AKİB’in ihracatı Ocak’ta yüzde 7 arttı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKİB’in ihracatı Ocak’ta yüzde 7 arttı


 

Haber Merkezi

 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artışla 1 milyar 293 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, yılın ilk ayında en yüksek ihracat değerlerine kimya, demir-çelik, yaş meyve sebze sektörlerinde ulaşırken, en fazla ihracatı Irak, Rusya ve Romanya’ya yaptıklarını belirtti. Başkan Kılıçer, “Geride bıraktığımız 2023 yılında 16 milyar 161 milyon dolar ihracata imza atan Birliğimiz, 2024 yılına güzel bir başlangıç yaptı. Singapur, Güney Afrika, Cezayir, Fas, Romanya, Fransa, Mısır, İspanya ve Birleşik Krallık pazarlarında önemli artışlar yakalamayı başardık.” dedi.

 

“YEŞİL DÖNÜŞÜM YATIRIMLARININ FİNANSMANI KONUSUNDA YENİ TEŞVİK VE DESTEKLER BEKLİYORUZ”

Ocak ayında ihracat performansının AKİB ihracat ailesi için büyük bir moral ve motivasyon kaynağı olduğunu vurgulayan Başkan Kılıçer, “Geçen yıl dünyadaki parasal sıkılaşma nedeniyle talebin düştüğü, ekonomik büyümelerin durgunluğa doğru gerilediği, küresel ticaretin 2 trilyon dolar daraldığı dönemde ihracat pazarlarında yaşadığımız kayıpları 2024 yılında telafi etmek istiyoruz. İhracatçı firmaların uygun koşullarda finansmana erişimi konusunda hükümetimizin ve ilgili kurumların attığı adımların, yapılan iyileştirmelerin çok daha yüksek ihracat değerlerine ulaşmamız için kolaylaştırıcı olacağına inanıyoruz. İhracatçı firmalarımızın yeşil dönüşüm yatırımlarının finansmanı konusunda da yeni teşvik ve destek mekanizmalarının geliştirilmesini bekliyoruz.” diye konuştu. 

 

“YENİ YILA GİRERKEN 4 PROJEMİZİN STARTINI VERDİK”

AKİB’in ana hedefinin üye firmaların pazarlarında daha etkili olmalarını sağlamak, ihracat yapmayan ya da ihracat potansiyelini yeterince değerlendiremeyen KOBİ’leri kazanmak olduğunu anımsatan Başkan Kılıçer, kurum olarak 2024 yılına 4 projeyle başladıklarını duyurdu. Söz konusu projelerin Mersin ve Kayseri illerinde yürütüleceğini belirten Başkan Kılıçer, şöyle konuştu: “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile iş birliği yaparak üretici konumda olan ve ihracat potansiyeli bulunan firmalara yönelik Birlik’te İhracat Projesi’ni yürüteceğiz. Yine Mersin Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde dış ticaret sektörünün yetişmiş ve kalifiye personel ihtiyacını gidermek amacıyla Mersin Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Çağ Üniversitesi ve Toros Üniversitesi’nin paydaşlığında sertifikalı dış ticaret eğitim programı düzenleyeceğiz. Çelik kapı üretiminde ve ihracatında söz sahibi firmaların kümelendiği Kayseri’de ise uluslararası rekabetçiliği geliştirmek amacıyla Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimizin koordinasyonunda 26 firmamızın katılımıyla Kayseri İli Çelik Kapı ve Yan Sanayi Ürünleri UR-GE Projesi başlattık. Yeni nesil ihracat destekleri kapsamında hayata geçirdiğimiz, Ticaret Bakanlığı tarafından yurdun çeşitli bölgelerindeki ihracatçı birlikleri ile sanayi ve ticaret odalarına örnek gösterilen AKİB E-İhracat Projesi’ne de Kayseri ili özelinde start verdik. Kayseri’deki 10 firmamızı küresel ticarette sınır tanımayan e-ihracat boyutuna taşıyacağız.”

 

“EN YÜKSEK İHRACAT DEĞERLERİNE KİMYA, DEMİR-ÇELİK VE YAŞ MEYVE SEBZEDE ULAŞTIK”

Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde 27 bine yakın üyesiyle büyük bir aile olan AKİB’in ocak ayındaki ihracatında en yüksek değerlere kimya, demir-çelik ve yaş meyve sebze sektörlerinde ulaştığını ifade eden Başkan Kılıçer, şunları söyledi: “Yılın ilk ayında en çok ihracatı 387 milyon 916 bin dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Yüzde 31 artış sağlayan bu birliğimizi, 251 milyon 541 bin dolar değer ile Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci sıradan, 201 milyon 474 bin dolar değer ile Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sıradan takip etti. Yine ocak ayında Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 173 milyon 523 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 90 milyon 677 bin dolar, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 84 milyon 935 bin dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 30 milyon 933 bin dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 28 milyon 979 bin dolar ihracat değeri elde etti.”

 

“İHRACAT HACMİNDE EN FAZLA ARTIŞ YAKALADIĞIMIZ ÜLKE SİNGAPUR OLDU”

AKİB’in uzak pazarlardaki etkinliğini artırmaya yönelik çalışmalarının ocak ayı raporuna çarpıcı şekilde yansıdığını vurgulayan Başkan Kılıçer, ihracat hacmi artışında en güçlü performansı Singapur pazarında yakaladıklarını, bu ülkede 4 haneli artış sağladıklarını duyurdu. Başkan Kılıçer, “Ocak ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler listesinde ilk üç sırada Irak, Rusya ve Romanya yer aldı. Irak’a 114 milyon 520 bin dolar, Rusya’ya 80 milyon dolar, Romanya’ya 63 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ülkeleri İtalya, Birleşik Devletler, Hollanda, Almanya, Mısır, Suriye ve İspanya takip etti. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışı yüzde 6 bin 56 artış ve 26 milyon dolar değer ile Singapur pazarında yakaladık. Bu ülkeyi yüzde 1.077 artış ve 30 milyon 892 bin dolar değer ile Güney Afrika, yüzde 183 artış ve 38 milyon 206 bin dolar değer ile Cezayir takip etti. Fas, Romanya, Fransa, Mısır, İspanya ve Birleşik Krallık, ocak ayında ihracat hacminde anlamlı artışlar sağladığımız diğer pazarlar oldu.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA