Büyüyoruz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Büyüyoruz!


 

Özelleşmesinin üzerinden 9 yıl geçen Mersin Limanı’nda, 170 milyon dolarlık ‘Genişleme Projesi’ hızla sürüyor. Haziran ayında tamamlanması planlanan bu proje ile MIP’in limandaki 9 yıllık toplam yatırımı 1 milyar doların üzerine çıkacak!

Bugün yıllık 1.8 milyon TEU konteyner ve 9 milyon ton konvansiyonel yük kapasitesine sahip olan liman, inşaatı devam eden büyüme yatırımı ile 2.6 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine ulaşacak.

 

 

Hediye Eroğlu

 

Mersin Limanı’nda yük tonajı önceki yıla oranla yüzde 1,5 ve konteyner hareketi yüzde 3,2 oranında azaldı. Limanda yük tonajı 2015 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 1,5 düşerken, benzer şekilde konteyner hareketinde de yüzde 3,2’lik düşüş yaşandı.

Yerli Afken Holding ile Singapurlu PSA konsorsiyumu ile kurulan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’nin (MIP), 2015 yılı operasyonel performansını değerlendiren Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, önemli açıklamalar yaptı.

 

MERSİN LİMANI; 6 BİN 200 MÜŞTERİYE HİZMET VERİYOR

Altyapı, teknoloji ve insan kaynağı olarak yaptığı yatırımlar yanında, yarattığı ekosistem ile kente ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan MIP’in, hizmet verdiği 17 konteyner operatörü ile birlikte 100’den fazla limana bağlantı kurduğunu işaret eden Delibaş, “MIP, mevcut durumda dünya çapında düzenli hizmet verilen 6 bin 200 müşterisiyle Türkiye’deki konteyner limanları arasında yüzde 17,8’lik, ithalat-ihracat konteyner iş hacmi bakımından ise yüzde 25,8’lık pazar payına sahiptir (2015 Ocak-Eylül arası dönem için yayınlanan Türklim Raporuna göre).

Operasyonel olarak 2015 yılında, bölgesel ticari ve politik gelişmelerden olumsuz etkilenen Mersin Uluslararası Limanı’nda, yıl içinde elleçlenen konteyner hacmi bir önceki yıla göre yüzde 2,2 azalmış yaklaşık 1,47 milyon TEU olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılında 4 bin 320 gemiye hizmet verilen Mersin Uluslararası Limanı’nda, konvansiyonel kargo miktarı ise Türkiye’nin tarım üretimine paralel olarak yüzde 14 azalma göstermiş ve 7,7 milyon olarak gerçekleşmiştir. Yıl içinde Ro-Ro adedi (gemiye yüklenen, tahliye edilen araç), bir önceki yıla oranla yüzde 12,5 azalmış ve 71.191 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

 

9 YILDA 1 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILMIŞ OLACAK!

MIP’in, “Mersin Uluslararası Limanı Genişleme Projesi”ne (EMH) de değinen Delibaş, 2007 yılında işletim hakları karşılığı ödenen 755 milyon dolara ilaveten bugüne kadar toplam 250 milyon TL’lik yatırım yapıldığını anımsattı. Halil Delibaş, şu anda inşaatı devam eden Genişleme Projesi (East Mediterranean Hub- EMH) kapsamında harcanacak 170 milyon dolar ile Mersin Limanı’nda toplam yatırım bedelinin bu senenin sonunda 1 milyar doların üzerine çıkacağını açıkladı.

“Bugün yıllık 1.8 milyon TEU konteyner ve 9 milyon ton konvansiyonel yük kapasitesine sahip olan limanımız, bahse konu halen inşaatı devam eden büyüme yatırımı ile 2.6 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine ulaşacaktır” diyen Delibaş, “Ayrıca sahip olacağı altyapı ve ekipman ile bu gün dünya denizlerinde dolaşan en büyük konteyner gemilerine hizmet verebilir hale gelecektir.

 

DÜNYA İLE REKABET GÜCÜMÜZ ARTACAK

Dünya limanları ile rekabet gücümüzü arttıracak Genişleme Projesi fazlardan oluşmaktadır. Çalışmalar, 4 numaralı rıhtım önünde bulunan 28 bin metrekarelik deniz alanının doldurulmasıyla başlamıştır. 5 ve 6 numaralı rıhtımları oluşturan beton bloklar sökülerek, bu bölgede ve dolgu bölgesinde çelik kazıklar üzerinde toplam 480 metre uzunluğunda yeni bir rıhtım inşaatı yapılmaktadır. Geri sahada ise toplam 106 bin metrekarelik alan kilitli taş beton bloklarla kaplanacaktır. Bu alan yeni terminalin stok sahası olarak hizmet verecektir.

Rıhtım üzerinde 49 metre yüksekliğinde 4 adet dev rıhtım vinci kullanılacak ve vinçlerin yıllık elleçleme kapasitesi toplam 800 bin TEU olacaktır. Yeni alınacak rıhtım vinçleri için gerekli olan 15 bin 500 voltluk gerilimi karşılamak için ise yeni bir trafo merkezi inşa edilecektir.

 

BAĞIMSIZ DEVLETLER TOPLULUĞU ÜLKELERİNİN DE ANA LİMANI OLACAĞIZ

Geri sahada çalıştırılacak 8 adet Elektrikli RTG ile limanın toplam stoklama kapasitesi 1 milyon 800 bin TEU 'dan 2 milyon 600 bin TEU 'ya çıkacaktır.

Rıhtımın önünde bulunan 30 metre genişliğinde bir alan -17.50 metre derinliğe taranmış ve yanaşacak gemi pervanelerinin aşındırıcı etkilerine karşı bir koruma tabakası oluşturulmuştur. Ayrıca 18 bin TEU kapasiteli gemilerin limana girebilmesi için birçok alanda dip taramasına devam edilmektedir.

Mersin Limanı Genişleme projesi, dünyanın en büyük konteyner gemilerinin limanımıza uğramasına olanak sağlayacak, direkt seferlerin açılması ve sefer sürelerinin kısalmasıyla Mersin Uluslararası Limanı, Orta Doğu ve bağımsız devletler topluluğu ülkelerinin de ana limanı olacaktır.

Gelecekte dünya ölçeğinde bir limanı Mersin’e kazandırmayı hedefleyen MIP, ülkenin orta ve uzun vadeli ticaret hedeflerinin karşılayabilmek, ayrıca her gün hızla değişen ve gelişen limancılık sektörüne ayak uydurulabilmek için stratejisini sürekli büyüme olarak belirlemiştir” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA