Tıp Bayramı’nda 14 acil talep! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tıp Bayramı’nda 14 acil talep!


 

Mersin Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramında, 14 acil talepte bulanarak, “Şiddetsiz, güvenli, güvenceli, demokratik bir yaşam” çağrısı yaptı.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Mersin Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramında, Cumhuriyet Alanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni gerçekleştirdi. Tören sonrası oda yönetimi, hekimlerin 14 acil talebini içeren bir basın açıklaması yaptı.

Basın metnini okuyan Oda Başkanı Uz. Dr. Nasır Nesanır, öncelikle şiddetsiz, güvenli, güvenceli, demokratik bir yaşam talebini gündeme getirdi.

 

“ZOR ZAMANLARDAN ÇIKAMADIK”

“Zor zamanlardan çıkamadık” diyen Nesanır, “Geçen yıl bugün sizlere Adıyaman Saat Kulesinin altında, saat 04:17’de durmuşken, bir mendil niye kanar diye sormuştuk Cansever’ce. Şimdiyse, yönetilemeyen, kısmen ertelenen ekonomik krizin ayak sesleri yükselip, üzerinden bir yıldan fazla zaman geçen depremin toplum sağlığına dönük etkileri hafifletilemez, pandeminin artçı etkileri sürüp, insanlarımız pek çok kronik sağlık sorunu ile kalakalmış, yoksulluk daha da derinleşmişken, demokrasi, hukuk, insan hakları ve ifade özgürlüğü her geçen gün ağır darbeler alıyor. Peki biz hekimler; yok sayıldığımız, tüketim nesnesine dönüştürülen sağlığın araçları olarak tepe tepe kullanıldığımız, ölümüne çalıştırıldığımız, emeğimizin değersizleştirildiği koşullarda neler yapabiliriz, bu zorlukların üstesinden birlikte gelebilir miyiz?

 

ÖZLÜK HAKLARIYLA İLGİLİ VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, sık sık sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili söz verdikleri ancak yapamadıkları bazı konular olduğunu ifade etmekle yetinemeyeceklerini bu 14 Mart’ta bir kez daha hatırlatalım o halde!

Halk sağlığına zararlı ne varsa torbaya atıp çıkarıverdikleri bir kanunla, sağlık emekçilerini de köleleştiren bir düzeni yerleşik hale getirme çabaları hız kesmezken, Türk Tabipleri Birliği olarak son yıllarda hazırladığımız sağlıkta şiddet, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, fiili hizmet süresi zammı, öğrencilerin özlük hakları düzenlemeleri, tüm ücretlerin emekliliğe yansıması, 7600 ek gösterge, emekli sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında iyileştirme yapılması gibi kanun tekliflerini ısrarla Meclis’teki partilere sunduk ancak ne yazık ki Meclis’te gündeme dahi alınmadı. Elbette bu torbanın içinde bütün toplumun sağlık hakkını yok sayan ve bizleri aba altından artık çıkardıkları sopalarla tehdit eden tüm maddelerin Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi için de elimizden geleni yaptık” dedi.

 

TTB’NİN SAĞLIKTA ŞİDDET YASA TEKLİFİ KABUL EDİLMELİ

14 Mart’a giderken 14 talebi yeniden anımsatan Uz. Dr. Nasır Nesanır, ilk olarak TTB’nin sağlıkta şiddet yasa teklifinin, şiddetsiz, güvenli çalışma ortamları için mekânsal önlem önerileri kabul edilmesi gerektiğini aktardı.

“Güvenli çalışma ortamlarının sağlanması idarecilerin sorumluluğundadır” diyen Başkan Nesanır, “Şiddet olaylarında idarecilerin sorumluluğu öncelikli olarak dikkate alınmalıdır.

 

PANDEMİYE YOL AÇAN HASTALIK, MESLEK HASTALIĞI KABUL EDİLMELİ

Hekimlerin/ sağlık emekçilerinin dinlenme koşulları, sağlık hizmetinde hataya sevk etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Doktor dinlenme odaları, emzirme odaları, kreş her sağlık kurumunda yeterli sayıda sağlanmalıdır. Nöbet ertesi izin, idarecilerin insafına bırakılmamalıdır.

Pandemilerde, pandemiye yol açan hastalık, sağlık emekçileri için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı kabul edilmelidir.

 

“FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI 120 GÜN OLMALI, EK GÖSTERGE ÜST SINIRI ÜST SINIRI 7600’E YÜKSELTİLMELİ”

Sağlık emekçileri için fiili hizmet süresi zammı 120 gün olmalıdır. Hekimlerde ek gösterge üst sınırı 7600’e yükseltilmelidir.

Tüm sağlık emekçilerine hakları olan, hiçbir koşuldan negatif etkilenmeyen, emekliliğe yansıyan, gerçek enflasyona uygun, insanca yaşayabilecekleri tek kalem maaş verilmelidir.

Emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki uçurum giderilmeli, tüm emekli hekim aylıkları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, tüm hekimler emeklerinin hakkı ölçüsünde emekli ikramiyesi alabilmelidir.

Vergide adalet istiyoruz! Vergi dilimi üst sınırı yüzde 15 olmalıdır.

 

MUAYENE SÜRELERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ

Muayene süreleri, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmelidir.

Acil servislerde yeşil alan kaldırılmalı, poliklinik hizmeti verilmemelidir.

Sağlık ortamına dair düzenlemeler, TTB ve ilgili sağlık emek-meslek örgütlerinin görüşleriyle yapılmalıdır.

Atamalar bilimsel ölçütlere ve liyakate dayalı olmalıdır.

Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık eğitimi kontenjanları, eğitimin niteliği gözetilerek azaltılmalıdır.

 

“PARASIZ BİR SAĞLIK SİSTEMİ İNŞA EDİLMELİ”

Koruyucu sağlık sisteminin öncelendiği, güçlü ve bölge tabanlı birinci basamak, basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sistemi inşa edilmelidir.

Bu 14 Mart’ta da mücadelemiz için 14 talebimizi sizlerle paylaştık, birlikte seslenmeye, eylemeye devam edeceğiz. Halk sağlığının duayenlerinden Çağatay Güler hocamızın yazdığı o güzelim şiirlerinden birinin son dizelerini hatırlayalım mı?

‘...Meslektaşlarınızın değerini hiç bilmeyin!...

Siz bilmeyin ki başkaları hiç ama hiç bilmesinler!...

Kimseye ışık yakmayın!...

Kimseye kapı açmayın!...

Dama çıkın merdiveni çekin!... ‘

TTB meslektaşlarımızın değerini bilen, duyuran meslek örgütünüz olarak bütün ışıkları, kapıları ardına kadar açık tutup, merdivenlerden el ele tırmanacağımız günlerde birlikte, dayanışma içinde mücadeleyi büyütmek için var.

Gelin şiddetsiz, güvenli, güvenceli ve demokratik bir yaşamı hep birlikte örelim” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA