Hastanede yaşanan vahşet düşündürmeli! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Hastanede yaşanan vahşet düşündürmeli!


 

Tarsus Devlet Hastanesi’nde yaşanan kadın cinayetine sağlık emekçilerinden tepki geldi. Hastane önünde ortak basın açıklaması yapan Mersin Tabip Odası ve SES, “Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları ile şiddetsiz bir toplumsal yaşam istiyoruz” çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Tarsus Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Selma Çiftçi adlı kadın kendisine refakat eden oğlu Murat A tarafından bıçaklandıktan sonra tabancayla öldürüldü. Murat A. Tutuklandı akıl almaz cinayete sağlık emekçilerinden tepki geldi.

Hastane önünde ortak basın açıklaması yapan Mersin Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi üyeleri, “Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları ile şiddetsiz bir toplumsal yaşam istiyoruz” diye seslendi.

 

VAHŞET DÜŞÜNDÜRMELİ!

Metni okuyan SES Mersin Şubesi Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Mürsel Şeker, Tarsus Devlet Hastanesi'nde bir erkeğin hasta annesinin önce boğazını kesmesi ve sonrasında silahla ateş etmesi sonucu yaşanan vahşetin, kamu otoritelerine ve topluma birkaç başlıkta yeniden düşünmeyi dayattığını söyledi.

“Kamu sağlık kurumlarında her gün bir şiddet olayı yaşanmaktadır” diyen Şeker, şiddetin sağlık emekçilerine olan boyutunda ‘sağlıkta dönüşüm’ denilen yıkım politikaları olduğunu savundu. “Sağlık emekçileri için sağlık kurumlarının güvenlikli ve sağlıklı olmadığı yüzlerce kez ispatlanmıştır” diyen Mürsel Şeker, “Sağlık kurumları Cenevre Sözleşmesine göre savaşta bile dokunulmayacak alanlardır. Fakat geldiğimiz aşamada bu olayda ve daha önce Şenyaşar ailesi katliamında olduğu gibi birçok olay ile toplum açısından da güvenlikli olmadığı kanıtlanmıştır.

Siyasal alanda yaşanan kutuplaştırıcı siyaset toplumu da kutuplaştırmakta, uygulanan antidemokratik ve baskıcı uygulamalar karşısında yaşanan cezasızlık politikası gittikçe şiddeti bir toplumsal kültür haline getirmektedir.

Şiddet kültürünün yayılmasına paralel bireysel silahlanmanın önü gittikçe açılmaktadır.

 

ŞİDDET SIRADANLAŞTIRILIYOR

Tüm bunlar bir araya geldiğinde şiddet sıradanlaşmakta böylesine vahşi katliamlar bile cılız tepkilerle geliştirilmektedir. Şiddetin bu kadar kültür haline gelmesi yeni bir halk sağlığı sorununa dönüşmektedir.

Bu katliamı bir daha lanetlerken bazı çözüm önerileri de sıralamak istiyoruz.

Sağlık kurumları hizmet veren emekçiler ve hizmet almaya gelen halk açısından güvenlikli ve sağlıklı hale getirilmelidir. Trafik kazaları, aileler arası husumet, bireyler ve gruplar arası toplumsal anlaşmazlıklar dan dolayı hastanelere başvurmak zorunda kalan insanların güvenle tedavi edilebilme olanakları sağlanmalıdır.

Bireysel silahlanmanın önüne geçilmelidir. Güvenlik işi yapanlar dışında ayırmsız bir şekilde silah ruhsatları iptal edilmeli ve ruhsatlı silahların da ücreti ödenerek devlet tarafından toplatılmalıdır.

 

“ŞİDDETSİZ BİR TOPLUM İÇİN KAMPANYA BAŞLATMALI”

Başta siyasi figürler, partiler, hükümet yetkilileri ve tüm kamu otoriteleri emek ve demokrasi güçleri ile birlikte şiddetsiz bir toplum için kampanya başlatmalıdır. Uzlaşı, barış ve demokrasi içinde bir yaşam için herkes sorumluluk almalıdır.

Eğitim sistemi içinde ilkokuldan başlayarak üniversite bitinceye kadar kesintisiz olarak insan hakları dersleri verilmelidir. Eğitim sistemi ezberden çıkarılmalı, soran ve sorgulayan, hoşgörü ve barış öğretisini öne çıkaran, militarist bütün öğretilerden arındırılmış bir hale getirilmelidir.

Şiddetin en büyük mağdurları kadınlardır. Toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek, eğitim müfredatının erk/erkeklik yaklaşımından temizlenmesi gerekmektedir. Buna yönelik kadın örgütleri ile milli eğittim başta olmak üzere siyasi iktidar ortak çalışmalar yapmalıdır.

 

“YENİ BİR SAĞLIK SİSTEMİNİN İNŞASI İÇİN DERHAL HAREKETE GEÇMELİDİR”

Burada sağlık bakanlığına da büyük görevler düşmektedir. Çünkü şiddet Halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Sağlık sorunu haline gelen bu kültürden çıkış için sağlık bakanlığı bütün kamu kurumlarını harekete geçirecek planlamalar yapmalıdır. Kamu spotları ile farkındalık yaratmalıdır. İktidar ve muhalefet liderleri, sanatçılar, yazarlar, sinemacılar vb kişilere kısa videolar ve kamu spotları hazırlatmalıdır.

Bütün görsel ve yazılı basını sürecin ortağı haline getirmelidir.

En önemlisi de sağlıklı kurumlarını güvenlikli ve sağlıklı hale getirmelidir. Sağlık emekçileri içinde yapacağı en iyi şey örgütlü yapıları ile görüşerek halk ve emekçiler yararına yeni bir sağlık sisteminin inşası için derhal harekete geçmelidir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA