‘Emekçiye bütçe yoksa AKP oy yok’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Emekçiye bütçe yoksa AKP oy yok’


 

Mersin’de birleşerek sokağa inen emekli dernekleri ve sendikalar, yerel seçime günler kala, “Emekçiye bütçe yoksa AKP oy yok” mesajı verdi.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Mersin Şubesi, 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi ve EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Mersin Şubesi üyeleri talepleri için birleşerek sokağa indi. Emekliler yerel seçime günler kala, “Emekçiye bütçe yoksa AKP oy yok” mesajı verdi.

“Geçinemiyoruz, ek zam istiyoruz” başlığıyla Özgür Çocuk Parkında yapılan eylemde emekliler; “İnsanca yaşamak istiyoruz, emekçilerin birliği sermayeyi yenecek, emekçiye bütçe yoksa AKP oy yok” sloganları attı.

 

“İKTİDAR PARTİSİNE VE DESTEKÇİLERİNE BİZDEN OY YOK”

Kalabalık adına açıklamayı okuyan TÜED Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, ülkenin yeni bir döneme girdiğini söyleyerek, 31 Mart’ta yapılacak seçimlere değindi. “Çok umutlar, çok müjdeler verdiler bize, çoğu boş ve aldatmacaydı” diyen Kurt, bankaların kendi aralarındaki rekabette mevduat toplama yöntemi olarak verdikleri promosyonla bile emeklinin avutulmaya kalkındığını söyledi. “Son olarak Temmuz ayına kadar sabretmemizi tavsiye ettiler” diyen Hüseyin Kurt, “Büyük banka ve holding sahibi zenginlere aktardıkları kaynakların bir kısmını bile emeklilere vermediler. İktidar, oylarımızı bu bilinçle kullanacağımızdan emin olabilir. İktidar partisine ve destekçilerine bizden oy yok.

 

“ÖNCE NASIL YAŞIYORSAK, HANGİ OLANAKLARA SAHİP İSEK ÖYLE KALALIM, DEDİK”

Oysaki emekliler iktidardan yeni bir şey istemedi, var olan haklarımıza el uzatmayın, siz iktidara gelmeden Önce nasıl yaşıyorsak, hangi olanaklara sahip isek öyle kalalım, dedik.

Defalarca anlattık gene anlatalım: 2002 yılı Aralık ayında asgari ücret 184 TL iken en düşük işçi emeklisi aylığı bunun yüzde 40 fazlası olan 257 TL idi. 2024 yılı en düşük emekli aylığının 2002 düzeyine gelebilmesi için 17002 TL'lik asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 23802 TL olması gerekiyor. Siz kaç lira veriyorsunuz? On bin lira. Nereden hesaplarsak hesaplayalım sefaletin derinliği çırılçıplak ortada duruyor. Emeklilerin ilk önceliği 2002 koşullarına ulaşmaktır. Bunun için 2008 yılında düşürdüğünüz ABO oranlan eskisi gibi yüzde 70'e çıkarılmalıdır.

 

“YILLARCA DÜZENLİ OLARAK PRİMLERİMİZİ PEŞİN OLARAK ÖDEDİK”

Peki biz emekliler açgözlü insanlar mıyız, oturduğumuz yerde çalışanlardan daha yüksek maaşlar isteyerek onların hakkına mı el uzatıyoruz?

Serbest piyasacı ekonomi yorumcuları, kimisi açıktan, kimisi sinsice böyle bir propagandayı sürekli işliyorlar. Diğer yandan da, "Üç çalışan bir emekliyi finanse ediyorsa bu sürdürülebilir ekonomidir, bizde bu 1.5 civarında olduğu için anca bu kadar verilebilir, ne yapalım realite böyle." diyorlar. Böylelikle emekli maaşını hak olmaktan çıkarıp sosyal yardım düzeyine düşürülmesine sessiz kalmamızı istiyorlar. Halbuki bizler; yıllarca düzenli olarak primlerimizi peşin olarak ödedik.

 

 

“EMEKLİ VE EMEKÇİ BİRDİR”

Çalışanlar bizlerin çocukları ve torunlarıdır, emeklilerle aynı tarafta, aynı saftadırlar Biz emekliler tüm emekçilerin asgari değil insanca yaşamasını talep ediyoruz. Asgari ücret, işe ilk defa giren deneyimsiz çalışanın kısa süreli, geçici ücretidir. Emekçi en fazla altı ay sonra asgari ücretin üzerinde bir gelire kavuşmalı, her yıl kıdemiyle orantılı olarak refahı ve satın alma gücü yükselmelidir. Kişi çalışma yaşamının eder. Yani emekliler çalışanların gelirini kıskanmıyor, biz çok alalım onlar az alsın demiyor? Bütün sonuna gelip usta bir işçi-emekçi olarak emekli olduğunda asgari ücretin üzerinde bir maaşı elbette ki hak emekçilerin refahının yükseltilmesini savunuyor.

 

HERKESE ULAŞILABİLİR KONUT

Ülkemizin tamamında büyük bir soruna dönmüş olan konut sorunu Mersin'i de ağır şekilde etkiliyor. Üyelerimizin dörtte birinin konutu yok ve bunlar artık maaşlarıyla kiralarını bile ödeyemez durumdalar. Merkezi ve yerel yönetim iş birliğiyle konutsuz üyelerimize gelirlerine uygun ödemeli konutlar sağlansın. Konut sahibi üyelerimizin konutları gelirlerine uygun ödemeli krediyle depreme dayanıklı hale getirilsin. Özelleştirme İhanettir

Ülkemizde Cumhuriyet'in kuruluşundan başlayarak oluşturulan Sümerbank, Etibank, Türk Telekom, Tüpraş, Tedaş, Tekel, Petkim, Şeker fabrikaları, Tank Palet fabrikası özelleştirildi. Özelleştirmenin şampiyonu oldunuz, böyle yaparak dolar milyarderlerini ve milyonerlerini çoğalttınız. Siz zenginleştikçe, semirdikçe, emekçiler fakir oldu, yoksul oldu. Emekliler ısınamaz, doyamaz, barınamaz, seyahat edemez oldu. Faizleri öyle arttırdınız ki artık takla attırdığımız kredi kartlarını da kullanamaz olduk. Daha önce NAS demiştiniz, fakirleştik; Şimdi Rasyonaliteye geçtiniz, fakirleşmeye devam ediyoruz. Bir avuç sermayedarsa zenginliklerine zenginlik katıyorlar.

Halkımızın refahı ve vatanımızın birliği bütünlüğü için, temelleri cumhuriyetle atılan kamucu ekonomi anlayışına dönelim. Sanayi ve tarımı destekleyen, işçiyi emekçiyi önceleyen planlı üreten ekonomi modeline geçelim. Herkesin karnı tok, sırtı pek, başı dik olsun, çocuklarımız ve torunlarımızla birlikte onurumuzla insanca yaşayalım” diye konuştu.

 

“TÜM EMEKLİ KÖK MAAŞLARINA ACİLEN 12 BİN TL SEYYANEN ZAM YAPILSIN”

Son olarak taleplerin ede değinen Başkan Hüseyin Kurt, emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye verilmesi gerektiğini kaydetti. İkramiyelerin dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmesi gerektiğini belirten Kurt, temel gıda maddeleri ile elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücünde meydana gelen kaybın telafisi için, tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam istedi.

“Emekli aylıklarının toplu iş sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz” diyen Kurt, “Emekli sendikaları statü yasası çıkarılmalıdır. SGK ve İŞKUR yönetimlerine emekliler ve çalışanlar etkin bir şekilde katılsın. Fonlarda söz ve karar hakkı emekçilerindir. Gerçek bir intibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmelidir. Yaklaşık 300 Bin emeklinin yaşadıkları mağduriyetler Yasalar ile giderilmelidir. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin. Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın. Emekli aylıklarının yatırıldığı kamu veya özel bankalar, promosyonları günün koşullarına göre değerlendirmeli. Her yıl aylık artışına göre promosyonları güncellemelidir. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır. Sosyal devlette dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olamaz. Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32’lik kesintinin kaldırılmasını talep ediyoruz. Kökten çözülmeyen EYT sorununda, eksik çıkarılan yasa ile 5000 gün Prim ve Kısmi Emeklilik hakları masada bırakılan EYT'lilerin mağduriyetlerinin giderilmesini; Bağ-Kur kapsamı altında, Tescil, Prim Eşitleme ve ihya sorununun çözülmesini; Staj ve Çıraklık başlangıç süresinin, Emeklilik sigorta başlangıç süresinden sayılmasını; 8 Eylül 1999 sonrası çalışma hayatına girenlerin sorunlarını çözmek üzere SGK sisteminin kökten bir reformla yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Sefalete hayır, insanca yaşamak istiyoruz!” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA