Mersin için müteahhitlerden dönüşüm çağrısı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin için müteahhitlerden dönüşüm çağrısı


 

6 Şubat’ın yıldönümünde kentsel dönüşüm çağrısı yapan Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, “Başta kentimizde de olmak üzere güvensiz yapı stoğunu ortadan kaldıracak olan kentsel dönüşümle ilgili süreçlerde de adım adım risk analizleri yapılmalı ve acilen dönüşümler hayata geçirilmelidir” dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, ülkemizin yakın tarihinde yaşadığı en büyük yıkım olan 6 Şubat depreminin yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin kalbinde unutulmaz bir acı: 6 şubat depremi” dedi.

 “6 Şubat’ta Gaziantep ve Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 deprem ile birlikte 10 ilde ciddi bir yıkım meydana geldiğini söyleyen Ekinci, Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal afetinin yaşandığını vurguladı. “Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz” diyen Ekinci, şözlerini şöyle tamamladı: “Acımız hala taze, unutmadık; kaybettiklerimizi, acılarımızı, geride bıraktıklarımızı ve sorumluluklarımızı…”

 

TOPLUMUN HER KESİMİNİ DEPREM RİSKLERİNE KARŞI BİLİNÇLENDİRME ÇAĞRISI

Toplumun her kesimini deprem risklerine karşı bilinçlendirme çağrısında bulunan  Nesim Ekinci, “Topraklarının büyük çoğunluğu deprem kuşağında bulunan ülkemizde maalesef hala depreme hazırlıklı değiliz. Art arda gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonucu 6 Şubat’ta Cumhuriyet tarihimizin en büyük ölümcül felaketini yaşarken, 32 adet atom bombasına eşdeğer büyüklükte olan bu depremler 110 bin metrekarelik bir alanımızı etkiledi.  Deprem etkisi çok yıkıcı ve büyüktü ancak işin ehli olmayanların konut üretiminde yanlış malzeme kullanımı, yetersiz denetimler, kontrolsüz doğayla inatlaşmanın da canımızı nasıl yaktığına şahit olduk maalesef” dedi.

 

“ACILARIMIZI, KAYBETTİKLERİMİZİ VE SORUMLULUKLARIMIZI UNUTMAYALIM”

Bir doğa olayı olan depremin önüne geçebilmek mümkün olmasa da doğal afete dönüşmesinin önüne geçmenin mümkün olduğunu belirten Nesim Ekinci, şöyle konuştu: “Marmara Depremi ülkemizde bir milat olarak görülmüş ve ondan sonra her ne kadar güvenli yapılar artmış olsa da bugün ülkemizde milyonlarca konutta halen binaların depreme karşı bir sağlam yapısı bulunmuyor. Yer hareketlerine ve zemine uygun yapı üretebilmenin ve denetlenmenin ne kadar önemli olduğunu son yaşadığımız 6 Şubat depreminde de görmüş olduk.

Artık acılarımızı, kaybettiklerimizi toplumun her kesimi olarak unutmamalı, sorumluluklarımıza sahip çıkmalıyız. Güvenli ve kaliteli yapılaşma anlayışıyla depremi tehlike olmaktan çıkarmak mümkün.

Başta kentimizde de olmak üzere güvensiz yapı stoğunu ortadan kaldıracak olan kentsel dönüşümle ilgili süreçlerde de adım adım risk analizleri yapılmalı ve acilen dönüşümler hayata geçirilmelidir.

Öte yandan on binlerce yapının sorumluluğuna herkes sahip çıkmalı, üreticiden tüketiciye bu bilinçli farkındalığı arttırmalıyız. Güvenli yapılar üretenler kadar ne yazık ki sektörümüzde işinin ehli olmayanlar da konut yapabilmektedir. Son yıllarda yapı denetimler ve müteahhitlik yasası ile bir sistem oluşturulsa da özellikle vatandaşlarımızın da bu konuda daha dikkatli olmasını ev kiralarken, alırken her türlü sorguyu yapmalarını rica ediyoruz.”

 

“TOPLUMSAL BİLİNÇLENME ARTMALI”

MERYAP olarak müteahhitlik mesleğinin hangi kriterlere sahip olması gerektiğini ve mühendislik hizmetlerinin daha iyi verilebilmesinin nasıl mümkün olacağını, güvenli yapılaşmanın nasıl sağlanacağı, riskli yapıların nasıl dönüştürüleceği, güvenli kentlerin nasıl oluşturulacağı konularında her daim çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Nesim Ekinci, deprem ve afet risklerine karşı toplumsal bilinçlendirmenin artması için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, “ 6 Şubat depreminin yıl dönümünde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz ve sevdiklerini kaybedenlere sabırlar diliyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA