Memura yüzde 50 zam algısı da enflasyon farkı da gerçekçi değil! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Memura yüzde 50 zam algısı da enflasyon farkı da gerçekçi değil!


 

Haber Merkezi

 

Birleşik Kamu İş Sendikası Mersin İl Başkanı Yakup Tekin, memura yüzde 50 zam algısının da enflasyon farkının da gerçekçi olmadığını açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan Tekin, ülkedeki ağır ekonomik kriz koşullarına rağmen TÜİK’in enflasyonu gerçekte olduğundan daha düşük göstermeye devam ettiğini söyledi.

TÜİK'in verilerine göre Aralık'ta enflasyonun aylık yüzde 2.93 yıllık yüzde 64.77 olduğunu anımsatan Tekin, ‘Gerçekte ise üç haneli oranlarda seyreden enflasyon memurları, ücretli çalışanları, emeklileri, yoksulları ezip geçmektedir. 

 

‘AÇLIK SINIRI 16 BİN 483 LİRAYA, YOKSULLUK SINIRI DA 46 BİN 837 LİRAYA YÜKSELDİ’

Konfederasyonumuzun araştırmasına göre son altı aylık enflasyon yüzde 50.6 artarken son bir yıllık dönemde ise yüzde 100.2 arttı. Aralık’ta gıda fiyatları %6,2 arttı. Açlık sınırı 16 bin 483 liraya, yoksulluk sınırı da 46 bin 837 liraya yükselmiştir.

Kamu çalışanlarına zam olarak sunulan, altı aylık enflasyonun %37,57’lık farkı ile %29,78’lik enflasyon farkı zammı artı %15 oranındaki toplu sözleşme zammı da yaraya merhem olmayacaktır.  Ağustos 2023 yılında yapılan toplu sözleşme zammının yetersiz kalacağını belirtmiştik. Bir kez daha aynı tablo yaşanmış kamu çalışanları enflasyona ezdirilmiştir.

Biz önceki yıllarda yaşadığımız kayıpların telafi edilemediği gibi iktidar memura hak ettiği zammı yapmamak için TÜİK rakamlarına sarılmıştır.

 

‘KAMU EMEKÇİLERİNİ BİNLERCE LİRA ZARARA UĞRATMAYA DEVAM EDİYORLAR’

Ağustos ayındaki toplu sözleşme masasında maddi taleplerinin hiç birini kabul ettiremeyen sözde yetkili konfederasyon, iktidarın verdiği yüzde 15’lik zammı yüksek enflasyon kılıfına sararak kamu çalışanlarına ve emeklilerine yüzde 49.25 gibi yansıtacaktır. Masaya üç ayda bir zam ve üç ayda bir enflasyon farkı talebiyle oturup hiçbir talebini kabul ettiremeyen sözde yetkili konfederasyon “övüneceği” yüzde 49,25’lik zammın sadece 15 puanlık kısmı toplu sözleşmeyle alındı. Geri kalan 29,78 puanlık kısım enflasyon farkından kaynaklanmaktadır.

Hükümet, TÜİK aracılığıyla kamu emekçilerinin haklarını gasp ettiği gibi, her ay daha da zorlaşan hayat şartlarında, enflasyon farklarını aylık olarak maaşlara yansıtmayarak kamu emekçilerini binlerce lira zarara uğratmaya devam etmektedir.

 

“EMEĞİMİZİ YOK SAYAMAZSINIZ VE ARTIK YETER DİYORUZ”

TÜİK’e göre konut harcamaları geçen yıl yüzde 40 artmış. Konut kiralarının iki-üç kat arttığını bilmeyen ve yaşamayan yok. Yine aynı TÜİK giyecek fiyatlarının geçen yıl yüzde 40 arttığını ileri sürüyor.  Bu oranların hiç birisinin inandırıcılığı yok.

Emeğimizi yok sayamazsınız ve artık yeter diyoruz! Maaşlar market kasasında eriyor, ev kirası memurun maaşını bitirmektedir.  Enflasyon farkı zam değildir. Memurun alım gücünü koruyacak ve yükseltecek zam maaşlara uygulanmak zorundadır. Kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaş zammı, yandaş konfederasyon ile yapılan mutabakat ve TÜİK’in şaibeli enflasyon rakamları uyarınca değil, emekçilerin içinde bulunduğu derin yoksullaşma ve alım gücü kaybı dikkate alınarak yapılmak zorundadır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA