Nartlar büyüledi… | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Nartlar büyüledi…


 

Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin, Kafkas halklarının mitolojik kahramanlarına verilen ortak isim olan ve yiğitlik destanları ile bilinen Nartlar’dan esinlenerek hazırladığı “Nartlar’ın Gecesi” etkinliği unutulmaz anlar yaşattı.

HEDİYE EROĞLU

Kafkas halklarının, Çarlık Rusyası’ndan sürgün edilmelerinin 152’inci yılında, Rusya’ya, “Soykırımı tanı” çağrısı yapan Çerkesler, kültürlerini yaşatma mücadelelerini de sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan 21 Mayıs Büyük Sürgün Anma etkinliklerini ardından bu defa Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Kafkas halklarının mitolojik kahramanlarına verilen ortak isim olan ve yiğitlik destanları ile bilinen Nartlar’dan esinlenerek hazırlanan “Nartlar’ın Gecesi” etkinliği gerçekleştirildi.
Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen geceye; Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Dernek Başkanı Ş. Şamil Koç, yönetim kurulu, dernek üyeleri ve davetliler katıldı. 

“İDEALİMİZ BÜYÜK!”
Gecenin açış konuşmasını yapan Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ş. Şamil Koç, organizasyon kapsamında bir yıllık bir çalışma sezonunda hazırlanan gösterilen sahneleneceğini belirterek, “Yolumuza devam ediyoruz. İdealimiz büyük. Biz savaşlardan, sürgünlerden, soykırımlardan, dağıtılmış topraklardan, kaybedilmiş vatanlardan arta kalan bir kültürü yaşatmak için tüm gücümüzle mücadele ediyoruz. Bu mücadelede sizlerin desteğiyle ilerleyebiliyor, yürüyebiliyoruz. Bundan dolayı gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum. Ayrıca sayın Belediye Başkanımız Hamit Tuna da derneğimizin fahri üyesidir. Çalışmalarımızın bir çoğunda katkısı ve etkisi çok büyüktür. Kendisine sonsuz saygı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bir sivil toplum örgüt ile bir kentin belediyesi ne kadar yakın olabilirse, biz de Toroslar Belediyesi’nden o kadar büyük yakınlık gördük” dedi. 

“GAYRETİNİZİ HER GÖRDÜĞÜMDE GÖĞSÜM KABARIYOR”
Açılışta kısa bir konuşma yapan Başkan Tuna, “Bu güzel gecede sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu güzel gününüzde mutlaka yanınızda olmak istedim. Kafkas Derneğimiz, 13 yıldır belediye başkanlığı yaptığım görev süremde hep yan yana, omuz omuza birlikte çalıştığımız önemli bir sivil toplum kuruluşumuz. Kültürünüzü yaşatmak, genç nesle aktarmak için canhıraş gayretinizi her gördüğümde göğsüm kabarıyor. Yaşantınız, duruşunuz ile vatanın, bayrağın kıymetini en çok bilen sizlersiniz. Çünkü vatansızlığın ve bayraksızlığın, dağıtılmışlığın ve baskının ne demek olduğunu en çok yaşayanlarsınız. Zor elde edilen şeylerin değeri asla unutulmaz. Kolay elde edilen değeri de çok bilinmez. İşte böyle bir derinlikten gelen yapı olarak sizlerle bizlerle olmaktan büyük şeref duyuyorum. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Bağımsızlığımızın timsali bayrağımıza, vatan topraklarına, kültürümüze, manevi değerlerimize hep birlikte sahip çıkacağız” diye konuştu. 

THAMADE’DEN GENÇLERE VATAN TOPRAĞI 
Program daha sonra ‘Thamate’ olarak da adlandırılan, Çerkes topluluğunun en yaşlı ve saygın isimlerinden Yusuf Duman ve Vasfi İnceman’ın konuşmaları ile sürdü. 
Thamate İnceman, konuşmasının sonunda Abhazya’dan getirdiği vatan toprağı ile Abhazya’nın bağımsızlığı için canlarını feda eden, sakat kalan kahramanlar ile ilgili bir ansiklopediyi derneğe bağışladı. Vatan toprağı ile kitabı İnceman’dan Dernek Başkanı Ş. Şamil Koç teslim aldı. Bu duygu dolu anları kelimelerle ifade etmekte zorlanan Başkan Koç, “Geleceğe en güzel hatıra bu vatan toprağıdır. Derneğimizin envanterine giren en kıymetli hatıraları bugün aldık” dedi. 

COŞKU VE HÜZÜN, DANSLAR VE ŞARKILARLA ANLATILDI
Gece daha sonra Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği Abrek Dans Grubu’nun; Lezginka, Kafe, Vugh, Şımd, Apsuva, Teperüş müzik ve dans gösterileri sunması ile devam etti. Dernek gençlerinden oluşan Abaza Şarkı Grubu’nun da performans sahnelediği gecede, İskenderun Kafkas Kültür Derneği Müzik Grubu EMEF de sahne aldı.
Gecede ayrıca iki küçük yetenek Tiney Yüzbaşı ve Utku Özbek isimleri çocuklarda akardiyon performansları ile izleyicilerden büyük alkış aldılar. 
Programda ayrıca Suriye’deki savaştan kaçarak ailesi ile Mersin’e gelen Çerkes asıllı Lotsa Elyas Shagouj ile Mersin’in tek Çerkes köyü Sadiye’de yaşayan Setenay Yıldırım da, söyledikleri şarkılar ile katılımcılardan tam not aldılar. 
Gece dernek yararına düzenlenen ve değerli bir Çerkes kamasının açık attırmada Hüseyin Tekin’e satılması ve katılımcılar arasında çekiliş yapılması ile sona erdi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA