Mersin’e 2023’te kaç turist geldi? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’e 2023’te kaç turist geldi?


 

Türkiye 2023 yılında 60 milyona yakın turist ağırlarken, komşumuz Antalya, 15 milyon 689 bin 258 yabancı turist ağırlama kapasitesi ile rekor kırdı. Mersin ise 2023’te büyük göç almasına rağmen sadece 566 bin 997 turisti ağırlayabildi!

HEDİYE EROĞLU

 

Kirli sanayi yatırımları, doğal ve tarihi mekanlarının korunup geliştirilmemesi nedeniyle her geçen potansiyeli turizm potansiyeli tehlikeye atılan Mersin’in turist sayısı yine düşük kaldı.

Türkiye 2023 yılında 60 milyona yakın turist ağırlarken, komşumuz Antalya, 15 milyon 689 bin 258 yabancı turist ağırlama kapasitesi ile rekor kırdı. Mersin ise 2023’te büyük göç almasına rağmen sadece 566 bin 997 turisti ağırlayabildi!

 

UNESCO GEÇİCİ MİRAS LİSTESİNDE MERSİN’DEN 4 TARİHİ DEĞER VAR

Mersin’de ki kamu hizmetlerine ilişkin 2023 değerlendirme toplantısı düzenleyen Vali Ali Hamza Pehlivan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün çalışmalarına ilişkin detaylı bilgiler verdi

Kültür Müdürlüğü bünyesinde de özellikle tanıtıma yönelik çalışmaların devam etiğini söyleyen Pehlivan, “Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansıyla birlikte yapıyoruz. Go Mersin ve Gezsen Mersin sayfalarımız sosyal medyada etkin bir şekilde yer alıyor.

Bununla birlikte ilimizde 4 UNESCO Dünya Geçici Miras Listesinde yer alan varlığımız bulunmakta. Bunlar Alahan Manastırı, St. Paul Kuyusu ve Kilisesi ile Mamure Kalesi ve Kızkalesi Antik Kenti. Bunların çalışmalarına hız verdik. Dünya Miras Dergisinin özel sayısında bu varlıkların yer alması sağlanacak” dedi.

 

MERSİN’E 2023’TE 566 BİN 997 TURİST GELMİŞ

Mersin’de 2023 yılında konaklama tesislerinde 519 bin 497 yerli turist ve 47 bin 500 yabancı turist olmak üzere toplamda 566 bin 997 turistin konakladığını söyleyen Pehlivan, açıklamasını şöyle tamamladı: “2023 yılında Müze ve Örenyerlerini 604 bin 112 kişi ziyaret etmiştir. İlimizde aktif olarak hizmet veren kültür merkezleri ve güzel sanatlar galerisinde 2023 yılında 189 etkinlik, 6 sergi açılışı yapılmış olup 69. Bin 28 izleyici katılım sağlamıştır.

 

TURİZM MERKEZLERİNDE YATIRIM HAREKETLİLİĞİ YAŞANIYOR

Bir yandan da 8 turizm bölgemizde yatırımların hareketlenmesi ile ilgili takiplerimiz var. Özellikle havalimanın açılmasına paralel Kazanlı’da bir hareketlilik var. Bir yatırımcı orada yatırımını somutlaştırdı.

Diğer turizm alanlarımız ile ilgili de bakanlık nezdinde takibimizi sürdürüyoruz.

 

KÜLTÜR VE TURİZM İÇİN 36 MİLYON TL DEĞERİNDE 123 PROJE YÜRÜTÜLDÜ

Ayrıca ilimizde İl kültür ve Turizm Müdürlüğünce 2023 yılı içerisinde bedeli 36 milyon 123 bin TL olan 8 proje yürütülmüştür.

Tamamlanan 6 proje için başlangıcından bugüne kadar 30 milyon 172 bin TL harcanmış olup 2023 yılı harcaması ise 18 milyon 236 bin TL’dir.

Bunlar; Akdeniz Halk Kütüphanesi ve Mersin Bebek ve Çocuk Kütüphanesi İçin Tefrişat Projelerinin Hazırlanması İşi, Anemurium Antik Kenti Kazı Evi Güvenlik Kamerası Sistemi Kurulması İşi, Arkeoloji Kazı Çalışmaları Kapsamında Yapılan Mal ve Hizmet Alımları, Kelenderis Antik Kentinde Odeon Kazısı Sahne Binasının Güneyi ve Güneyin Doğusunda Kalan Alanda 175 Metreküp Arkeolojik Kazı Yapılması İşi, Anamur Anemurium Antik Kenti Odeon Yapısı Restorasyon İşi, Silifke İlçesi Atakent Mahallesi Su Sporları Yaşam Merkezi Yapımı İşi.

Devam eden yatırımlar kapsamında ise 5 milyon 735 bin TL bedelli 2 proje devam etmektedir. Bunlar; Hizmet Binası Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Statik Elektrik ve Mekanik Projelerinin Hazırlanması ve Narlıkuyu-Akyar Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi İmar Planları Halihazır Harita ve Jeoteknik Raporu Hazırlanması İşi. 

 

24 KÜTÜPHANE 266 BİN 747 OKUYUCUYA HİZMET VERDİ

Faaliyetler kapsamında 2023 yılında 24 kütüphanede 266 bin 747 okuyucuya hizmet vermiş olup toplam kitap sayısı 377.817’dir. Ayrıca Roman vatandaşlarımızın bulunduğu Kültür ve Barış Mahallesinde Gezici Kütüphane aracı ile okuma günleri düzenlenmiş ve yaklaşık 200 mahalle sakini faydalanmıştır.

 

TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTACAK PROJELER

Vakıflar Bölge Müdürlüğünce ilimizde 18 milyon 338 bin TL proje bedelli 2 proje devam etmekte olup 2023 yılı içerisinde 16 milyon 828 bin TL harcanmıştır.

Bunlar; Akdeniz Müftü Camii Rölöve, Restorasyon, Restitüsyon, Statik, Elektrik, Mekanik Tesisat Projeleri Hazırlama İşi, Tarsus Melek Tahir Cami Restorasyon İşi ve Eshab-ı Kehf ile ilgili hazırlık çalışmaları yapılmaktadır.

Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce de, 2023 yılı içerisinde bedeli 111 milyon 556 bin TL olan 8 proje yürütülmüştür. Tamamlanan 4 proje için başlangıcından bugüne kadar 18 milyon 688 bin TL harcanmış olup 2023 yılı harcaması ise 9 milyon 770 bin TL’dir.

Bunlar; Mersin Anamurium ve Uzuncaburç Örenyeri Restorasyonu (Uzuncaburç Tiyatrosu, Helenistik Kule, Zeus Olbios Tapınağı ve Temenos Duvarı), Mersin Atatürk Evi ve Müzesi Onarım İşi, Erdemli İlçesi, Tırtar Mahallesi, Akkale Örenyerinde Yer Alan Antik Deniz Feneri Yapısının Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon Projelerinin Hazırlanması İşi, Silifke Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi Basit Bakım Onarım İşidir.

Ayrıca ilimizde 92 milyon 814 bin TL bedelli 4 proje devam etmektedir. Bunlar da; Gözne Kalesi Yıkılan Duvar, Gezi Güzergahı Döşeme Taşları Onarımı ve Giriş Kapısı Yapımı İşi, Aydıncık İlçesi, Kelenderis Antik Kentinde Bulunan Osmanlı Dönemi Kilisesinin Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon Projelerinin Hazırlanması İşi, Tarsus İlçesi St. Paul Kuyusu Örenyeri Çevre Düzenleme Yapım İşi, Mersin Uzuncaburç Tiyatro Restorasyonu.

Öte andan faaliyetler kapsamında 5 ayrı kuruma 11 uygulama işinde teknik destek sağlanmıştır”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA