Büyükşehir’de 79 kişilik meclisin 70’i değişti | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Büyükşehir’de 79 kişilik meclisin 70’i değişti


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 31 Mart seçimleri sonrası 79 kişilik meclisinde 70 kişi değişti. Görevde olduğu 5 yılda sürekli olarak belediye meclisinde sayısal üstünlüğe sahip olmadığı için engellendiğini savunan CHP’li Vahap Seçer, yenilenen meclis ilk toplantısını CHP’nin çoğunluğunda yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Yenilenen Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, seçim sonrası ilk toplantısını yaptı. Kongre ve Sergi Sarayında yapılan Nisan ayı toplantısında yaşanan değişim dikkat çekti.

Büyükşehir ve 13 ilçe için kullanılan oylar sonucu CHP yüzde 59, 52’ye tekabül eden 625 bin 102 oy ile 13 ilçeden 7’sini kazanırken Belediye Meclisinde de üstünlük sağladı.

 

MECLİSTE BÜYÜK DEĞİŞİM

Mecliste önceki dönemden kalan belediye başkanı Büyükşehir’de Vahap Seçer, ilçelerde Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Bozyazı Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya oldu.

Ayrıca geçen dönem Yenişehir’den meclis üyesi olan Abdurrahman Yıldız meclise Toroslar Belediye Başkanı ve Ali Boltaç da Tarsus Belediye Başkanı olarak dönerken, 9 meclis üyesi görevine devam etmiş oldu. Önceki dönemden devam eden meclis üyeleri ise; CHP’li Ali Uyan, Hasan Özalp Önal, Murat Sakuçoğlu ve Özgür Emire oldu.

Bu gelişmeler ışığında başkan dahil 79 kişilik mecliste 70 kişilik bir değişim yaşandığı görüldü.

 

ÇOĞUNLUK CHP’YE GEÇTİ

Öte yandan 31 Mart seçimleri sonrasında Büyükşehir Meclisinde sandalye dağılımında çoğunluk yönetime geçti. Mecliste hali hazırda CHP’nin 46 sandalye ile üstünlüğü bulunurken, MHP’nin 21, DEM’in 4, İYİ Parti’nin 5 ve AKP’nin ise 3 meclis üyesi bulunuyor.

 

EN GENÇLER BELLİ OLDU

Meclis mevzuat gereği iki genç üye geçici katiplik yapması için kürsüye çağrıldı. Bu isimler; CHP’li Salih Seçkin Yıldırım ve Hande Kerimgiller oldu.

 

İKİ İSİM MECLİSE KATILMADI

Yoklamada CHP’li Tarsus Belediye Ali Boltaç ile CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer’in toplantıya katılmayan isimler olduğu görüldü.

 

KENTİN RESMİ NÜFUSU İLE FİİLİ ARASINDA YÜZDE 30 FARK VAR

Gündem dışı bir açılış konuşması yapan Başkan Vahap Seçer, kentin resmi nüfusu ile fiili nüfusu arasında yaklaşık olarak yüzde 30’a yaklaşan bir fark olduğunu söyleyerek, göçe dikkat çekti.

Mersin’de yaklaşık 300 bin kişinin sandığa gitmediğine değinmeyerek, “Her 3 kişiden 2 yurttaşımın teveccühü ile seçilmekten büyük onur duyuyorum” diyen Seçer, kendisini memnun eden taraftan seçim istatistiklerine bakmayı sürdürdü.

 

SEÇER’İN İLK İŞİ MECLİSE AYAR VERMEK OLDU

“Bizim için esas; bu kentte huzur ve kardeşliği daim kılmak, yapısal sorunlarını çözmek” diyen Seçer, “Burada çok mesai harcayacak, zaman zaman tartışacağız. Demokratik reflekslerle yapacağımız her tartışma medenidir, saygıdeğerdir. Ama buradaki toplantılarda özellikle meclise hitap ederken Mersin halkına hitap ettiğimizi unutmadan meclisin büyüklüğüne halel getirmeden meclis üyelerimizin meramını anlatacaklarını temenni ediyorum” dedi.

 

İLK DÖNEM İÇİN PANDEMİ VE DEPREME SIĞINDI

Önceki dönem için pandemi, doğal afetler ve depremin olumsuz etkilerine sığınan Seçer, “Eğer Mersin halkı tüm bu olumsuzluklar içerisinde yaptığımız yapısal sorunların çözümünde sosyal politikalara kadar altyapı çalışmalarından üst yapı çalışmalarına kadar her şeyden önemlisi görevimizi yaparken herkesin belediyesi olma şiarıyla hareket ettiğimizin farkında olacak ki bizleri yüzde 60 gibi çok yüksek bir oranla tekrar belediye başkanı seçti. Bunun farkındayız.

 

10 YURTTAŞTAN 4’Ü SEÇER’E OY VERMEDİ

Ama şunun da bilinmesini istiyorum; bize oy vermeyen her 10 yurttaşımızdan 4’ünün talepleri, hassasiyetleri, şikayetleri bizim dikkatimizdedir. Başımızın tacıdır. Herkesi memnun etmek için de önümüzdeki 5 yıl çalışma arkadaşlarımla beraber Mersin’e hizmet etmekten onur duyacağız. Siz değerli meclis üyelerimizle beraber Mersin’in yararına burada karar çıkartmaktan keyif alacağız” diye konuştu.

 

MECLİS GÖREV DAĞILIMI YAPTI

Toplantıda daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Bu kapsamda ilk olarak; 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun “Başkanlık Divanı” başlığını taşıyan 19. Maddesi doğrultusunda; Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri arasından iki yıl boyunca görev yapmak üzere, Meclis 1. Başkan Vekili ve Meclis 2. Başkan Vekili’nin gizli oy ile seçimli yapıldı.

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun “Başkanlık Divanı” başlığını taşıyan 19. Maddesi doğrultusunda; Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri arasından iki yıl boyunca görev yapmak üzere Meclis Katipliğine 2 Asıl, 2 Yedek üyenin gizli oy ile seçimli gerçekleştirildi.

Ayrıca 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 16. Maddesi, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 33. Maddesi ile Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği'nin 20. Maddesi gereğince; Belediye Encümeni’ne gizli oy ile 5 üye seçilmesi için oylama yapıldı.

Daha sonra 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 15. Maddesi, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 24. Maddesi ile Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği'nin 21. Maddesi gereğince; İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ve Ulaşım Komisyonu ile kurulacak diğer komisyonlar için işari oylama ile 7’şer üye seçimi yapıldı.

Sonrasında belediye bünyesinde 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 20. maddesine istinaden görevlendirilen danışmanlara ödenecek aylık miktarının belirlenmesi ile ilgili teklif görüşüldü.

Son olarak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında görev yapan memur personel ile 5393 Sayılı Belediye Kanunun 49. Maddesine göre sözleşmeli olarak çalışan personele sosyal denge tazminatı ödenmesi ve Büyükşehir Belediye Başkanına 01.04.2024 - 31.12.2025 tarihlerini kapsayan Sosyal Denge Sözleşmesini Mersin Büyükşehir Belediyesi adına yapmaya Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e yetki verilmesi ile ilgili teklif ele alındı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA