Kütüphaneler Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kütüphaneler Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı


 

Mersin’de 25- 31 Mart 2024 tarihleri arasında kutlanan “Kütüphaneler Haftası” kutlama etkinliği düzenlendi.

Haber Merkezi

 

Mersin’de Kütüphaneler Haftası dolayısıyla İl Halk Kütüphanesinde kutlama programı yapıldı. Programa; Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, kurumların temsilcileri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci eşlik etti.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlama programı Vali Pehlivan’ın konuşmalarıyla ile devam etti.

 

1964’DE KUTLANMAYA BAŞLANDI

Vali Pehlivan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen programda yapmış olduğu konuşmasında; “Bugün, İl Halk Kütüphanemizde, mütevazı ama ziyadesiyle anlamlı bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüz, her önemli gün ve hafta ile ilgili hazırlıklar yapıyor. Kütüphaneler haftası da ülke genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayesinde, İlimizde ise İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmek suretiyle kutlanıyor. Bu yılki etkinlikleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz birlikte gerçekleştiriyor.

Kütüphaneler Haftası, ülkemizde 1964 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Her yıl Mart ayının son haftası Kütüphaneler Haftası vesilesiyle kitap ve kitap okumanın önemine, değerine dikkat çekiliyor, okuma alışkanlığının artması, sürdürülmesi teşvik ediliyor.

 

MERSİN’DE 17 KÜTÜPHANE VAR

İlimizde, 17 Halk Kütüphanemiz var. Bu Halk Kütüphanelerinde yaklaşık 350 bin kitabımız var. Okullarımızdaki kütüphanelerimizde ise yaklaşık 2,5 milyon kitabımız bulunmaktadır.

İlimizdeki Halk Kütüphaneleri ve okullarımızdaki kütüphanelerde bulunan yaklaşık 3 milyon kitap başta çocuklarımız, gençlerimiz, öğrencilerimiz olmak üzere bütün vatandaşlarımızın hizmetindedir. Bu önemli bir rakam.

Mersin İlimizde, 1933 yılında kurulan ve Kitap Sarayı adı verilen ilk kütüphanedeki kitap sayısı 788’dir. O gün için önemli bir sayı olan 788 kitap, bu gün 3 milyon rakamına gelmiştir. Bu bir zenginlik ve süreç içerisindeki kat ettiğimiz aşamayı gösteriyor. Elbette ki kitap sayısı kadar kitapların okunması, daha çok insana ulaşması konusu ziyadesiyle önemlidir.

Kütüphanelerimizde 76 bin üyemiz var. Üye sayısı; kitap sayısıyla ve İlimizin nüfusuna oranlanınca biraz düşük görülüyor. Ama okullarımızdaki 400 binin üzerindeki öğrencilerimizi kütüphane müdavimi olarak değerlendirirsek bu sayının çok daha arttığını görüyoruz.”

“Aslolan bu kitapların okunmasıdır.” diyen Vali Pehlivan, konuşmasına; “Her yıl Kütüphaneler Haftası’nın bir teması oluyor. Bu yılki temada; ‘Dijital geleceğin anahtarı, yapay zeka temelli, akıllı kütüphanelerdir.’ Özünde çağ olarak gelmiş olduğumuz ve sıkça telaffuz etmeye başlamış olduğumuz yapay zeka, dijital dönüşüm, dijital gelişim kütüphanelerimize de işleyiş ve erişilebilirlik olarak yansımıştır. İşimizi kolaylaştıran, teknolojik gelişmelerin geldiği aşamaların hepsinin insan zekası ürünü olduğunu unutmamalıyız. Teknolojik sahadaki elde edilen ilerlemeleri yönetmek de yine insanoğluna düşmektedir.” dedi.

 

“DİJİTAL ÇAĞDA DA OLSAK KİTAPLARDAN UZAKLAŞMAMALIYIZ”

Vali Pehlivan, konuşmasının devamında; “Birçok şeyi yapay zekayla yönetir hale geldik. Ama onu da yönetecek nesilleri ve zihinleri yetiştirme gibi de bir sorumluluğumuz var. O yüzden kitabın dijital ortamlara taşınması, uygulanabilirlik açısından daha pratik bir tablo önümüze koyuyor. Ama dijital çağda da olacak o kitaplardan, kitapların özünden, sözünden uzaklaşmamak gerekir. Biz, kitabın matbaa kokusunu ala ala okuyarak yetişen insanlar olarak hala kitabın kendisine dokunarak okumanın tadının bir başka olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar cebimizdeki telefondan, elimizdeki tabletten ve elektronik ortamdan birçok şeyi takip ediyoruz. Ama kitabın aslına sahip olmak veya kitabın bulunduğu bir ortamda, kütüphanede bulunmak ve onların gölgesinde, yanında, yakınında bulunmak bambaşka bir şeydir. Kütüphaneler bize bunu sağlamaktadır.

O yüzden ayağımız kütüphanelerden kesilmemelidir. Hatta mümkünse evlerde bir kitaplık, bir kütüphane oluşturmak, o eve ayrı bir değer katar. O kitapların yanında olmak, alıp okumak bambaşka bir duygudur. Kitaplar değişik başlıklarda, değişik konu ve içeriklerle hazırlanıyor ve hepsi ayrı bir dünyadır. Düzenli bir okumayla o dünyaları keşfetmek gerekir.

Okumanın, medeniyetimiz içerisindeki yerini de biliyoruz. Bizim dinimizin ilk emri Oku’dur. Oku, ama keşfet ve uygula. Geçmişte yaptığımız bir projenin ismini “Oku, keşfet ve uygula” koymuştuk. Okuyalım, okuduğumuzun ne olduğunu bilelim, onu idrak edelim ve uygulayalım. Hele ki eğitim öğretim hayatı devam eden siz sevgili öğrencilerimiz, geleceğinizle ilgili yapmak istediğiniz mesleklerle ilgili karar vereceğiniz zaman, okuduklarınız, bu sayede elde edeceğiniz bilgi birikiminiz yolunuza ışık tutacaktır.

Sevgili gençler; Öğretmenlerimizin rehberliğinde ne kadar çok okursanız hangi meslek olursa olsun anlama, meramını anlatma, kendini ifade etme kabiliyetiniz gelişir. Bu sadece sosyal bilimler için geçerli değildir. Fen bilimleri, matematik bilimleri için de geçerlidir.

Maalesef, internet dili denen bir şey oluşmaya başladı. Bilgiler, kelimeler ve cümleler kısalıyor. Bunları kısalta kısalta, zihin melekelerimizin de kısalma ve daralma riski ortaya çıkıyor. Buna müsade etmeyelim. Unutmayalım ki, zihnimizi ne kadar zorlarsak, kullanırsak ne kadar çok okursak ne kadar çok yazarsak ve konuşursak anlatılanı anlama, sahip olunan bilgiyi anlatabilme, inandırma, ikna etme, meramını karşı tarafa aktarabilme kabiliyeti gelişir.”

“Yol arkadaşınız kitap olsun.” diyen Vali Pehlivan; “Dünyadan geri durmayarak dijital dönüşümü takip edelim. Ona değer katacak şekilde yetişelim. Onun da belki ötesini biz keşfederek insanlığın hizmetine sunalım. Bir sloganımız var; “Yol arkadaşınız kitap olsun.” diyoruz. Bir bir okuma kampanyası sloganıdır. Gittiğimiz her yerde söyleyerek çeşitli etkinliklerle okumanın önemine, değerine dikkat çekiyoruz. Hayat yolunda arkadaşınız kitap olsun diyoruz. Genciyle yaşlısıyla herkese okumayı tavsiye ediyoruz.

Okuma kampanyaları yapıyoruz. Çünkü kitap okumak önemli bir meşgaledir. Kitap okumak, boş zaman doldurma etkinliği değil, tam tersine önemli bir iştir. Zamanı en iyi şekilde değerlendirme yöntemidir. Okudukça ve kendi ilgi alanımızla ilgili işlerle iştigal ettikçe boş zaman kavramı diye bir şey kalmaz.

Haftamızın kitaba, kütüphanelere, okumaya ilginin artmasına vesile olmasını diliyor, bugünkü programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Kütüphaneler Haftası dolayısıyla düzenlenmiş olan kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Programda; Vali Pehlivan ve beraberindekiler, Hacı Zarife-Çelebi Aygar Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Roman Kahramanları Konuşuyor” adlı kısa oyunu izledi.

Daha sonrasında fuaye alanına geçen protokol Türk edebiyatının ünlü yazar ve şairlerinin canlandırıldığı “Canlı Kütüphane” etkinliğini izledi. Program resim sergisi müzik dinletisi ile sona erdi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA