Bu suça ortak olmayın! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bu suça ortak olmayın!


 

Mersinliler, çevre ve doğa severler belediye başkanları ve meclis üyelerine seslendi: “Akkuyu nükleer santralinin işaretlenmesini istemiyoruz!”

EBUBEKİR BAĞCI

Büyükşehir Belediyesi’ne, 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yerinin işaretlenmesi için hükümetçe yapılan baskıya boyun eğmeme çağrısı yapıldı.

Belediye binası önünde toplanan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyelerine CHP Mersin Milletvekilleri Serdal Kuyucuoğlu ve Hüseyin Çamak ile çok sayıda sivil toplum kuruluş temsilcisi de destek verdi. Açıklama öncesi, “Nükleere inat yaşasın hayat” ve “Nükleer santral istemiyoruz” sloganları atan grup, yapılan basın açıklaması ile belediye başkanlarına ve meclis üyelerine seslendi.

 

NÜKLEERE KARŞI MECLİSLERDEN ÇIKAN KARAR SADIK KALIN

Açıklama öncesi kısa bir konuşma yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, bu kentin anayasası olan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlandığını anımsatarak, “Yaklaşık iki sene önce yapılan planda Akkuyu Nükleer Santrali’nin yeri de işaretlendi. Biz de bunun üzerine dava açtık ve bu dava halen devam etmektedir. Fakat bu planın tekrar yenilenme yetkisi Büyükşehir Belediyeleri’ne geçmiş olup, şu anda Büyükşehir Belediyesi 1/50 bin ölçekli planı hazırlamaktadır. Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, meclis üyelerine Akkuyu Nükleer Santrali’nin yerinin bu planda işaretlenmemesini talep ediyoruz. Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı gelmelerini talep ediyoruz. Çünkü biz; 2012 yılında Anamur’dan Tarsus’a kadar bütün belediye meclislerinden Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı karar aldırdık. Bütün belediye başkanlarının bu karara sadık kalmasını istiyoruz” dedi.

 

“1 MİLYON İNSAN ÖLDÜ, 1 MİLYON İNSAN DA ÖLÜMÜ BEKLİYOR”

Açıklamayı okuyan Dernek 2. Başkanı Kenan Hoplar, “Akkuyu nükleer santralinin işaretlenmesini istemiyoruz” diyerek, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerin 2012 yılında belediye meclislerinde aldıkları ‘nükleer karşı’ kararı anımsattı. Bu karara aykırı davranmamak için 1/50 binlik planda nükleer santral yerinin işaretlenmemesini isteyen Hoplar, “Planı onaylamayın çünkü Çernobil ve Fukuşima nükleer santral felaketleri, nükleer santrallerin çok pahalı, güvensiz, kaza riskinin çok yüksek,çevre ve insan sağlığına verdiği zararlarının telafisinin mümkün olmadığını ve bu zararların kuşaklar boyu binlerce yıl devam ettiğini, en son teknolojinin kullanıldığı nükleer santrallerde bile kazaların engellenemediğini, nükleer santrallerin çok büyük ve geri dönülmez bir çevre kirliliği ve çok yüksek toplumsal maliyetler yarattığını bilimsel olarak kanıtlamıştır” dedi.

Çernobil ve Fukuşima’dan yayılan radyasyonun yaşamı tehdit ettiğini belirten MERÇED 2. Başkanı Hoplar, her iki kazanın radyasyonundan kaynaklı dünyada 1 milyon insanın öldüğünü, 1 milyon insanın da ölümü beklediğini işaret etti.

 

PLANI ONAYLAMAYIN ÇÜNKÜ!…

“Akkuyu Nükleer Santrali’nin, deprem kuşağında olması, dünyada test edilmemiş bir teknolojinin uygulanacak olması, Akkuyu’da kaza riskini çok yükseltmekle birlikte Akkuyu’nun Fukuşima ve Çernobil olması için sayamadığımız bir çok neden de mevcuttur” diyen Kenan Hoplar, “Planı onaylamayın çünkü; tamamen Rusya’nın söz hakkı ve sahip olacağı, işletilmesinde ülkemizin hiçbir karar hakkı olmayacağı Akkuyu Nükleer Santrali, pahalı tamamen dışa bağımlı, enerji arz ve güvenliğimizi sağlayamayacak olup ülkemizin enerji ihtiyacından kaynaklanmayan, teknoloji getirmeyecek olan, yalnızca siyasal olarak dayatılan Akkuyu Nükleer Santrali’nde üretilecek olan elektrik enerjisi için 15 yılda yaklaşık 71 milyar doları Rusya’ya ödeyecek olmamız, ülkemizin kamu kaynaklarını zarara uğratacaktır.

 

AKDENİZ NÜKLEER ATIK DEPOSU OLUR

Planı onaylamayın çünkü; Akkuyu Nükleer Santrali, Akdeniz’in ekosistemini bozacak olup tarımını, turizmini balıkçılığını, hayvancılığını ve insan sağılığını çok olumsuz etkileyecektir. Planı onaylamayın çünkü; Akkuyu bölgesi Avrupa, Amerika ve Rusya’nın imha edemediği ve güvenli saklayamadığı sürekli radyasyon yayan nükleer atıklarının nükleer atık deposu olacaktır.

Planı onaylamayın çünkü; Akkuyu nükleer santralinde uygulanması düşünülen VVEER1200 reaktör modelinin dünyada denenmemiş bir teknoloji olduğu, işletmeye alınmayan bir teknolojinin yaratacağı riskler hakkındaki bilgi ve deneyim yetersizlikleri mevcuttur,Rusların sabıkalı Çernobil teknolojisinin Çernobil faciası yüzünden Karadeniz bölgemiz kan ağlamaktadır. Bu suça ortak olmayın.

Planı onaylamayın çünkü Ülkemizin nükleer santrallere ihtiyacı yoktur. Yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesi, enerjinin etkin ve verimli kullanılması seçenekleri mevcuttur. Ülkemizin ‘nükleer çöplük’ olmasına, kamu kaynaklarımızın zarara uğratılmasına, çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına izin vermeyin. Ülkemizin geleceğini, sağlığını ve bağımsızlığını tehlikeye sokmayın. Tarihe kara leke olarak adınızın geçmeyeceğini bekliyor, çocuklara ve ülkemize borcunuzun olduğunu hatırlatarak, sizleri vicdani ve insani sorumluluğa davet ediyoruz” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA