Adana’dan Yörükler’e destek! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Adana’dan Yörükler’e destek!


 

Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Şube Müdürü Yusuf Delikoca, Toros dağlarının yüzlerce yıllık konukları olan, ata yadigarı olarak görülecek kadar azalan, Sarıkeçili Yörükleri yaşamlarını zor şartlar altında devam ettirmeye çabaladıklarını açıkladı.

Deve kervanları ve yüzlerce keçi ve koyun ile yapılan göçlerini araştırmaya giden Delikoca, fotoğraf sanatçıları Adil Durukan ve Nevzat Hız, üç gün kıl çadırlarda kalarak Karaman ili Hacıbaba Dağı’na göç eden ve su başlarında konaklayan Yörüklerin izlerini sürdü. Kıl çadırlarını, birkaç çuvala sığdırdıkları kap kacak, yatak ve yorganlarını heybelerine doldurarak göç yoluna koyulan onlarca Sarıkeçili Yörükleri arasında bulunan Hasan Bacak, develeri, yüzlerce keçisi, eşi ve üç yaşındaki oğlu Mehmet ile göçün en dikkat çeken obası olduğu gibi, tarihten gelen ata kültürünü de her anlamda tüm zorluklara rağmen yaşatmaya çalışması takdir edildi.

Araştırma heyeti adına açıklama yapan Yusuf Delikoca, Yörük kültürünün çağımız için önemine değinirken, onların yaşamını kitaplaştıracaklarını da belirtti. Delikoca, “Toroslarda yaşama tutunan Sarıkeçililer, binlerce yıllık tarihi hafızamızın bir aynası gibidir. Dağlarda çağımızın sunduğu birçok imkandan uzak yaşayan Yörükler, bizlerin anlam veremeyeceği kadar doğal ve sade yaşam tarzlarını devam ettiriyorlar. Tüm gereksinimleri birkaç ala çuvala sığıyor. Yaşamları kapısız penceresiz bir kıl çadırda sürüyor. Yurdumuzda develeriyle göç edip, kara kıl çadırda yaşayan sadece Sarıkeçili Yörükleri kaldı. Onları el üstünde tutmamız gerekiyor. Çünkü onlar bizim yaşayan en doğal kültürel mirasımızdır” dedi.

Yörükler şehrin gürültüsünden ve stresinden uzak, doğayla iç içe, keçi ve koyunlarıyla geçim mücadelesi verdiklerini ifade eden Delikoca, “Bu güzel insanların çadırları kapısız yani kilitsiz, tıpkı yürekleri gibi. Sarıkeçililer develerine yükledikleri kadim kültürleriyle asırlardır bu yüce yaylalarda barış içinde konup göçüyorlar. Bırakın Yörükler yürüsünler, yüzlerce yıldır yürüdükleri gibi” şeklinde konuştu. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA