Akkuyu’nun yakıtı Sibirya’dan geldi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu’nun yakıtı Sibirya’dan geldi!


 

Rus devlet şirketi TVEL’e bağlı Elemash, Moskova’daki nükleer yakıt üretim merkezinin kapılarını açtı. Mersin’de inşası süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali için ilk parti nükleer yakıtlarını da TVEL’in Sibirya’daki tesisi üretti ve teslim etti.

Haber Merkezi

 

Rus nükleer yakıt işletmesi Elemash, Moskova’daki üretim merkezinin Türk gazetecilere ilk kez açtı. 70 yıldır dünyadaki nükleer santrallere yakıt demetleri üreten Rus devlet şirketi TVEL’e bağlı Elemash, Moskova’daki nükleer yakıt üretim merkezine bir grup Türk gazeteciyi kabul etti.

Yoğun güvenlik önlemleri, özel izin ve radyasyona karşı koruyucu giysilerlerle girilebilen tesisten çıkışta da olası risklere karşı radyasyon testi gerçekleştiriliyor. Tesisteki nükleer yakıt üretim süreçleri kapsamında, nükleer yakıtın ilk malzemesi uranyum hekzaflorür, zenginleştirme ve hekzaflorüre (UF6) dönüştürme sürecinden geçiyor.

 

YALNIZCA SİVİL ÜRETİM

Yakıt çubuğu, her iki ucu tapalarla kaynaklanmış ince, uzun bir zirkonyum boru olarak tasarlanıyor. Bu tüpe bir uranyum veya uranyum-gadolinyum peleti yükleniyor. Üretilen yakıt demetleri, 5 metre uzunluğunda, 700 kg’dan daha ağır bir formda oluyor. Üretim süreçlerinin tamamlanmasının ardından yakıt demeti, reaktör çekirdeğine yerleştiriliyor. Hazırlanan demetler, darbe ve sarsıntıya dayanıklı bir biçimde deniz ya da havayoluyla Rusya dışına çıkarılıyor. Askeri amaçlı üretim yapılmayan işletme, yalnızca sivil enerji kapsamında üretim gerçekleştiriyor.

Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’yu da inşa eden Rosatom’un alt kuruluşu nükleer yakıt şirketi TVEL, dünyanın en büyük nükleer yakıt üreticilerinden birisi. 14 ülkede 70’ten fazla reaktöre yakıt sağlayan TVEL, dünyadaki her 6 reaktörden birisine nükleer yakıt temin ediyor. TVEL’in Sibirya’daki tesisi, VVER-1200 tipi 3+ Nesil reaktörlere sahip Akkuyu Nükleer Güç Santrali için ilk parti nükleer yakıtları üretti. Yakıt, Nisan 2023’te Akkuyu NGS sahasına teslim edildi.

 

1954’TEN BERİ NÜKLEER MESAİDE

Şirkete bağlı imalat işletmesi “Elemash”ın tarihi SSCB’nin kuruluş yıllarına uzanıyor. 1941 yılında SSCB’deki “Katyuşa” ve “Vanyuşa” roketatarları için roket mermisi üreten işletme, 1943 yılında Nazi Almanyasının yenilgiye uğratılmasındaki katkısı nedeniyle Lenin Nişanı ile ödüllendirildi. 1954 yılından bu yana nükleer enerji endüstrisi ve daha sonra ülkenin nükleer donanması için yakıt çubukları ve yakıt demetleri üretmeye başlayan işletme, nükleer santraller için büyük ölçekli yakıt çubuğu üretiminde uzmanlaştı. Elemash’ın ürettiği nükleer yakıtlar, günümüzde Batı Avrupa’daki nükleer santrallerde bulunan PWR ve BWR reaktörlerde de kullanılıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA