Planda nükleere yer vermeyin! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Planda nükleere yer vermeyin!


 

Mersin, Akkuyu Nükleer Santrali Projesi’nin, 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda işaretlenmemesi için mücadeleyi sürdürüyor.

Son olarak Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği üyeleri, Büyükşehir Belediyesi yönetim ve meclisine ‘İktidarın baskılarına direnin’ çağrısı yaptı.

FATMA CANTEKİN DOĞAN

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Mersin Şubesi üyeleri, Büyükşehir Belediyesi binası önünden belediye yönetimi ve meclis üyelerine, hükümetin nükleer ısrarına karşı ‘Direnin’ çağrısı yaptılar.
Belediye binasında önünde yapılan basın açıklamasında metni YKKED Mersin Şubesi Başkanı Serkar Erkan okudu. Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na işaretlenmemesi için çağrı yapan Erkan, “İleri teknoloji ve sanayi ülkesi Japonya’da yaşanan Fukişima nükleer felaketinden sonra, Mersin halkının en az yüzde 80’i, özellikle çocuklarımızın geleceğini karartacak, Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşıdır. Bunu da daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kitlesel olarak verdiği 250 bin imza ile göstermiştir. Belediyeniz ve ilçe belediye meclisleri de 2012 yılında aldığı kararlarında bu isteğine uyarak yapılmasına karşı olduklarını açıklamışlardır” dedi.
Belediyeler ve meclis üyelerini bu kararın arkasında durmaya çağıran Serdar Erkan, Akkuyu Nükleer Santrali’nin çok yakınından geçen deprem kuşağında olduğunu, bunun da olası bir kaza riskini yükselttiğini vurguladı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin tamamen dışa bağımlı ve şalterinin Ruslar’ın elinde olduğu bir enerji kaynağı olacağını da dile getiren Erkan, “Akkuyu nükleer santralinin milli bir enerji olduğu yalandır. Yapılan anlaşma ile Akkuyu ve Mersin, Rusya’nın nükleer vilayeti, hatta her zaman tehdit altında olacağı Doğu Akdeniz’deki bir askeri üssü olacaktır. Ayrıca, yapılan anlaşma koşulları nedeniyle  yeni bir teknoloji de getirmeyecektir. Siyasi ve ranta yönelik amaçlar için dayatılan Akkuyu NGS’de üretilecek olan çok pahalı elektrik enerjisi için 12.35 cent/Kw-saat +KDV alım garantisi ile (Dünya ortalaması 6.5 cent/Kw-saat  civarındadır). 15 yılda yaklaşık toplam 71 milyar doları Rusya’ya ödeyecek olmamız, ülkemizin kamu kaynakları zarara uğrayacaktır. Bu nedenle Akkuyu Nükleer Santrali’nin yer alacağı 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı çocuklarımızın geleceği için onaylamayın!..
Planı onaylamayın çünkü, Akkuyu NGS, Doğu Akdeniz’in tüm ekosistemini bozacak olup, yapım ve işletim süresince tarımını, turizmini balıkçılığını, hayvancılığını ve insan sağlığını çok olumsuz etkileyecektir.
Planı onaylamayın çünkü, Akkuyu bölgesi Avrupa’nın, Amerika’nın ve Rusya’nın teknolojik olarak yok edemediği ve güvenli saklayamadığı sürekli radyasyon yayan nükleer atıklarının  alınıp satıldığı, sürekli radyasyon yayan nükleer atık deposu olacaktır.
Planı onaylamayın çünkü, Akkuyu NGS’de uygulanması düşünülen VVER 1200 reaktör modeli dünyada hiç denenmemiş bir teknolojidir. İşletmeye alınmamış ve denenmemiş bir teknolojinin yaratacağı riskler hakkındaki bilgi ve deneyim yetersizlikleri mevcuttur. Bu nedenle AB’nin akredite etmediği, hiçbir ülkede kredi vermediği  sabıkalı Rus teknolojisiyle yapılmış Çernobil NGS yüzünden Karadeniz bölgemiz hala acı çekmekte, kan ağlamaktadır. Bu  suça lütfen ortak olmayın.
Ülkemizin“Nükleer Çöplük” olmasına, kamu kaynaklarımızın zarara uğratılmasına, çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına izin vermeyin. Ülkemizin geleceğini ve bağımsızlığını tehlikeye sokmayın. Adınızın, ülkemizin tarihe kara bir leke olarak geçmeyeceğini bekliyor, çocuklara ve ülkemize borcunuzun olduğunu hatırlatarak, sizleri vicdani ve insani sorumluluğa davet ediyoruz” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA