Mersinliler çevre için kaygılı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersinliler çevre için kaygılı!


 

Nükleere karşı; Belediye Başkanı ve Meclis üyelerine mektup!

Haber Merkezi

Mersin Kent Dayanışma  Platformu, Akkuyu Nükleer Santrali başta olmak üzere, kirli sanayi yatırımlarına karşı; belediye başkanlarımıza ve meclis üyelerimize açık mektup yayınladı. 
Konsey; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na işlediği ve Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/50 bin ölçekli planda da yer verilmesini istediği Akkuyu Nükleer Santrali Projesi’ne karşı, birlikte hareket etme çağrısı yaptı.

“SİYASİ AYRIM GÖZETMEDEN, KAYGILIYIZ”
Ulusal gazetelere ilan olarak da verilen mektupta, “Bizler; Mersin’de yaşayan yurttaşlar olarak, kendimizin ve çocuklarımızın geleceğinden kaygılıyız ve bunun için hiç bir siyasi ayrım gözetmeden bir araya geldik. 
Çünkü; Mersinliler olarak, kaygılarımız ve görüşlerimiz dikkate alınmadan, bizler yok sayılarak geleceğimiz hakkında Mersin’de yaşamayan çok küçük bir mutlu azınlık karar vermektedir. Bu durum, Anayasa’dan (Madde 56) kaynaklanan sağlıklı çevrede  yaşama hakkımıza açık bir saldırı ve anti demokratik uygulamadır. Ayrıca 1992 yılında devlet olarak altına imza attığımız ve iç hukukumuzu da bağlayan Uluslararası RİO Sözleşmesine de aykırıdır. Çünkü; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı 1/100 binlik Adana –Mersin Çevre Düzeni Planı (toprağın anayasası) ile dayatılan yatırımların cennet Mersin’i, önümüzdeki yıllarda cehenneme çevireceğine inanıyoruz. 

MERSİN, RUSYA’NIN ÜSSÜ OLMASIN!
Özellikle, dünyanın ender ekolojik mirasına sahip Erdemli- Anamur arasında yapılmış veya  planlan nükleer santraller, termik santraller, HES’ler, maden/taş ocakları ile Mersin’e, gelecek on ve yüzyıllarda altından  kalkamayacağı bir çevresel yükün altına girmeye zorlanmaktadır.
Çünkü; bizler, kentimizin dinamikleri tarafından, yıllar önce katılımcı bir süreçte belirlenen, tarım, ticaret ve turizm  ile kalkınma planlarını  benimsedik. Bu kalkınma planlarımıza, tüm siyasilerin geçtiğimiz  seçim dönemlerinde  verdiği destek sözlerini unutmadık.
Çünkü; Mersin, Meclisten yakın zamanda sessiz sedasız geçen son yasalarla, Doğu Akdeniz’de Rusya’nın nükleer üssünün olduğu bir kent olacaktır. Tüm  dünyada her türlü tehdide açık bir nükleer kent olarak  tescillenecektir. 
Çünkü; başta nükleer ve termik santraller olmak üzere yapılacak, kirli yatırımlar, Mersin’in tarım, turizm ve ticaret ile kalkınma potansiyelini de, iddiasını da tamamen bitirecek, kalkınma vizyonumuz çok ağır bir darbe alacaktır. 
Dağlarında yaşayan ve geçimini bir avuç toprağından, iki keçisinden, bir ineğinden sağlayan göçerlerimiz, denizden nafakasını çıkaran balıkçılarımız, köylülerimiz, Ayşe anamız, Fatma teyzemiz, ak saçlı dedelerimiz ve nenelerimiz ve onların torunları, kent  merkezlerine, üretimden koparak göç etmek zorunda kalacak  ve yoksulluk artacak, Mersin’de enerji şirketlerinin  açacağı ihalelere bağlı yaşam başlayacaktır. Birileri Mersin’de yaşamadan tatlı karlar kazanırken, bizler ve gelecek nesillerimiz, tüm riskleri üstlenerek  sağlığımızdan ve topraklarımızdan olacağız.
Çünkü; Mersin, tarihin en eski çağlarından, Soli –Pompeipolis’ten bu yana yılda 300’den fazla günü güneşli geçen, 314 km açık denize sahip sahillerinde  poyrazı, lodosu, meltemi  eksik olmayan bir güneş kentidir. Rüzgar gülleri ve güneş panelleri ile süslenerek, enerji üretimimize daha fazla katkıda bulunmaya  hazır, yatırımcıları beklemektedir.
Çünkü; Mersinimiz, Doğu Akdeniz’de eşsiz bitki biyolojik çeşitliliğe sahip fauna ve Florayaya yani; Akdeniz Olimpiyatları’nın sembolü olmuş son kaplumbağaları, son fok ailelerini,  kuş cennetini, ormanları, börtü- böcekleri  ile 500’den fazla başka yerde bulunmayan bitkileri içinde barındıran ekosistemi, keşfedilmemiş arkeolojik zenginlikleri ile  dünya kenti olma potansiyeline sahiptir.

“MERSİN SAHİPSİZ DEĞİL”
Ve Mersin sahipsiz değildir. Kentimizin tüm seçilmişlerini, tüm dinamiklerini ve tüm Mersinlileri her türlü baskıya ve şantaja karşı, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çağrısına uymaya, Mersin’e sahip çıkmaya ve uyanık olmaya çağırıyoruz. 
Özellikle , kendilerine emanet ettiğimiz, daha yaşanabilir bir Mersin için 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planlarını yapmaya, 5 yıllık yetki verdiğimiz  belediye başkanlarımıza (şehr-i emin’lerimiz) ve meclis üyelerimize güveniyor, avuçlarını ovuşturarak bekleyenlerin her türlü telkin ve dayatmalarını dikkate almayacaklarına, Mersin’in ve halkımızın yanında yer alacaklarına  inanıyoruz” ifadelerine yer verildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA