Haber Merkezi
TESK’in yürütücüsü olduğu ve kısa adı ADEPTESK olan Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi’nin Mersin İl Rehberlik Semineri yapıldı.
Mersin Otello Otel’de yapılan İl Rehberlik Seminerine Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, Karaman ESOB Başkanı Bayram Uysal, Hatay ESOB Başkanı Abdülkadir Teksöz, Kahramanmaraş ESOB Başkanı Ahmet Kuybu, Niğde ESOB Başkanı Erdoğan Aykin ve yönetim kurulu üyeleri ile projenin Mersin ayağındaki paydaşlar olan kamu kuruluşları ile mesleki kuruluş temsilcileri katılım gösterdi.
“ÇAĞIN GERİSİNDE KALIYORUZ”
Seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, esnaf ve sanatkarların alın teri, el emeği, göz nuruyla küçücük sermayesiyle ülke ekonomisine katkı sunmaya çalışan bir kesim olduğuna vurgu yaptı. “Zaman ve süreç içerisinde çağ değiştikçe, alışverişin şekli değiştikçe, teknoloji değiştikçe esnafımız maalesef bu gelişmelerin gerisinde kalıyor” diyen Dinçer, “Teknoloji çok hızla gelişiyor, o küçük tezgahlar teknolojiye bir anda adapte olamıyor. Bununla beraber serbest piyasa ekonomisinin getirdiği küresel sermayelerin ülkemize, ilimize girmesiyle beraber inanılmaz bir haksız rekabet ortama yaşanıyor. Büyükler küçükleri yutuyor. Hal böyle olunca esnafımız yok olmaktan kurtulamıyor” dedi. Konuşmasının devamında esnaf ve sanatkarları değişim, dönüşüm ve gelişime nasıl adapte edebiliriz düşüncesinden hareketle ADAPTESK projesinin ortaya çıktığını kaydeden Başkan Dinçer, bu projenin fırsata çevrilmesini isteyerek şöyle devam etti:
5 BİN ESNAFA EĞİTİM VERİLECEK
“ADAPTESK Projesinin bir ayağı Çalışma Bakanlığı, bir ayağı TESK ve buna bağlı uygulayıcı 8 tane il. Bu illerden bir tanesi de Mersin. Buradaki amacımız esnaf sanatkarların uyum stratejilerini nasıl geliştirebiliriz, neler yapabiliriz? Bunları tartışacağız. Akabinde kendi teşkilatımızla ilgili hangi odalarımızda ne tür eğitim verebiliriz ve esnafımıza nasıl katkı sunabiliriz? Esnaf ve sanatkarımızın projeye bakış açımızı nasıl geliştirebiliriz? Proje kapsamında aşağı yukarı 5 bine yakın esnafımızın eğitilmesi hedefleniyor. Daha öncesi yapılan toplantılarla ihtiyaç analizleri tespit edilmeye çalışılıyor ve bu yöndeki toplantılarımız devam ediyor. Üzerinde çalıştıkça değişik fikirler ortaya çıkıyor. Her odamız bünyesinde üyelerinin ihtiyacına ve gelişimlerine yönelik hangi eğitim fikirleri varsa bunları planlayacağız ve o eğitimleri vereceğiz “.
TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLECEK
Başkan Dinçer, büyük ve geniş imkanlara sahip, yurt dışı konsorsiyum ortaklığı olan projenin Mersin’de başarılı olması için bütün imkanlarını seferber edeceklerini kaydederek, “ Bu projeyi fırsata çevirme adına üzerimize düşen görev ve sorumluğu yerine getireceğiz. Burada oda başkanlarımıza büyük görevler düşüyor. Çünkü bizler proje kapsamında tüm il genelinde uzman kadrolarla eğitimler vereceğiz. Asıl önemli olan hangi tür konularda eğitimler verilecek olması. Bu yönde oda başkanlarımız üyelerinin hangi alanda eğitim ihtiyaç olduğunu tespit etmesi büyük önem taşıyor. Yapacağımız seminerler eğitimsel ağırlıklı olacak. Ve ayrıca eğitim ihtiyaçlarını belirlenmesine yönelik çalışmalar devam edecek, Mersin için çok faydalı olacağına inandığımız bir proje. Ben projenin gerçekleşmesinde emeği geçen bata Çalışma Bakanlığı, TESK ve yabancı konuklarımız ile Birlik Başkanlarımıza, kumu kurum ve kuruluş temsilcilerimize, mesleki oda başkanlarımıza çok teşekkür ediyor ve projenin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde sözlerini noktaladı.
Yapılan konuşmanın ardından Projenin Alman Eğitim uzmanı Liesl Muench tarafından çevirmen eşliğinde projeyle ilgili bilgi aktarımı yapıldı.