Mersin Cemevi Hızır Orucu’nda buluştu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin Cemevi Hızır Orucu’nda buluştu


 

Haber Merkezi

 

Mersin Cemevi’nde Hızır Orucu Açma etkinliği düzenlendi. Hızır Orucu’nun açılmasının ardından Cemevi İnanç Kurulu tarafından Hızır Cemi yürütüldü.

Mersin’de bulunan ve Cem öncesi canları selamlayan Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Seher Şengüllü Yılmaz, “Birbirimizin Hızır’ı olalım” dedi.

Hızır Cemini; Seyit Sabun Ocağı’ndan Hasan Kılavuz, Baba Mansur Ocağı’ndan Erdoğan Sevin, Kureyşan Ocağı’ndan Hıdır Beyaz, Seyit Sabun Ocağı’ndan Mehmet Seyitalioğlu, Baba Mansur Ocağından Ali Halis Çelik yürütürken, Zakir Rıza Aydın nefesler okudu. Yoğun katılımın olduğu cemde Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz da, “Alevi İnancının en büyük bayram günleri Hızır günleridir. Hızır ayında, talipler pirinin yolunu gözler. Pir gelince cem yapar, görgüden geçer. Pir, inançsal hizmeti yürütür. Her Alevi, imkân ve olanaklar doğrultusunda kurban tığlar. Alevi inanç ve ibadetleri Hızır ayında doruk noktasına ulaşır. Uyandırdığımız deliller barışa, huzura vesile olsun” dedi.

Kılavuz, “Özelikle Aleviler, kız çocuklarına değer vermeli, kız çocuklarının eğitimi için aileler büyük çaba sarf etmelidir.  Bu inancın çırasını yakan kadındır. Alevi inancında kadın büyük yer tutar. Öğretmenlerimize önemli görevler düşmektedir. Çocuklara insan, doğa, hayvan sevgisi anlatmalıdır. Dervişlerimizin ve ozanlarımız tabiatı severken günümüzde, sevgisizlikten dolayı ağaçlar kesiliyor, hayvanlar öldürüyor, doğa katlediyor.  Ülkenin mili servetini korumak en büyük görevimizdir.

Aleviler ve Alevi dostları bu Cemevine geldikleri zaman mabete yakışır şekilde temiz, düzenli, intizamlı, disiplini olan tüm hizmet birimlerinin Alevilere hizmet edecek bir mekan olarak görmek isteler. Cemevinde yapılan tüm hizmetler canların lokma ve bağışıyla yapılmaktadır” diye konuştu.

Zakir Rıza Aydın’ın seslendirdiği deyiş, duaz ve mersiyelerle birlikte on iki hizmet yerine getirildi. Semah dönüldü. Gülbenkler verildi. Cem bitiminde, katılan canlara lokma dağıtıldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA