Akkuyu konutları için imar planı askıda! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu konutları için imar planı askıda!


 

Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali çok sayıda çalışanı nedeniyle bölgede kira fiyatlarının çok yüksek oranlarda artmasına ve tarım alanlarının konut projelerine kurban gitmesine neden olurken, çalışanları için inşa edeceği 6 bin kişilik yaşam alanı projesi için hazırlanan imar plan değişikliği askıya çıkarıldı.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in Gülnar ilçesinde enerjide dışa bağımlılığı azaltma iddiasıyla 2018'de temeli atılar Rusya Federasyonu tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapımı sürürken, çalışanlar için gerekli yaşam alanlarına yönelik çalışmalar da devam ediyor.

Santrali inşa eden Akkuyu Nükleer AŞ’nin, işletme personeli için Silifke ilçesi Taşucu Mahallesin Burunucu bölgesinde oluşturulacak yerleşim alanı inşa etme planı kapsamında Türk firması Özaltın İnşaat ile imzaladığı sözleşme kapsamında hayata geçen proje yükselmeye devam ederken imar düzenlemesi arkadan geldi.

Akkuyu NGS'de görev alacak personel ve ailelerinin barınma ve konaklaması için oluşturulacak yaşam alanı projesi hakkında imar plan değişikliği askıya çıkarıldı.

 

AKKUYU İÇİN 10 YILDA 10 MİLYON METREKARE ORMAN ALANI TAHSİS EDİLDİ

Çevrecilerin karşı çıktığı ve durdurulmasını istediği Akkuyu Nükleer Santrali için Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 2012 yılında 14 hektar, 2015 yılında 1 hektar, 2016 yılında 1 hektar, 2017 yılında 968 hektar, 2021 yılında 2 hektar ve 2022 yılında da 16 hektar olmak üzere; 10 yılda toplamda 1000 hektar alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın izni ile tahsis edildi.

1 hektar 10 bin metrekareye karşılık geliyor. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman Kanunu’nun 17’nci maddesinin 3’ü bendini dayanak göstererek, Akkuyu NGS'ye 10 milyon metrekare orman alanını verdi. Akkuyu’ya verilen orman alanı 1400 futbol sahası büyüklüğüne karşılık geliyor.

Yine Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre arama, işletme, üretim gibi madencilik faaliyetler için 2012-2022 yılları arasında 109 bin 884 hektar yani 1 milyar 98 milyon 840 bin metrekare ve 153 bin 899 futbol sahası büyüklüğünde orman alanı Orman Kanunu’nun 16’ncı maddesini dayanak göstererek verdi.

Verilere göre termik santraller için de 767 hektar yani 7 milyon 670 bin metrekare 1074 futbol sahası büyüklüğünde orman alanı Orman Kanunu’nun 17’nci maddesine dayanak gösterilerek, santrallerin kullanımına açıldı.

 

PROJEDE NE VAR?

Akkuyu Nükleer AŞ'den yapılan açıklamaya göre, yerleşim alanında farklı büyüklükteki dairelerin yanı sıra anaokulu, okul, dükkanlar, restoran, kafeler, tıp merkezi, eczane, spor tesisi, sosyal ve kültürel kompleksler ile bir de otel bulunacak. 6 binden fazla insanı barındıracak yerleşim alanı, tüm sakinleri için ortak dinlenme alanı ile de donatılacak. Üç aşamada hayata geçirilecek projenin 2025 yılının sonunda tamamlanması planlanıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA