyen görme engelli vatandaşlara yardımcı olması gerektiğini dile getiren İnan, “Durakta bizi gördüklerine nereye gittiğimizi sorup, yardımcı olsalar bu kadar sıkıntı yaşamayız. Hangi otobüsün geldiğini görmediğimiz için saatlerce duraklarda beklemek zorunda kalıyoruz. Durakta bir vatandaş varsa bize yardımcı olmasını istiyoruz ama o da ancak kendi otobüsü gelene kadar yardımcı olabiliyor. Konuyla ilgili Ulaşım Daire Başkanlığı’na şikayetimizi iletmemize rağmen herhangi bir çözüm bulunmadı” dedi. 
Otobüslerdeki anonsların da yetersiz olduğunu İnan, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz’ın yeterli denetimleri yapmadığını ifade etti.

“TOPLUMDA DUYARLILIK ARTTIRILMALI”
Öte yandan görme engellilere yönelik toplumda kadınların erkeklere oranla daha duyarlı olduğunu da dile getiren İnan, toplumsal duyarlılığın arttırılması gerektiğini söyledi. 
Milli eğitim ve belediyelerin bu konuda çeşitli çalışmalar yapabileceğini kaydeden İnan, “Milli Eğitim Bakanlığı görme engellilere yönelik ders programı ayarlayabilir. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri vatandaşlara engellilere nasıl davranılması gerektiğine dair eğitimler verebilir. Halkımız duyarlı ama ilgililer adım atmalı. Özellikle Milli Eğitim’in çocuklara vereceği eğitim çok önemli” ifadelerini kullandı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA