Mersin’de son 3 yılda 12 bin 946 hektar orman alanı zarar gördü | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de son 3 yılda 12 bin 946 hektar orman alanı zarar gördü


 

Son 3 yılda 269 adet orman yangınında 12 bin 946 hektar orman alanı zarar görürken buna karşılık 12 bin 946 hektar sahada fidan dikimi gerçekleştirildi.

Haber Merkezi

 

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, 2023 yılına ilişkin faaliyetlerine dair rakamları kamuoyuyla paylaştı.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, 2021’in tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yangınlar açısından üzücü bir yıl olduğunu ve büyük yangınlar yaşandığını anımsattı.

2021 yılında bölge müdürlüğü genelinde 88 adet orman yangınında 9 bin 661 hektar, 2022’de 99 adet yangında 2 bin 118 hektar ve 2023’te 82 adet yangında 898 hektar orman alanının zarar gördüğünü söyleyen Yalçın, “3 yıllık zaman diliminde toplam 269 adet orman yangınında 12 bin 946 hektar orman alanı zarar görmüştür.

Silifke İlçesi, Yeşilovacık Mahallesinde 29 Temmuz 2021 tarihinde çıkan orman yangınında 2 bin 445 hektar ve 07 Eylül 2022 tarihinde çıkan orman yangınında bin 157 hektar olmak üzere toplam 3 bin 602 hektar orman alanı zarar görmüştür.

 

YANGINLARIN ARDINDAN SAHALARIN TEKRAR AĞAÇLANDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Yangınların hemen ardından sahaların tekrar ağaçlandırılması için gerekli tüm çalışmalara başlanmış ve yoğun bir çalışma ile gerek arazi hazırlığı gerekse sahanın yeniden tesisi yönüyle çalışmalar tamamlanarak sahalarımızda ekosistem dengelerinin tesisi süreci başlatılmıştır. Şu anda bulunduğumuz muhitin çevresinde de büyük yangınlar olmuş, sahalardaki çalışmalar yılı içinde tamamlanmış ve çalışmaların bitmesinin ardından 2 yılı geçen süre içerisinde de bu gördüğümüz tablo oluşmuştur.

 

YEŞİLOVACIK’TA 3 BİN 602 HEKTAR SAHA AĞAÇLANDIRILDI

Yeniden orman tesisi ve ağaçlandırma çalışmalarında, Yeşilovacık’ta yukarıda ifade ettiğimiz 3 bin 602 hektar sahada, yangından etkilenen yerleşim yerlerinin etrafında, ileride muhtemel yangınlarda canlı bir çit vazifesi görecek yöreye uygun yangına dirençli türler olan 391 bin adet keçiboynuzu, 34 bin adet badem, 202 bin adet servi, 24 bin adet fıstıkçamı, 35 bin adet zakkum, 5 bin yalancı akasya, 11 bin adet kuşdili, bin adet defne ve bin adet incir gibi gelir getirici türlerin dikimleri yapılmıştır.

 

2023 YILINDA 2 MİLYON 56 BİN ADET FİDAN DİKİLDİ

Bölge müdürlüğümüz genelinde 3 yılda yangından zarar gören toplam 12 bin 946 hektar sahaya dikilen fidan miktarları toplamları ise aşağıdaki gibidir; 2021 yılında 583 bin 500 adet,

2022 yılında bir milyon 547 bin adet, 2023 yılında 2 milyon 56 bin adet olmak üzere, başta asli ağaç türümüz kızılçam ile beraber 79 farklı türde fidan dikimleri yapılmıştır.

Yangına dayanıklılığıyla bilinen bu fidanlar ağaçlandırma sınırlarına türüne göre 5-10 sıra şeklinde dikilerek gelecekte olabilecek yangın zararlarının en aza indirgenmesi hedeflenmektedir.

 

ORMANLARDA ÜRETİM DE YAPILACAK

Ayrıca bu fidanlardan elde edilecek meyveler halkımıza sosyo-ekonomik fayda sunacak bir ürün üretimine de imkân sağlayacaktır. Dolayısıyla hem yangına karşı tedbir alınmış olacak, hem de köylülerimizde bu faydalanma imkânı karşısında ormanlarımıza daha fazla sahip çıkma yönüyle daha güçlü bir anlayış ortaya çıkacaktır.

Akdeniz iklim kuşağında bulunan bu sahaların asli ağaç türü olan kızılçamı, hem hızlı büyümesi yönüyle hem de ekosisteme kolay intibak etmesi yönüyle, biyolojisini devam ettirmek gibi teknik bir zorunluluğumuz da bulunmaktadır.

 

BİN 209 HEKTAR ALANDA ‘ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA’ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Sahanın diğer bölümlerine yukarıda bahsettiğimiz çalışmaların dışında asli ağaç türümüz olan kızılçamı ekim ya da dikim yoluyla tesis ederek sahaların tamamı ağaçlandırılmıştır.

Bu sahaların yeniden ağaçlandırılması sürecinde ayrıca yöreye uygun orijinli olan üstün nitelikli fidanlarla tesis edilen ‘Endüstriyel Ağaçlandırma’’ sahaları oluşturulmuştur. Bu çalışmalar için toplam bin 209 hektar alanda etüt proje yapılmış bin 209 hektar alanda ‘Endüstriyel Ağaçlandırma’ gerçekleştirilmiştir.

 

“YANAN ALANLARIMIZDAN KAYBETTİĞİMİZ HİÇBİR SAHA OLMAMIŞTIR”

Bu bahsettiğimiz sahaların tamamında çalışmalar yıl sonuna ya da sezonun bitimine kadar tamamlanmış olup yanan alanlarımızdan kaybettiğimiz hiçbir saha olmamıştır.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangından zarar görmüş alanların ağaçlandırma çalışmaları hızla devam etmektedir. Tüm çalışma arkadaşlarımız ile bu süreci yakından takip etmekte ve elimizden gelenin en iyisini yapmak için gayret göstermekteyiz.

Önümüzdeki günler içinde ülkemiz adına geçmişte yaşanan büyük orman yangınlarının bir daha yaşanmaması temennisi ile Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak, önümüzdeki yangın sezonunda vatandaşlarımızın daha duyarlı olmalarını ve en ufak duman gördüklerinde 112 acil çağrı merkezini arayarak yangın ihbarında bulunmalarını isteriz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA