Bugün İliç yarın Akkuyu felaketi olmasın! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bugün İliç yarın Akkuyu felaketi olmasın!


 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ile Mersin Çevre Platformu ortak yaptıkları basın açıklaması ile Erzincan İliç’teki altın madeninin insanı ve doğayı katletmeye devam ettiğine dikkat çekerek, “Bugün İliç yarın Akkuyu felaketi olmasın!” uyarısı yaptı.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın üretimi yapılan Çöpler Maden Sahası'nda meydana gelen, 9 kişinin kaybolduğu facia sonrası Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santraline dikkat çekildi.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ile Mersin Çevre Platformu üyeleri Genel İş Sendikası Mersin Şubesi önünde ortak bir basın açıklaması yaptı.

“Rant uğruna insan ve doğa katliamı son bulsun, bugün İliç yarın Akkuyu felaketi olmasın!” pankartı açan kalabalık, “Kader değil bu bir katliam” sloganları attı. 

 

“RANTLAR DIŞINDA GÖZÜ HİÇBİR ŞEY GÖRMEYEN BİR ZİHNİYETİN NE KADAR TEHLİKELİ SONUÇLAR DOĞURABİLECEĞİ BİR KEZ DAHA GÖRÜLMÜŞTÜR “

Kitle adına açıklamayı okuyan Mersin Tabip Odası Başkanı Uz. Dr. Nasır Nesanır, Erzincan İliç’te Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü yığının liçi sahasındaki çökme sonucu büyük bir felaket ile karşı karşıya kalındığını dile getirdi.

“Emeğe, doğaya, akla, bilime zerrece önem vermeyen, sermayenin çıkarları ve buradan elde edecekleri rantlar dışında gözü hiçbir şey görmeyen bir zihniyetin ne kadar tehlikeli sonuçlar doğurabileceği bir kez daha görülmüştür” diyen Nesanır, “Uzun yıllardır bölgeyi zehirleyen maden tesisinde 2022 yılında da siyanürlü solüsyon etrafa saçılmıştı. Bu felaketin ardından maden kısa bir süre kapalı kalmış ve para cezasıyla konu kapatılmış, maden apar topar yeniden açılmıştı” dedi.   

 

“BU ŞİRKETLER VERGİ AFLARI VE DÜZENLEMELERİ İLE ÖDÜLLENDİRİLİYOR”

Yaşanan bu olumsuzluklara rağmen madenin kapasite artışı yapmasına izin verildiğini açıklayan Nesanır, “İnsanlarımız, başta Fırat nehri havzası olmak üzere doğamız pervasızca büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakılmıştı.

Yıllardır bu konuda soruna dikkat çeken meslek odaları, çevre gönüllüleri, yerel halkın feryatları dikkate alınmamıştır. Devletin denetim ve yaptırımlardan sorumlu kurumlar etkisiz hale getirilmiş, zayıflatılmış veya görev yapmaları bilinçli olarak engellenmiştir. Daha da ötesi, işçi sınıfının sırtındaki vergi yükünün arttığı bir dönemde bu şirketler vergi afları ve düzenlemeleri ile ödüllendirilmiştir

Dünyada  birçok merkez ülke, çalıştırılması sonucunda oluşan hava su ve toprak kirliği halk sağlığında ciddi bir tehdit oluşturduğu için siyanür liçi yöntemi ile altın madenlerini çalıştırmaktan vazgeçmiştir.

UYARILAR YILLARCA DİKKATE ALINMADI

Ülkemizde bilim insanlarının ve meslek odalarının bilgi ve birikimlerine önem vermeyen doğayı daha yüksek kâr için sömüren ve canlı yaşamını hiçe sayan politikaların sonucunda, Erzincan’ın  İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat 2024 günü, siyanürlü yığın liçi sahasındaki çökmenin sonucunda 9 işçimiz göçük altında kalmıştır. İliç’te meydana gelen çökme ülkemizde son yıllarda madencilik alanında yaşanmış en büyük çevre felaketidir. Yaşanan çevre felaketinden önce bilim insanları ve meslek odaları siyanür liçi yöntemi ile altın madenlerinin çalıştırılmasının sonucunda ekosistemin ve halk sağlığının zarar gördüğü konusunda defalarca yetkilileri uyarmıştır. Geçmişte İliç’te yaşanan siyanür sızıntısını göz ardı edilmiş olup bilimsel uyarılar dikkate alınmayarak çalıştırılan altın madeninde yapılan kapasite artışı bugün İliç’teki felaketin yaşanmasına neden olmuştur.

 

AKKUYU’YU DURDURUN!

Kentimizde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santralinin radyasyon felaketine neden olmaması için yapımının derhal durdurularak projeden vazgeçilmesi için yıllarca yetkililere bilimsel uyarılar yapılmıştır.İliç faciasından ders alınarak Çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek ve kamu kaynaklarımızı zarara uğratacak olan Akkuyu Nükleer Santrali yapımının iptal edilmesini talep ediyoruz.

Ülkemizi yönetenlerden; tüm canlıların yaşamına ve ekosistemlere saygılı olmalarını, Çöpler Altın Madeni İşletmesi’nin acilen kapatılmasını, atık barajındaki binlerce ton tehlikeli atığın bilimsel yöntemlerle zararsız hale getirilerek bertaraf edilmesini  ve ülkemizde siyanür liçi yöntemi ile madenciliğin yasaklamasını ve yaşanan felaketin sorumlularının yargılanmasını istiyoruz” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA