Mersin’de gözler Pamukluk Barajı’nda | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de gözler Pamukluk Barajı’nda


 

Mersin’in 2023 yılı ekonomik verilerine ışık tutacak açıklamalar yapan Vali Pehlivan, özellikle tarımsal alanda ki yatırımlara dikkat çekti. Yapımındaki gecikme nedeniyle tepki çeken Pamukluk Barajında çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyleyen Pehlivan, ayrıca turizm, sanayi ve istihdam verilerini de paylaştı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, 2023 yılına ilişkin değerlendirme toplantısı düzenledi. Öğretmen Evi’nde düzenlenen toplantıda Vali Pehlivan, başta yatırımlar olmak üzere yıl boyunca yürütülen faaliyetlere dair bilgilendirmelerde bulundu.

 

GÖZLER PAMUKLUK BARAJINDA

Tarım kenti Mersin’de büyük öneme sahip sulama suyu projelerine ilişkin DSİ Bölge Müdürlüğünün 2023’te toplam 19,8 milyar TL değerinde 114 projesi olduğunu anımsatan Vali Pehlivan, “Bu projelerin 16’sı tamamlandı. 54 proje devam etmekte ve 44 proje de ihale aşamasında. Bunlar içerisinde malumunuz geçtiğimiz 2 ay önce cumhurbaşkanımızın açılışını gerçekleştirdiğimiz Pamukluk Barajı ikmal birinci kısım projesi ilimiz için ziyadesiyle önemli. Çünkü Pamukluk Barajı ülkemizin en büyük barajlarından biri ve bedeli 2,7 milyar TL. Baraj 282 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip. Baraj ile 184 bin dekar alan sulanacak. Aynı zamanda içme suyu kaynağı olarak hizmet verecek baraj, 174 milyon kilovat saat elektrik enerjisi de üretecek. Barajın yılda ekonomiye katkısı 1.9 milyar TL olacak. Şuanda burayla ilgili sulama kanalları bitirilmekle birlikte diğer kanallarda çalışmalar devam ediyor. İçme suyu ile ilgili protokol güncellendi. İçme suyu şebeke hattı DSİ tarafından ve arıtma da büyükşehir belediyesi tarafından yapılmak suretiyle 1 milyonun da üzerinde vatandaşımıza su temini bu barajdan cazibeli olarak gerçekleşecek bur kaç sene sonra. DSİ bu konuda çok yoğun bir çalışma yürütüyor. Barajın gödeşinin tamamlanması yani birinci etap çok önemliydi çünkü orada tuttuğumuz 282 milyon metreküp su adeta hazine değerinde, çok kıymetli.

Bununla birlikte geçen yıl Silifke’de Aksıfat Barajı, Toroslar’da Güzelyayla Göleti Sulama Projesi, Pamukluk Barajı iletim tesislerinin de hizmete alımı gerçekleşti” dedi.  

 

EKO TURİZME GELİŞİYOR
Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün de yıl içerisinde 10 projesinin hayata geçtiğini aktaran Pehlivan, “Bu kapsamda 4 bin 1 hektar alanda 3 milyon fidan dikimi gerçekleşti. Ayrıca da 36,3 milyon ton tohum ekimi ilgili ekiplerimiz marifetiyle gerçekleştirildi.

Bunun dışında Kayacı Vadisinde eko turizm rotası planlandı ve ilimizde toplam eko turizm alanı 3 oldu. 5 adet orman parkı sayımız 50’ye ulaştı. Yine yıl içerisinde önceki yıllara göre nispeten az ama 82 orman yangını yaşadık. Ve akabinde hemen rehabilitasyon çalışmaları başlatıldı.

İlimizde ki 3 milyon fidan dikimi çalışmalarını 5 milyona tamamlayacağız bu da ilimizde ürettiğimiz fidan rakamına tekabül ediyor.

Ayrıca Tarım Orman Müdürlüğümüzün yıl içerisinde 16 projesi hayata geçti. Bunlar tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi, bitki sağlığı iyi tarım ve organik tarım uygulamaları, Akdeniz’de Kadınlar organik Yeşillik Üretiyor ve Yeşil Altın Avakoda Değerlendiriliyor Projesi, Kırsal Kalkınma projesi gibi projeleri. Yıl içinde 324 milyon 5 TL bu projelere destek sağladık.

Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlüğü vasıtasıyla Kazanlı, Alata, Göksu Deltası, Anamur başta olmak üzere kaplumbağalarının üreme alanlarına yönelik 213 bin 880 deniz kaplumbağası yavru çıkışı sağlandı. 4 kaplumbağa rehabilitasyon merkezinde tedavisi sağlanarak doğaya kavuşturuldu” dedi.

 

ALATA’DAN 7 YENİ MUZ ÖRNEĞİ TESCİLİ

Erdemli’deki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünce 2023’te 12 projenin tamamlandığının bilgisini veren Vali Ali Hamza Pehlivan, “7 yeni proje hazırlanmış ve 7 adet yeni muz örneği tescillenmiş. İlimizin tarımsal potansiyelinde muz, çilek, limon gibi alanlardaki rekoltesi düşünüldüğünde bilimsel çalışmaların sahaya yansımasının somut göstergesidir 7 adet yeni muz çeşidi. Alata çeşitli kurumlarla birlikte hali hazırda 65 projeyi de takip ediyor.

Yine Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuzun da projeleri var. 251 milyon yatırım tutarlı 142 projeye hibe desteği sağlanmış durumda. Ayrıca 21 adet projenin de takibi devam ediyor” dedi.

 

VALİ PEHLİVAN’DAN AKKUYU ÖVGÜSÜ

Ayrıca Gülnar’da inşası devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nin sadece Mersin değil dünyanın en büyük projelerinden biri olduğunu söyleyen Pehlivan, “27 Nisan 2023’te ilk yakıtın getirilmesi sağlandı ve bu sayede nükleer santral statüsüne kavuştu. 4 reaktörün inşaatı aynı anda sürüyor. Tamamlandığında ülkemizin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılaşacak. Ve 35 milyar kilovat saat elektrik üretecek. Bunun yanında her yıl 35 milyon ton karbon emisyon salınımından kaçınılmış olacak. Ayrıca doğalgaz ithalatımızı da yıllık 1,5 milyar dolar düşmesi ile tasarruf elde edilmesi sağlanacak.

Şuan itibariyle üretime geçmesi ile ilgili enerji bakanlığımız süreç içinde gerekli açıklamaları yapacaktır, ilk etapta birinci reaktörün üretime geçmesi planlanıyor.

 

AKDENİZ’DE MADEN ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

Ayrıca Maden Tetkik Arama (MTA) Doğu Akdeniz Bölge Müdürlüğü’nün termal ve benzeri yer altı kaynakların tespiti konusunda çalışmaları sürüyor. İlimizde de Doğu Akdeniz Bio Termal Enerji Aramaları Mersin Sondaj Kampı devam ediyor. Yıl içerisinde aramalar oldu ve özellikle Tarsus bölgesinde somut bir takım çalışmaları yürütüyorlar. Netleştikçe de bizlerle paylaşacaklar” dedi.

 

SANAYİ SİCİL BELGESİ SAYISI 2 BİN 292’YE ULAŞTI

Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğünün faaliyetleri kapsamında sanayi sicil sistemi ile 162 firmanın tescil edildiğinin bilgisini veren Pehlivan, “2023 yılında yapılan yeni kayıtlarla birlikte sanayi sicil belge sayımız 2 bin 292 oldu. İstihdam sayısı da 58 bin 997’den, 62 bin kişiye çıktı.

İlimizde geçen yıl 27.4 milyar TL tutarında yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu yatırımlar ile 3 bin 371 kişinin istihdamı öngörüldü.

Ayrıca 501 ürün ve 107 hizmet denetimi yapıldı.

Öte yandan Çukurova Kalkınma Ajansı’nca (ÇKA) 40 projeyi hayata geçirdik ki bunların bütçesi 88 milyon iken toplam ajans katkısı 67 milyon TL oldu. Yani desteklerin 3’te 2’si hibe şeklinde verildi.

KOSGEB aracılığıyla bin 690 işletmeye 4 bin 454 TL destek sağlanmış oldu.

 

OSB’LERDE ARAZİ TAHSİSİ SÜRÜYOR

Organize sanayi bölgelerimizde faaliyetler devam ediyor. Mersin-Tarsus OSB’de 4’üncü etap faaliyete geçti. Toplam 43 parselin 35’ini tahsis ettik. Bu firmalar faaliyete geçtiğinde şuanda 25 bin olan istihdam sayısının 31 bine yükselmesini hedefliyoruz.

Bir yandan da il genelindeki organize sanayi bölgelerimizde altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Silifke OSB, Tarsus OSB, Anamur OSB, Erdemli OSB ve TÜİOSB olmak üzere 7 bölgemizde çalışmalarımız sürüyor. Biz de ilgili firmalara kolaylık sağlayarak yer üretmeye çalışıyoruz. Yeter ki kalkınmaya katkı sağlansın.

 

EKİPLER DENETİMLER İÇİN İŞ BAŞINDA

Ticaret İl Müdürlüğünün yıl içinde özellikle tüketici haklarının korunmasına yönelik önemli çalışmaları oldu. Yıl içinde bin 839 şikayet olmuş ve bunların bin 651’i karar bağlanmış. Müdürlüğümüzce bin 132 firma da denetlenmiş. Bu birimlerimiz çok fazla göz önünde değil ama yıl içinde önemli denetimler yapıyorlar. Örneğin 128 firmada 150 ürün denetlemişler.

Ayrıca Gıda Kontrol Laboratuvar Kontrol Müdürlüğümüz de çalışmalarını sürdürüyor. Geçen yıl 9 bin 451 numune alınmış ve 2 milyon 493 bin analiz yapılmış. İçten içe bu çalışmalar yürütülüyor. Bunlar insan sağlığı açısından önemli, hassas çalışmalar” ifadelerini kullandı.

 

İTHALAT İHRACATI SOLLADI

Gümrük işlemleri ile ilgili de pandemi ve arkasından deprem etkisine rağmen rakamlarda bazı değişkenlikler olsa da faaliyetlerin devam ettiğini belirten Vali Pehlivan, “İlimizde toplam 18 milyar 783 milyon ithalat, 11,2 milyar da ihracat gerçekleşti. Bu konuda özellikle Mersin Limanı’na gelen gemiler öne çıkmakta. Limanın genişleme çalışması da başladı. Yol projesi bitti, kapılarda otomasyon çalışması devam ediyor ki bu da yakında hizmete açılacak.

 

İSTİHDAM VERİLERİ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışmalarını sürdürüyor. Şuan itibariyle 5 bin 551 aktif çalışanımız var. Aktif çalışanların nüfusa oranı yüzde 29. Ayrıca SGK yeni binası faaliyete geçti.

İŞKUR verileri kapsamında; kayıtlı iş gücü sayımız 135 bin, kayıtlı işsiz sayımız 54 bin 473. 2023’te istihdam hedeflerimiz tutturduk. Özel sektörde 35 bin 875, kamu sektöründe 92 olmak üzere 35 bin 967 kişi işe yerleştirildi. Engelli işe yerleştirme sayımız da 949 oldu. İstihdamı teşvike yönelik faaliyetlerimiz de oldu. Mersin İstihdam ve Kariyer Fuarını 64 firma ve binlerce insanın katılımıyla yaptık” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA