Kızılaliler’de neden ağaç kesiliyor? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kızılaliler’de neden ağaç kesiliyor?


 

Verimli tarım arazileri ve bakir turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen maden ve taş ocaklarının hedefi haline gelen Mersin’in Anamur ilçesinde Kızılaliler Mahallesine açılmak istenen boksit madeni, yöre halkını isyan ettirirken bölgede ağaç kesimleri yaşanmaya başlandı.

HEDİYE EROĞLU

 

Son yıllarda sık sık doğaya zarar veren maden ve taş ocaklarının kurul haberleri ile gündeme gelen Mersin’in Anamur ilçesinde maden, taş ocağı tehdidi günden güne büyüyor.

Verimli tarım araziler ive bakir turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen maden ve taş ocaklarının hedefi haline gelen Anamur ilçesinde son olarak Kızılaliler Mahallesine Tekbir Madencilik tarafından açılmak istenen boksit maden yöre halkını isyan ettirdi.

 

KÖYLÜ SÜREKLİ TAKİPTE

Köylüler boksit madenine karşı direniş kararı alarak bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarına hız verdi. Bir yandan da bölgede sürekli olarak takip ve izleme çalışmaları yapan köylüler şüpheli durumları kamuoyuyla paylaşarak ve güvenlik güçlerine bildirerek olası bir emrivaki ile doğa katliamı yaşanmasının önüne geçmeye çalışıyor.

 

KİMİN HAYRINA ACABA BU AĞAÇ KESİMLERİ?

Son olarak Anamur Çevre Platformundan yapılan açıklamaya bu takipler sonucu Kızılaliler Köyü, Nergislik Mevkiinde korkulan oldu. Platform yaptığı açıklamada, “Hani şu boksit madeni açmayı planladıkları yer. Bölgede zeytin ve çam ağaçları kesiliyor. Kimin hayrına acaba bu ağaç kesimleri? Benzerini Korucuk Köyü’nde de yapmışlardı. Kızılaliler boksit madeni istemiyor, Kızılaliler taş ocağı istemiyor” denilerek yetkililer göreve çağrıldı.

 

MAHALLELİ MÜCADELEDE KARARLI

Bölge sakinlerinden Ali Çulha öncülüğünde boksit madenine karşı izlenecek yol haritasını belirleyerek bu doğrultuda faaliyetlerini sürdüren yöre halkı, maden şirketinin bölgeyi terk etmesin istiyor.

Son yıllarda bölgenin madenciler, mermerciler, termalciler, hazine gibi arazi gaspçılarının hedefi haline gelmesine tepki gösteren köylü, “Tarımsal üretim alanlarımızı, yok etmek için adeta savaşıyorlar. Önceden emsallerini gördüğümüz arazi gaspı savaşı. Şu anda; halk tabiriyle hortlamış vaziyette Kızılaliler Mahallemizde, bir maden firması, boksit madeni çıkartmak için bazı girişimlerde bulunmuştur.

 

BİZ BURADA TROPİK ÜRÜN YETİŞTİRİYORUZ

Bölgemiz: Ülke tarımımız için, çok önemlidir. Yöremizin çiftçileri, bu bölgede tropikal ürün yetiştiriyor. Ülkemizin ihtiyacını karşılıyor. Hepimizin malumu olduğu üzere bu ürünlerin ihracatını da yapıyoruz.

Ülkemizde, tropikal ürünlerin kapsamlı üretildiği, başka bir Anamur yok. Doğası, denizi, havası, yetiştirdiğimiz tropikal ürünlerimizle, cennet gibi gördüğümüz bölgemizi, hiç kimsenin cehenneme çevirmeye hakkı yoktur. Biz çiftçilerin gülümseyerek kurduğu hayalleri, bilerek ve isteyerek gerçekleşmemesini isteyen. Hayallerimizin içinden acıyı tazeleyerek eksik etmemek üzere yemin etmiş gibi hareket eden arazi mafyalarına sesleniyorum. Hepimiz çok iyi biliriz. Çanağında ne varsa kaşığında o gelir.

 

“BÖLGE TARIMINI TEHDİT EDEN, HER TÜRLÜ ÇALIŞMANIN, OLUMSUZ FAALİYETİN KARSISINDAYIZ”

Çiftçilerimiz; girdi maliyetleri, iklim değişikliği, pazarlama sorunları gibi problemlerle boğuşurken, bütün bunlar yetmezmiş gibi, birde madencilerle mücadele vermek üzere mecbur bırakılmaya çalışılmaktadır. Bölge tarımını tehdit eden, her türlü çalışmanın, olumsuz faaliyetin karsısındayız. Haklı mücadelemizi asla bırakmayacağız. Önceki sorunların üstesinden alnımızın akıyla nasıl başarılı olup çıktıysak bunu da başaracağız. Bizim; ekmeğimizi, elimizden almak isteyen, rantçılar, madenciler, üretimimizi zehirlemek isteseler de, biz üreticiler yetiştirdiğimiz mahsullerimizle, onları da beslemeye kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu.

 

MADEN SAHASI ORMAN ALANI

Mersin ili, Anamur İlçesinde 202000531 ruhsat numaralı sahada Tekbir Madencilik tarafından açılmak istenen Boksit Ocağı ve Kırma Eleme Tesis ile, 21,52 hektarlık ÇED Alanında açık işletme yöntemi ile yılda 2 milyon ton boksit çıkartılmasını ve yıllık kapasitenin 390 bin ton olan bir adet mobil kırma eleme tesisi işletilmesi planlanıyor. Proje kapsamında 30 personel çalıştırılması öngörülüyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması verilerine göre ÇED Alanın çok büyük bir kısmı (yaklaşık 19,62 hektar) vasıflı araziden, yaklaşık 1,87 hektarlık kısmı bahçeden, 178 m2’lik kısmı ise tarla vasıflı araziden oluşuyor.

Ayrıca 1/100 bin Ölçekli Mersin Adana Çevre Düzeni Planında ise ÇED Alanın tamamı orman arazisinden oluşuyor.

Faaliyet alanına en yakın yerleşim yeri, yaklaşık 2230 m mesafede kuzeydoğu istikametinde yer alan Korucuk Köyü ile yaklaşık 4050 m mesafede güney istikametinde yer alan Kızılaliler Köyü ve yaklaşık 1900 metre mesafede güney istikametinde sera bulunmakta. Bunun yanı sıra yamacın diğer tarafında 1345 m mesafede kuzeybatı istikametinde Tehnel Mahallesine ait evler bulunmakta.

 

BOKSİT MADENCİLİĞİ NEREDE YAPILIYOR?

Elmastan sonra en sert ikinci mineral olan boksit, alüminyum metali üretiminde kullanılan başlıca cevher olması bakımından dünya ticaretinde önemli bir yere sahip boksit madenciliği ağırlıklı olarak Konya, Antalya ve Gaziantep ve Muğla illerine çıkarılıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA