Proje çok kaynak az!.. | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Proje çok kaynak az!..


 

Mersin’de 2023 yılı boyunca tüm kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde toplam 666 proje yürütüldüğünü açıklayan Vali Pehlivan, toplam bedeli 104 milyar 60 milyon TL olan projeler için başlangıçtan bugüne 42,7 milyar TL harcama gerçekleştirildiğini ve 218’nin tamamlandığını açıkladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, 2023 yılına ilişkin değerlendirme toplantısı düzenledi. Öğretmen Evi’nde düzenlenen toplantıda Vali Pehlivan, ildeki 98 kurumun 79 bini memur statüsünde olmak üzere yaklaşık 150 bin çalışan ile başta yatırımlar olmak üzere yıl boyunca yürütülen faaliyetlere dair bilgilendirmelerde bulundu.

“Kamu birimleri olarak büyük bir aileyiz” diyen Vali Pehlivan, “Arkadaşlarımızın her geçen gün kendi yetki ve sorumlulukları çerçevesinde daha etkin bir hizmet anlayışı ile görev yapsınlar istiyor ve bunu teşvik etmeye çalışıyoruz” dedi.

 

2023 DEPREM AFETİ İLE BAŞLADI

2023 yılının önümüzdeki hafta yıl dönümü anılacak 6 Şubat’ta meydana gelen deprem afetleri ile başladığını anımsatan Pehlivan, “Çok büyük bir afetti. 11 ilimizi, 15 milyona yakın vatandaşımızı etkiledi. Öncelikle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Deprem ile ilgili acılar o illerde yaşanmakla birlikte 85 milyonun tamamı bu acıları paylaştı ve yaraların sorulması noktasında tüm imkanlar seferber edildi. Bu konudaki çalışmalar halen devam ediyor.

 

CUMHURİYETİN 100. YILIN KUTLADIK

Öte yandan 2023 yılı ülkemiz, milletimiz, devletimiz açısından müstesna bir yıldı çünkü Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümüydü. Bu vesileyle dünden bugüne devletimizin milletimizin kat etmiş olduğu mücadeleleri hep birlikte bir kez daha hatırladık. Mersin’de de anma, kutlama etkinlikleri gerçekleştirdik. Bir kez daha milletimizin 100’üncü kuruluş yıldönümün kutluyor başta gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehitlerimize rahmet, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Ve 2024 yılı itibariyle adım atmış olduğumuz ikinci yüzyılımızın, Türkiye yüzyılının iyiliklere, artan başarılara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

MERSİN’DE 2023’TE 104 MİLYAR DEĞERİNDE 666 PROJE YÜRÜTÜLDÜ

Daha sonra kentte devam eden yatırımlarla ilgili bilgi veren Vali Pehlivan, “İlimiz genelinde yürütülen çalışmalar devam ediyor. 2023 yılı boyunca Mersin’imiz de tüm kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde toplam 666 proje yürütüldü. Bu projelerin toplam bedeli ise 104 milyar 60 milyon TL. Bu projeleri için başlangıçtan bugüne 42,7 milyar TL harcama gerçekleştirildi.

Bu projelerin sektörel dağılıma baktığımız zaman projelerin 73’ü ulaştırma/ haberleşme, 147’si tarım, 26’sı enerji, 114’ü eğitim, 20’si sağlık, 48’i turizm, 1’i madencilik, 15’i imalat ve 222’si de diğer sektörlerde olmak üzere 666 proje ile ilgili ilimizde çalışmalar gerçekleştirildi.

 

666 PROJEDEN 218’Sİ TAMAMLANDI

Bu projelerin yıl içerisinde 218’i tamamlandı. Ve bunlar için 3,4 milyar TL harcama gerçekleştirildi. Devam eden ve bedeli 97,9 milyar TL olan 448 proje içinde yine 2023 yılında 13 milyar TL harcama gerçekleştirildi.

2023 yılı içerisinde tamamlanan ve devam eden projelerle ilgili toplamda 16,7 milyar TL harcama gerçekleştirildi.

Bu projelerin hayata geçmesinden dolayı başta cumhurbaşkanımıza, bakanlıklarımıza, ilgili kurum kuruluşlarımıza şükranlarımıza Mersin adına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN YETİŞEMEDİĞİNİ GÖRÜNCE DEVREYE GİRDİK

Büyükşehir olan illerde eski Özel İdare’nin yerine Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının kurulduğunu anımsatan Pehlivan, bu başkanlık bünyesinde; yıl içiresinde 38 adet proje yürütüldüğünü ve bunların bedelinin 504 milyon TL olduğunu söyledi.

“Bunların 23’ü tamamlandı. Ve bunlar için 136 milyon TL harcandı” diyen Vali Ali Hamza Pehlivan, “Özellikle kırsal altyapı destekleri kapsamında 2023 yılında yoğun çalışmalarımız oldu. 99 mahallede 177 bin 586 metrekare kilitli parke yapım işi gerçekleştirdik. Aslında bu iler Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğu ama Büyükşehir’in buralara yetişemediğini görünce bizler bakanlıklarımızdan talepte bulunduk. Yılın ilk yarısında bu kaynakların temin edilmesi noktasında önceki dönem hazine ve maliye bakanımız bu taleplerimizin karşılanması noktasında bizlere destek sağladı. Ve kırsal mahallelerimizde bu işleri tamamlayarak vatandaşlarımıza teslim ettik.  

 

DOĞALGAZ YATIRIMLARI SÜRÜYOR

Doğalgazla ilgili olarak zaman zaman sorulan hususlardan birisi. Geçen yıl yaklaşık 350 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleşti. Toplamda 331 km doğalgaz şebeke montajı tamamlandı. 9 bin 662 konut ve 39 bin 772 daireye ulaşıldı. Bununla birlikte 11 bin 727 yeni konuta doğalgaz arzı sağlandı. Geçen yıl ki çalışmalar sayesinde ilimiz genelinde 319 bin 169 haneye doğalgaz ulaşmış oldu.

Toroslar EDAŞ da bu sene 1,2 milyar TL’lik yenileme ve trafo desteği gibi alanlarda yatırım gerçekleştirdi.

TEİAŞ’ın yıl içinde 5.5 milyar TL değerinde 21 projesi gerçekleşti. Bu projelerle ilimizde toplam trafo merkezi sayısı 18’e çıktı. Bu da enerji altyapısının yükselmesi bağlamında önem arz eden bir konu” şeklinde konuştu.

 

AKBELEN 2. BATTI ÇIKTI BÜYÜKŞEHİR REVİZYON İSTEYİNCE GECİKMİŞ

Yıllardır yapımındaki gecikme nedeniyle eleştirilen Karayolları Bölge Müdürlüğünün Akbel Mezarlık Bulvarındaki ikinci battı çıktı projesi ile ilgili soruya da yanıt veren Vali Pehlivan, “Ayrıca Akbelen’de bir alt geçit projemiz var, birincisini yaptık, ikincisi de programda. Geçen yıl ihale aşamasına gelmişti proje ama Büyükşehir Belediyesi burada bir revizyon istedi. Revize edilmesi demek süre alması anlamına geldi” dedi.

 

BELEDİYE TEDARİK EDEMEDİ VALİLİK BORU VERDİ

Geçen yıl kurak bir sezon yaşandığını ve her mahalle ziyaretinde tarımsal sulama ile ilgili çok talep geldiğini de dile getiren Pehlivan, yine bu konuda da belediyelerden gerekli malzeme alımında sıkıntılar olduğunu görünce 35 mahallede vatandaşlara 44 bin 688 metre uzunluğunda boru tedarik ettiklerinin de bilgisini verdi.

“Elbette ki DSİ’nin büyük projeleri devam ediyor ama bu verdiğimiz destek ile vatandaşlarımızın gerek kendi seralarında gerek tarlalarında ürünlerinin kuraklığa yenik düşmesi önlendi” diyen Pehlivan; “Biz de bunun hep berber memnuniyetini yaşadık” dedi.

 

KAMU BİNA YATIRIMLARI SÜRÜYOR

Yıl içinde ayrıca Akdeniz Kaymakamlığı ve 3 muhtarlık binasını yaparak hizmete açtıklarını aktaran Pehlivan, “Anamur Hükümet Konağı’nın yapımı başladı, bu sene içerisinde tamamlanacak. Astım Mağarası Gezi Düzenleme işini tamamladık. Aydıncık’ta eski jandarma binasının restorasyonunu tamamladık ve şuanda hükümet konağı olarak hizmet veriyor. Cennet Cehennem Ören Yeri ikinci etap çevre düzenleme işini tamamladık. Gilindere Mağarası Gezi Düzenleme işini tamamladık. Hebilli Kalesi ile ilgili projeyi hazırladık ve yapım işini başlattık. Mut’ta cami ve ev restorasyon, Silifke Uzuncaburç’ta kazı çalışmalarının desteklenmesi, Tarsus’ta camii restorasyon ve sağlıklaştırma projelerimiz devam ediyor.

Bunun dışında 12 projenin de yapım işleri devam ediyor. Ayrıca bu sene Yenişehir Kaymakamlığımızın da ihalesini yakında yapacağız ve restorasyon çalışmalarımız devam edecek. Restorasyon ve kültür varlıklarına ilişkin çevre düzenleme çalışmalarımız da sürmekte. Bu alanda 12 başlık altında çalışmalar yapılmakta. Bunlar içinde Akdeniz’deki Çankaya İlkokulu da var. Buranın tüm projelerini bitirdik, kuruldan geçirdik ve ihale aşamasına getirdik. Bu sene oranın çok güzel bir şekilde restorasyonunu yapacak ve tarihi bir eseri tekrar ilimize kazandırmış olacağız.

Tüm altyapı yatırımları içerisinde özellikle tarihi eserlerin onarım işini önemsiyoruz çünkü geçmişi bugüne ve yarınlara bu vesileyle taşımış oluyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA