Astronot Gezeravcı MEÜ’de öğrencilerle buluştu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Astronot Gezeravcı MEÜ’de öğrencilerle buluştu


 

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, memleketi Mersin’de Üniversite öğrencileri ile bir araya geldi. Gezeravcı gençlere, “Uzaydaki yerimizi perçinleyecek olan sizlersiniz” diye seslendi.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır ve ülkenin ilk astronotu Alper Gezeravcı, “Mersin Gençlik Buluşması” etkinliğinde öğrenciler bir araya geldi.

Mersin Üniversitesi Akdeniz Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Havva Sibel Söylemez, Levent Uysal, Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Serdar Soydan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin, Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

 

“GENÇLERİMİZ MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNİN EN BÜYÜK GÜCÜ”

Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu gerçekleştiren Mersin’in evladı astronot Alper Gezeravcı'yı öğrenciler ile buluşturmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduğu ifade ederek sözlerine başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Gençlerimize çok kıymet veriyoruz. Milli teknoloji hamlesi yolculuğunda en büyük gücümüz, en büyük kuvvet çarpanımız bizim gençlerimiz. Ülkemizin milli teknolojisini bugünden geleceğe taşıyacak olan Türkiye’nin gençleri. Türkiye, savunma sanayiinde son 22 yılda gerçekleştirdiğimiz başarı hikayeleri ile kritik teknolojileri kendi imkanlarıyla geliştirebilen, üretebilen ve hatta rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke oldu.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın konuşmalarının ardından kendisine günün anısına Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar tarafından bir hediye takdim edildi.

 

“ÜLKEMİZİ DAHA GÜÇLÜ YARINLARA HEP BİRLİKTE TAŞIYACAĞIZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın kendilerine bir sürpriz yaptığını ve Mersin’in evladı, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’yı Mersin’e getirdiğini belirten Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Cumhurbaşkanı, Alper Gezeravcı’nın elini kaldırıp Türkiye’ye tanıttığında ve kendisinin ilk uzay yolculuğunu gerçekleştireceğini ifade ettiğinde hepimiz büyük bir heyecan duyduk. Kendisinin Mersinli olduğunu öğrendiğimiz de ayrı bir mutluluk duyduk. Kendisiyle irtibata geçtik, bu heyecanımızı paylaştık. O günden bugüne bütün yurtta olduğu gibi Mersin ilimizde de özellikle de gençlerimizle birlikte bu süreci adım adım izledik. Uzaya gittiği o anlarda biz de Silifke Meydanı’ndaydık. Oradan selamlarımızı, iyi dileklerimizi ve dualarımızı göndermiştik kendisine ve çok şükür sağ salim gitti, başarılı bir şekilde misyonu tamamlayıp ülkemize döndü.” dedi.

Cumhuriyetin ikinci yüzyılının, milli teknoloji hamlesi ile birçok alanda kapıları açacağını belirten Vali Pehlivan, “Sevgili gençler sizler inşallah bu yolda kendinizi en iyi şekilde yetiştirerek ilerleyeceksiniz ve çok güzel, çok önemli, çok büyük eserler ortaya koyacaksınız. İnşallah hep birlikte bu çalışmaları gerçekleştireceğiz. Ülkemizi daha güçlü, daha müreffeh yarınlara hep birlikte taşıyacağız.” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

 

“ÜLKEMİZİN İLK ASTRONOTUNUN MERSİNLİ OLMASI BİZLERE

GURUR VERİYOR”

Gençlerin, Cumhuriyete referans projelerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve ilk astronot Alper Gezeravcı’dan dinleyecek olmalarının çok önemli olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, “Türkiye Yüzyılı vizyonunun gerçekleşmesine katkı sağlayacak Cumhuriyetimizin referans projelerini, gençlerimizin Bakanımız ve ilk astronotumuzdan dinleyecek olmaları eminim ki onların motivasyonlarını artıracak ve geleceğe bakmalarına vesile olacaktır.” dedi.

Ülkenin ilk astronotunun Mersinli olmasının kendilerine gurur verdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, “Çok değerli hemşerim, ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın Mersinli olması bizlere ayrıca bir gurur ve mutluluk vermektedir. Alper Gezeravcı çocuklarımız ve gençlerimiz için çok önemli bir rol model. Uzaya gidebilmek, çocuklarımız ve gençlerimiz için artık bir hayal değil. Bizler de Türkiye Yüzyılı’nda bilimin ve çağdaşlığın ışığında bir dünya üniversitesi parolası ile hareket ediyoruz. Üniversitemiz kentimizin ve bölgemizin adeta bir amiral gemisi haline geldi.“ şeklinde konuştu.

 

“ÜLKEMİZİN TEKNOLOJİK ALTYAPISINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN ATILAN ADIMLARIN HER BİRİNDE AYAK İZİMİZİN OLMASI İÇİN VAR GÜCÜMÜZE ÇALIŞIYORUZ”

Mersin Üniversitesine katma değerli fikir ve projelerle bölgeye ve ülkeye değer katan çalışmalara imza attığını belirten Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, “İlk beşte yer alan Mersin Üniversitesi Teknopark'ı bir cazibe merkezi haline geldi. Geçen hafta temel atma törenini gerçekleştirdiği GES projemiz ile elektrikte %40 oranında tasarrufa gideceğiz. Bu ve benzeri projelerimizi devam ettirmeye gayret ediyoruz. Ülkemizin teknolojik altyapısını güçlendirmek, bilim ve sanayi alanlarında ilerlemek amacıyla atılan adımların her birinde ayak izimizin olması için var gücümüze çalışıyoruz.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar sözlerini Bakan Mehmet Fatih Kacır ve Alper Gezeravcı’ya Mersin Üniversitesine gerçekleştirdikleri ziyaret nedeniyle teşekkür ederek tamamladı.

 

“EN ÇOK HEYECAN DUYDUĞUM AN MERSİN’E VE MERSİN ÜNİVERSİTESİ’NE GELMEK OLDU”

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunu tamamladıktan sonra ülkeye döner dönmez farklı şehirlerde konuşma yapma imkanı bulduğu ifade eden ilk astronot Alper Gezeravcı, kendisini en çok heyecanlandıran yerin ait olduğu topraklar olan Mersin ve Mersin Üniversitesi olduğunu ifade ederek sözlerine başladı.

Türkiye'nin ilk astronotu olma yolunda yaşadıklarını anlatan Alper Gezeravcı, "2022 yılında Cumhurbaşkanımız tarafından Türkiye'nin İlk İnsanlı Uzay Misyonu'nun icra edilmesi için Türk Astronot ve Bilim Misyonu duyuruldu. Gece uçuştan geldiğimde televizyonda tesadüfen gördüğüm bu habere sadece sevinebildim. Ülkemizin 100. yılında böyle önemli bir kararın alınmış olmasından son derece memnun oldum. Sadece merakımdan ilgili kurumun sitesinden gereklilikleri inceledim. Uzun bir listenin sonuna geldiğimde eksik herhangi bir kriterimin olmadığını gördüm. Bu andan itibaren ciddi düşünme sürecim başladı. Bugüne kadar bu misyonu gerçekleştirebilmiş ülkelerin uzay ajanslarından, astronotların hikaye ve biyografilerinden fikir edinmeye çalıştım. Çünkü ülkemizin 100. yılında koymuş olduğu bu kutsal hedefin hata payı ve töleransı yoktu. Proje içerisinde çok sayıda insanın emeği vardı. Bu emeklere saygısızlık etmemek için kendi yeterliliğimi sorguladım. 3 haftalık araştırma ve düşünme sürecinin ardından bu misyonunun gerekliliklerini karşılayabileceğim kanaatine vardım ve başvurumu gerçekleştirdim. Sürecin içerisinde herhangi bir yerde bulunmak dahi benim için onurdu. İlla bir sonuca ulaşması gerekmiyordu. Nihayetinde ülkemin imkanları ile bugünlere gelebildim, bu ülkenin dalgalanan bayrağının altında bu eğitimleri aldım. Böyle kutsal bir hedefe gücümün yettiği kadar baş koymak, omuz vermek boynumun borcuydu. Bu vesile ile yola çıktık" dedi.

 

“TÜRKİYE, KENDİ UZAY AJANSI OLAN EN GENÇ ÜLKELERDEN BİRİSİ”

Türkiye Uzay Ajansı’nın kuruluş sürecinden bahseden Alper Gezeravcı, ”2018 yılının Aralık ayında Cumhuriyetimizin uzay alanındaki faaliyetlerini tek çatı altında organize bir biçimde gerçekleştirebilmesi için Türkiye Uzay Ajansı kuruldu. Uzay alanında faaliyet gösteren halihazırda dünyadaki tüm ülkeler içerisinde uzay ajansı en genç olan ülkelerden bir tanesiyiz. 2021 yılında da ülkemizin uzay alanında erişmek istediği on tane stratejik hedef belirlendi. Bugün burada şu anda sizlerle koyulmuş olan bu hedeflerden gerçekleştirdiğimiz sadece bir tanesinin mutluluğunu ve gururunu yaşayarak paylaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

"UZAYDAKİ YERİMİZİ PERÇİNLEYECEK OLAN SİZLERSİNİZ"

Geçmişte uzay alanında çalışmayı hayal dahi edemediklerini aktaran Gezeravcı, "Uzaya en yakın olan NASA'nın en yakın birimlerinde çalışma imkanı bulan değerli bilim insanlarımızın dile getirdiği bir şeyi söylemek istiyorum. O ülkenin insanı olmadığınız sürece istediğiniz kadar çaba gösterin belirli bir aşamadan ötesine geçemiyorsunuz. Her ülkenin kendi standartlarında çizmiş olduğu gizlilik kriterleri var. Kendi ülkesinin insanlarına uyguladığı güvenlik tedbirleri ile başka milletten olan insanlara uyguladığı tedbirler farklı. Dolayısıyla her şeyi mükemmel yapan bir insan dahi olsanız o ülkenin vatandaşı olmadığınız sürece o gizlilik kriterlerine maruz kalıyorsunuz. Bu nedenle kendi ülkemizin bayrağı altında yapmak istediğiniz bütün başarılara engelsiz ulaşma imkanınız var. Bu misyonun ve başarının hedeflediği kitle, bugün özgüvenini ayağa kaldırmaya çalıştığımız gençlerimiz. Bizlerde içinizden çıktık ve başarılara erişmek, dokunmak bu kadar kolay. İnşallah bundan sonraki görevleri başarı ile yerine getirecek ve uzay alanındaki yerimizi perçinleyecek olan sizlersiniz." dedi.

 

“DEVLETİMİZİN GÜÇLÜ İRADESİYLE BUNDAN SONRA YOLUMUZ HEP AÇIK”

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yürüttüğü deneysel çalışmalar hakkında da bilgiler veren Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, “Devletimizin güçlü iradesiyle, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla yıllardır mahrum kaldığımız ama fazlasıyla hak ettiğimiz uzaydaki yerimizi adım adım almaya başladık. İlk defa gittiğimiz, kendi vatanımızda bir insanımızın tecrübelerinden faydalanma imkanımızın olmadığı bir alanda alnımızın akıyla hedef koyduğumuz bütün deneyleri, bütün hedefleri gerçekleştirerek, hakkını vererek bu görevi tamamlamış halde ülkemize döndük. Astronomi alanında tarihe iz vurmuş birçok Türk büyüğümüz var. Devletimizin güçlü iradesiyle bundan sonra yolumuz açık. Atacağınız hiçbir adımda tereddüt yaşamanıza gerek yok. Tek yapmamız gereken potansiyel gücümüzü yansıtabilecek tüm alanlarda özgüvenimizi sergilemek.” dedi.  

Sunumu sonrası Alper Gezeravcı’ya Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk tarafından bir hediye takdimi gerçekleştirilmesiyle birlikte etkinlik sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA