Çiftçi Kayıt Sistemi kaldırılsın! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çiftçi Kayıt Sistemi kaldırılsın!


 

Sebze ve meyveciler; Hal Kayıt Sistemi’ne ilave yapılarak Çiftçi Kayıt Sistemi’nin kaldırılmasını istiyor!

Haber Merkezi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 1 No'lu Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi Ticareti Meslek Komitesi ile 2 No'lu Sebze ve Meyve Komisyoncuları Meslek Komitesi ortak toplantı düzenledi. Sektör sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda sektör temsilcilerinden Hal Kayıt Sistemine ilave yapılarak ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’nin (ÇKS) kaldırılması talebi geldi.

Komiteler ortak toplantısına MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Sefa Çakır, 1 No'lu Meslek Komite Başkanı Murat Arukaslan, Başkan Yardımcısı Ahmet Bulut, Komite Üyesi Yusuf Vedat Yücesoy, 2 Nolu Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hikmet Adıgüzel,  Komite Başkan Yardımcısı Haluk Mutluay, Komite Üyeleri Süleyman Yılmaz ve Metin Beyan katıldı.

 

SEBZE İHRACATI SEKTEYE UĞRUYOR

İki komitenin ortak toplantısının ana gündem maddelerinden biri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) oldu. Görüşmelerde bu sistemin sıkıntıları ve yapılması gereken düzenlemeler üzerinde duruldu.

Çiftçilerin ÇKS’ye dahil olurken çeşitli zorluklar yaşandığını anlatan komite üyeleri, kayıt belgesi olmayınca ihracatçının bu çiftçiden alacağı ürünü de yurtdışına gönderemediğini bildirdi. Bunun yanında küçük araziler ve hazine arazilerinde üretilen ürünlere ÇKS alınırken yaşanan zorluklara da değinen üyeler, “Bölgemizde küçük sebze üretim alanları oldukça fazla. Bu nedenle bölgemiz için önemli olan ihracat, özellikle de sebze ihracatı sekteye uğruyor” dedi.

ÇKS’nin ihracata giden ürünlerde çiftçiyi ve kullanılan ilacı kontrol altına almak adına oluşturulduğunu hatırlatan komite üyeleri, ancak zamanla bu sistemin düşünülen amaca hitap etmediği görüşünde birleşti. Yeni öneri ise son yıllarda uygulanmaya başlayan Hal Kayıt Sistemi’ne bazı ilaveler yapılarak ÇKS’nin kaldırılması.

 

KOMİSYONCULAR DÜKKANLARI KİRAYA VERMİYOR!

Üzerinde durulan diğer konu komisyoncuların dükkanlarını kiraya verememesi oldu. Mersin Hali’nde faaliyet gösteren komisyoncuların dükkanlarını kiraya veremediğini anlatan komite üyeleri, hal dışındaki dükkanların kiraya verilebildiği gibi benzer bir uygulamayı hal içindeki dükkanlara da beklediklerini anlattı. Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi İştirakler Dairesi Başkanlığıyla irtibata geçildiğini bildiren üyeler onların da bu konudaki görüşlerinin olumlu olmasına rağmen Gümrük ve Sanayi Bakanlığı’ndan olumsuz mukteza geldiğini bildirdi. Konunun takipçisi olacaklarını vurgulayan komite üyeleri, ilgili bakanlıklarla görüşmeleri sürdüreceklerini açıkladı.

Toplantıda Mersin Hali’nde yaşanan tahsilât sorunu ile karşılıksız çekler de değerlendirilerek Çek Yasası’nın bir an önce hayata geçmesi istendi. Öte yandan 1 No’lu ve 2 No’lu Meslek Komiteleri, önümüzdeki süreçte ortak bir çalışma ile toplantı düzenlemeyi planlıyor. Bu toplantının amacının üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki farkı masaya yatırmak olduğunu aktaran komite üyeleri, “Bu toplantıyı üretici ile tüketici fiyatları arasında farkın, komisyonculardan kaynaklanmadığını kamuoyuna duyurmak amacıyla düzenleyeceğiz. Ortak bir çalışma yürüterek sesimizi duyurmak istiyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA