E-İhracat Günü’ne katılım çağrısı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

E-İhracat Günü’ne katılım çağrısı


 

Her ay E-İhracat Günü düzenlediklerini anımsatan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, “Tüm üyelerimizi bu E-İhracat Günü etkinliğine davet ediyorum” dedi.

Haber Merkezi

 

Katma değeri yüksek tarımsal üretimin yanında tasarım üstünlüğüne sahip teknoloji yoğun sanayi ürünlerinde Akdeniz bölgesinin gücünü küresel pazarlarda en yüksek değerlerde yansıtan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Mersin E-İhracat Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin, Tarsus, Çağ ve Toros Üniversiteleri iş birliğinde düzenlenen zirvede Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) bağlı e-ihracat yetkilileri, alanında önde gelen sektör temsilcileri, Türkiye’nin e-ihracat politikaları, devlet destekleri, e-ihracatta gümrükleme işlemleri, e-ihracatın getirdiği fırsatlarla bu alandaki en iyi uygulamalar, dijital pazarlama ve satış stratejileri hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

 

“TAHMİN EDİLEMEZ BİR GELECEĞE HIZLA İLERLİYORUZ”

Zirvenin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, 175 yıldır ihracat kenti olan Mersin’in dış ticaret rakamlarına değindi. Mersin’in 2023 yılında 9,4 milyar dolar ihracatıyla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan illeri sıralamasında 7’inci olduğunu vurgulayan Başkan Çakır, kentin toplam dış ticaret hacminin 20 milyar doları aştığını belirtti.

Başkan Çakır, “Merkezinde Çukurova Bölgesi, Doğu Akdeniz Ekonomi Bölgesi ve dış hinterlandındaki illerle birlikte 70 milyar doları aşan bir dış ticaret bölgesinden bahsediyoruz. Bugün bu rakamlar, küresel ekonomik daralmalar, zorluklar, savaşlar ve ülkelerin korumacılıkları arasında çok da kötü görünmese de çağımızın geldiği sıra dışı dönüşümler noktasında ve gelecek temelinde görünmez bir duvara çarpmak üzereyiz.” dedi.

Dünyanın, merkezinde bilgi ve iletişim teknolojileri, internet ve yapay zeka olan teknolojilerle tahmin edilemez bir geleceğe doğru hızla ilerlediğine işaret eden Çakır, “Konu artık hangi sektörlerde güçlü olduğumuz değil. Artık ana meselemiz, hangi sektör olursa olsun, bu sektörleri yüksek teknolojiye, dijital dünyaya nasıl entegre edeceğimiz olmalıdır.” değerlendirmesini yaptı.

 

“YA SEYREDEN YA DA İŞİN İÇİNDE OYUN KURUCU OLACAĞIZ”

Dijital dönüşüm sağlanmazsa en güçlü sektörlerin dahi birer birer elden kayacağına dikkat çeken Çakır, “Bundan dolayı kentimizin omurga sektörlerinden dış ticareti ve buna hizmet veren lojistikten, liman işlemlerine, gümrük müşavirliğinden, depoculuğa, paketlemeden, pazarlamaya kadar her alanı yetkin insan kaynağıyla birlikte bütünsel anlamda dijital dünyaya uyumlu hale getirmek zorundayız. Bu konu bir moda değil zorunluluktur, hayatta var olmayı sürdürebilmektir. Bu gelecek projeksiyonunda, günümüz klasik dış ticaret mantığı eni sonu yok olacak. Geleceğe, geçmişin paradigmalarıyla ulaşamayız. Geleceğe, geleceğin bilgisi ile hazırlanabiliriz. İşte bu önemli zirve, özellikle zirvenin program içeriği, firmalarımızı tam da bu geleceğe hazırlamak, farkındalık yaratmanın ötesinde, somut bir adım atmalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Ya seyreden ya da işin içinde oyun kurucu olacağız. Ya pazar ya da pazarları yönlendiren olacağız. Tüm bunlar dijitalleşme trenini yakalamaya bağlı. Ülkemiz sanayi devrimlerinde birkaç yüzyıl kaybetti. Bu sefer yüzyılların eksiğini kısa sürede telafi edecek bir fırsat var. Bu sefer ıskalamayalım. Devlet olarak da firmalar ya da sivil toplum kuruluşları olarak da kaynaklarımızı bu işin ekosisteminin kurulmasına ayırmak zorundayız.” diye konuştu.

 

“KÜRESEL E-TİCARET HACMİNİN 7 TRİLYON DOLARA YÜKSELMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR”

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz ise konuşmasında Türkiye’de yürütülen e-ihracat çalışmalarını ve rakamsal verileri değerlendirdi.

Küresel e-ticaret hacminin 2022 yılında 5,7 trilyon dolara ulaştığını, bu rakamın 2023’de 7 trilyon dolar olarak gerçekleştiğinin tahmin edildiğinikaydeden Başkan Gürüz, her yıl yüzde 10 oranında büyümenin devam ettiği bir ortamda Ticaret Bakanlığı’nın girişimlerini yakından takip ettiklerini söyledi.

Başkan Gürüz, “Wallmart ile Türk firmaları arasında bu ayın sonunda gerçekleştirilecek toplantılar, üreticilerimizin ürünlerini yurt dışı pazaryerlerine taşıyarak daha fazla alıcıyla buluşturmasını sağlayan konsorsiyumların katılımıyla ilk defa Çin'e yönelik düzenlenen e-ihracat heyeti ve yine uluslararası olarak ilk defa 4-5 Eylül tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek E-İhracat Zirvesi, heyecanla takip ettiğimiz organizasyonlar arasında yer almaktadır.” dedi.

 

“ÜYELERİMİZİ HER AY DÜZENLEDİĞİMİZ E-İHRACAT GÜNÜ’NE KATILMAYA DAVET EDİYORUZ”

Ticaret Bakanlığımızın hazırladığı 2024-2028 Yılı Stratejik Planı'na göre, e-ihracatın genel ihracattaki payının bu yıl itibariyle yüzde 3,3'e yükselmesinin öngörüldüğünü, bu oranın 2025’te yüzde 5, 2028’de yüzde 10 olmasının hedeflendiğini kaydeden Başkan Gürüz, şöyle konuştu: “Bu hedeflerimize Bakanlığımızın öncülüğünde hepimizin çalışmalarıyla kolaylıkla ulaşabileceğimize yürekten inanıyorum. Ülkemizin tüketim malları üretiminin güçlü olmasını ve ciddi üreticilerin bulunmasını bizim açımızdan büyük bir fırsat olarak görüyorum. Kaliteli üretim yapan markaları ve hammadde ihtiyacını en iyi şekilde karşılayacak tedarikçileriyle ülkemiz diğer ülkeler arasında bir adım öne çıkmaktadır. Bakanlığımızın firmalara, konsorsiyumlara, e-ticaret perakende sitelerine verdiği destekler ve E-İhracat Sekreteryasıyla birlikte ihracatçılar için hazırlanan kılavuzlar bizim için bu süreçte büyük bir avantaj olmaktadır. AKİB olarak yapılan bu çalışmaları yakından takip ediyor ve tüm gücümüzle destekliyoruz. Ticaret Bakanlığımızın çalışmalarından üyelerimizi haberdar etmek ve üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim faaliyetlerini düzenlemek amacıyla her ay E-İhracat Günü düzenliyoruz. Tüm üyelerimizi bu E-İhracat Günü etkinliğine davet ediyorum.”

Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen AKİB E-İhracat Projesi’nin de meyvelerini vermeye başladığını dile getiren Başkan Ferhat Gürüz, projede yer alan 10 firmadan birinin ürünlerinin satışını e-ihracat platformundan yapmayı başardığını, iki üyenin ise ürünlerini e-ihracat platformuna taşıdığını ifade etti. Başkan Gürüz katılımcı 10 firmanın da e-ihracat işlemlerine başlamasını ve Bakanlık desteklerinden yararlanmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

 

“GELECEĞİN TREND MODELİ SOSYAL MEDYA SATIŞ YÖNTEMİ”

Mersin E-İhracat Zirvesi, Ticaret Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal’ın sunumuyla devam etti.

“E-İhracat Politikaları, Geleceğin Trendleri ve E-İhracat” konulu sunumunda Hasan Önal, ihracatını dijital platforma taşımak isteyenlere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Pazar yeri üzerinden yapılan e-ihracat yerine firmalara markalaşıp ürünlerini kendi web sayfaları üzerinden satmaları tavsiyesinde bulunan Önal, “Bu sayede müşteri bilgilerini kendi sayfanızda tutmuş olursunuz. Bunu destekleyecek ikinci kanal; sosyal medya satış yöntemi. Geleceğin Pazar yeri, trend satış modeli de burası gibi görünüyor.” dedi.

Teknolojinin ve beraberinde sistemlerin hızla değiştiğine dikkat çeken Önal, web3 ve web4 üzerinde çalışmaların devam ettiğini, web4’ün de hayata geçmesiyle ürünü almadan önce koku ve tadının da duyulabileceğini söyledi. Web5’in ise düşüncelerin interneti olacağını kaydeden Önal, bu sistemin de hiçbir cihaza gerek kalmadan hiç konuşmadan insanlar arası iletişim kurulmasına olanak tanıyacağını aktardı.

 

“E- İHRACAT SİZİ YENİLİKÇİ YAPAR”

Günümüzde artık mutlaka dijital platformlarda yer alınması gerektiğini kaydeden Önal, “E-ihracat sizi yenilikçi yapar. Pazar kovalayan değil, kovalanan olursunuz” ifadelerini kullandı. KOBİ’lerin neden e-ihracatta başarılı olamadığına da değinen Önal, bunun sebeplerini, “Teslimat süresi, lojistik maliyetleri, ürünün iade süreci, pazarlama maliyetleri, tahsilat ve ödeme yöntemleri, paketleme, şirket kurma ve yerelleşme, mevzuat ve gümrükleme, bilgi eksikliği, yabancı dil bilgisi, yetişmiş insan kaynağı ve bunların hepsinin birer maliyet olması” diye özetledi.

Başarı için müşteri odaklı çalışıp ihtiyaçlarının doğru tespit edilmesi ve gelecek trendlerin takip edilmesinin riski azaltabileceğini ifade eden Önal, ardından bu alanda verilen devlet desteklerini aktardı. Ticaret Bakanlığı sitesinden detaylı bilgilere ulaşılabileceğini kaydeden Önal, 18 hedef ülke belirlendiğini ve bu ülkelere e-ticaret için kılavuzlar oluşturulduğunu dile getirdi. Bu kılavuzlarda hangi pazarda hangi sosyal medyanın ağırlıklı kullanıldığından hangi dijital ödeme sistemlerinin kullanıldığına, gümrük maliyetlerine kadar her türlü detayın bulunduğunu belirten Önal, ayrıca Amazon, Otto, Etsy, Meta gibi pazar yerlerine ilişkin kılavuzlara da ulaşılabileceğini ifade edip firmaları bu kılavuzlardan yararlanmaya davet etti.

 

 


   




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA