‘Alevilerin sorunları kararnameyle çözülmez’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Alevilerin sorunları kararnameyle çözülmez’


 

Cemevleri Daire Başkanlığı’nın 2022 yılında kurulduğunu ancak henüz bir icraatını göremediklerini söyleyen Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Diyanet Alevilerin ibadet yeri cemevidir dese kıyamet mi kopar? Alevilerin sorunları kararnameyle çözülmez” dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin Cemevi'nde düzenlenen şenlikle Nevruz coşkuyla kutlandı. Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin’in gülbeng okumasının ardından Nevruz ateşini, AKD Genel Başkanı Seher Şengüllü Yılmaz protokolün katılımı ile yaktı.

Etkinliğe Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Coşkun Teymur, İtalyan Katolik Kilisesi Peder Roshan Corderio, Mersin Ehlibeyt Kültür Derneği Başkanı Salim Derkuş da katıldı. Daha sonra Zakir Rıza Aydın’nın seslendirdiği deyişlerle canlarımız semah döndü.

 

“CEMEVLERİ DAİRE BAŞKANLIĞININ BİR İCRAATINI GÖREMEDİK”

Burada bir konuşma yapan Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Nevruz, çeşitli uygarlıkların kültür ve geleneklerinden süzülerek bugüne gelmiştir. Her halk, her kültür kendi değerleriyle emiştirerek Nevruzu kutlar. Biz Aleviler Nevruz’a ayrı bir anlam yüklemişizdir. 21 Mart Nevruz günü Şah-ı Merdan Ali, Kâbe’nin içinde doğmuştur. Bu yüzden Aleviler, Nevruza kutsallık yüklemişlerdir. Alevi dervişleri bu kutsal günü, hiçbir zaman bize unutturmamışlardır” diye konuştu.

Kılavuz, Cemevleri Daire Başkanlığı’nın 2022 yılında kurulduğunu ancak henüz bir icraatını göremediklerini söyleyerek, “Alevilerin inançsal sorunları kararnameyle bir bütün olarak çözülmedi. Cemevlerinin ibadethane statüsü TBMM’den geçmediği sürece, kararnameyle Alevilerin sorunları çözülmez. Sayın Cumhurbaşkanından bu kararnamenin bir ötesi olan Cemevlerinin ibadethane statüsünün TBMM’den geçerek yasal statüye kavuşturulmasını istiyoruz. Alevilikle ilgili tabuların mutlaka kırılması lazımdır.

 

“DİYANET ALEVİLERİN İBADET YERİ CEMEVİDİR DESE KIYAMET Mİ KOPAR?”

Alevi örgütleri olarak Diyanet İşleri Başkanlığı, biri Milli Eğitim Bakanlığı aramız limonidir. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bin yıllık Ayasofya Kilisesinde çinilerle süslü bir minber yaparak burası ibadethanedir dedi. Ama Malatya’nın Arapgir ilçesinde 800 yıllık cemevine ibadet yeridir demiyor. Alevilerin ibadet yeri cemevidir dese kıyamet mi kopar? Demeyince ne oluyor? Bölük bölük Aleviler camiye mi gidiyor. Hayır. Bu tabuları yıkmak lazımdır.  Devlet adamlarına, din adamlarına yiğit ve cesaretli durmak yakışır.

5 Nisan Cuma günü Kadir gecesidir. Sayın Diyanet İşleri Başkanından Alevilerin ibadet yerleriyle ilgili olumlu mesaj bekliyoruz” diye konuştu.

 

“OKULLARDA SADECE İSLAM DİNİNİN HANİFİ MEZHEBİNİN ANLATILMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Kılavuz, “Okullarda okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bir komisyon tarafından hazırlandığını ancak komisyonda Alevi kanaat önderleri ve akademisyenlerinin yer almıyor.

Kardeş kavgasının olduğu bir ülkede kazanan yoktur. Bu ülkede barışın ve kardeşliğin olması lazım. ÇEDES diye bir program çıkardılar ve toplum arasında bir gerginlik yaratmaya başladılar. Tüm okullarda sadece İslam dininin Hanifi mezhebinin anlatılmasını kabul etmiyoruz. Biz Aleviler sazımızı çalacağız, semahımızı döneceğiz, Hak Muhammet Ya Ali demeye devam edeceğiz” diye konuşmasını sonlandırdı.

 

“BİZİM BU MANEVİ DUYGULARIMIZI SÖMÜREREK BİZİ BÖLEMEZSİNİZ”

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz da,“Cemevleri Daire Başkanlığı icraat yapmıyor değil, icraatlar var. Bu dairenin başına gelen zat her cemevine bir mescit yapılmalı dedi. Bugün terör örgütü lideri olarak anılan Fettullah Gülen’in cami cemevi projesi vardı. Bugün her cemevine mescit yapılsın demek cami cemevi projesini sürdürmek demektir. Bu birinci icraatı. İkinci icraatı bir Alevi ansiklopedisi hazırlattırıyor bu zat. Ama bunu Sünni, İslamcı akademisyenlere yazdırıyorlar. Bizim kanaat önderlerimiz, pirlerimiz, dedelerimiz, rehberlerimiz yok mu? Bu zulmü bize niye yapıyorsunuz dediğimiz de bize devlet düşmanı diyorlar. Bunlar Alisiz Alevi diyorlar. Eğer bir devlet düşmanı arıyorsanız Fettullah Gülen’in projesini devam ettirenlere bakın. Kâinat Alisiz olmaz ki Alevilik Alisiz olsun. Siz bizim bu manevi duygularımızı sömürerek bizi bölemezsiniz. Cemevlerini geziyorlar ve neden bağımsız olmuyorsunuz? Neden genel merkezlere bağlısınız? Özgürleşin diyorlar. Çatınızı, kapınızı yaparız diyorlar. Bizi parayla terbiye etmeye çalışıyorlar. Buna geçit vermeyeceğiz” diye konuşmasını sonlandırdı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA