Mersin’de emekliler sefalet ücretine karşı birleşti | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de emekliler sefalet ücretine karşı birleşti


 

Mersin’de 3 emekli sendika ve derneği ortak yaptıkları basın açıklaması ile “Sefalet ücretine hayır” diyerek, insanca yaşayacakları maaş çağrısı yaptılar.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Mersin’de Emeklilikte Yaşa Takılan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Mersin EYT), 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi ve Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Mersin Şubesi ortak basın açıklaması ile emekli maaşı zam oranını eleştirdi.

Özgür Çocuk Parkında bir araya gelen emekliler, ‘Sefalet ücretine hayır, insanca yaşamak istiyoruz” pankartı açarak, “Yaşasın emeklilerin birleşik mücadelesi”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları attılar. 

Emekliler adına basın açıklaması yapan 2021 Tüm Emekliler Sendikası (TES) Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Emeklilerin sorunları çok büyük, hiçbir emekli örgütü tek başına bunun altından kalkamaz. Bu bilinçle güzel Mersin'imizde EYT, TÜED ve 2021-Tüm Emekli Sen olarak sesimizi birleştirdik, bu açıklamayı ortaklaşa düzenledik birliğimizin devamı ve genişlemesi için üzerimize düşen çabayı göstermeye devam edeceğiz” dedi.

 

DEPREME KARŞI BİLİMİ REHBER ALMA ÇAĞRISI

Açıklamasında öncelikle depremi anan Kurt, “2023 yılını geride bıraktık, bizler adına hak kayıplarımızın olduğu bir yıldı. Aklı bilimi çağdaşlığı önceleyen ülkelerde daha büyük doğal afetler daha az hasarla atlatılırken, yandaş tarikat kontenjanından atanan yetersiz yöneticilerin elinde kurumlarımız kötürüm oldu.6 Şubat 2023 depreminde 100 binlerce yurttaşımız günlerce yıkılan binaların enkazında, sesimi duyan var mı diyerek can pazarı yaşadı. On binlerce canımızı kaybettik, daha fazlamız yaralandık, sakat kaldık. Yöneticileri deprem bölgesi olan ülkemiz için bilimi rehber edinen tedbirleri almaya çağırıyoruz” dedi.

 

SOYKIRIM DURSUN

Başkan Kurt daha sonra Filistin’e açtığı savaş nedeniyle İsrail’i eleştirerek, “Filistin'de Amerika İsrail ikilisinin soykırımı dünya halklarının ayağa kalkmasına, kitlesel gösterilerine rağmen devam ediyor. İsrail'in durdurulması için mali, ticari, ekonomik yaptırımların da devreye girmesi gerekiyor.Filistin ulusunun kahramanca mücadelesini selamlıyor, direnişin halkların barış içinde bir arada yaşamasını sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

 

“MÜCADELE KAZANDIRIR”

Son oalrak emeklilerin taleplerine değinen Hüseyin Kurt, “EYT'liler de aramızda; onlar 8 Eylül 1999 tarihinde kabul edilen 4447 no'lu yasayla bir gecede kadınlarda 20 yıl erkeklerde 25 yıl sigortalılık şartı yerine 58 ve 60 yaş şartına tabii tutuldular. Yani yasanın gerektirdiği prim gün sayısını doldurdukları hâlde yaşları dolana kadar beklemek zorunda kaldılar. 2008 yılında 5510 no'lu kanunla ise ilk kez işe başlayanların emeklilik yaşı 65 oldu. Bu haksız uygulamaların değişmesi için yıllarca ter döken, seslerini en sağır kulaklara duyuran, eksik de olsa yasanın çıkmasını sağlayan EYT'lileri selamlıyoruz. Emekli olan arkadaşlarımızla artık aynı kulvardayız, yasanın eksiklerini gidermek, emekli haklarını yükseltmek için bir aradayız.

 

“ÜLKEMİZİN GELİRİ ARTTI. AMA EMEKLİNİN GELİRİ SEFALET DÜZEYİNE DÜŞTÜ”

İktidar daha dün, ülkemizde 2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yapılırken bugün aylık ortalama 21.3 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Elbette inanıyoruz, gerçekten de ihracatımız arttı. Yani ülkemizin geliri arttı. Ama emeklinin geliri bu yıllar içinde sefalet düzeyine düştü. Emekliler arasında konut sahibi olma oranı her yıl azalıyor, daha önce emekli ikramiyesiyle konut sahibi olunabiliyordu, şimdiyse maaşlar kiraya bile yetmiyor.

2002 yılında asgari ücret 184 lira iken en düşük emekli aylığı bunun yüzde 40 fazlası olan 257 liraydı. Bugün en düşük emekli aylığının 17002 liralık asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 23802 lira olması gerekiyor. Ásgari ücret; Açlık sınırının altındaki ücret asgari değil sürünme ücretidir; bundan derhal vazgeçilmeli ve acilen yükseltilmelidir. Emekli, çalışma yaşamının sonuna gelip usta bir işçi-emekçi olarak emekli olduğunda asgari ücretin üzerinde bir maaşı elbette ki hak etmiştir. Çünkü asgari ücret toplumun ortalama ücreti olamaz, her emekçi insanca yaşamaya yetecek ücrete layıktır.

 

“MUTFAKLARIMIZ YANGIN YERİ”

Son verilere baktığımızda TUIK aylık yüzde 2.93, gecen aralık ayına göre yüzde 64,77, yıllık yüzde 53, 86 enflasyon açıkladı. Oysa ki bağımsız-kuruluşlar daha yüksek oranlar açıkladılar. Örneğin İTO yüzde 74,88 ve ENAG yüzde 127,21 olarak açıkladı. Gerçek mutfak enflasyonunun ise daha yüksek olduğunu biz yoksullaşan emekçiler yaşayarak görüyoruz. Bizler vergide de gelirde de ADALET istiyoruz. Dolaylı vergiler kaldırılmalı ve çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı ve gelirde açılan makas kapatılmalıdır. Zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bu politikalardan vazgeçilmelidir.

Bu durumu tersine çevirmek için derhal planlı, kamucu, üreten ekonomik modele geçilmelidir. Bizlere yıllardır sahte TUIK verilerine göre yapılan zamlardan derhal vazgeçilmelidir. Mutfaklarımız yangın yerine dönmüş durumdadır. Sağlıklı beslenmeyi bırakın artık kiramızı ödeyemez hâle gelmiş durumdayız. Korkarız ki bu politikalardan vazgeçilmez ise, artık bu ülkenin emeklileri sokakta yaşamaya başlayacaktır. Emekliler/emekçiler seçimden seçime göz boyayan politikalarınıza aldanmayacak. Yeter diyoruz, vazgeçin bu politikalardan.

 

İŞTE TALEPLER

En düşük emekli maaşı 23 bin 802 TL ye yükseltilmelidir. Tüm emekli aylıklarına derhal ve seyyanen ek zam yapılmalıdır.

Memurlara Ağustos'ta seyyanen ödenen 8 bin 200 TL tüm emeklilere de derhal ödenmelidir. Konutsuz emeklilere, gelirlerine uygun ödemeli sosyal konutlar yapılsın. Depreme dayanıksız konutlar uygun ödemeli krediyle sağlamlaştırılsın.

Anayasanın ‘Sendika, Kurma Hakkı’ ve ‘Toplu Sözleşme Hakkı’ ile ilgili 51. ve 53. Maddelerine ‘emekliler’ veya Uluslararası Sözleşmelerde yer alan ‘herkes’ ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvenceye kavuşturulsun.

Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılsın.

Tüm emekli maaşları ‘asgari değil, insanca yaşam’" ilkesine göre hükümet ve emekli sendikası arasında yapılacak toplu sözleşme yoluyla belirlensin.7. Aylık bağlama oranı (ABO) eskiden olduğu gibi yüzde 70 olsun.

Yıllardır savsaklanan. İntibak Yasası derhal çıkarılsın.

İşçi, Memur ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin.

Bayram ikramiyesi adı altında verilen harçlıklardan vazgeçilmeli ve tüm emeklilere yılda dört defa birer maaş tutarında ikramiye ödensin.

SGK ile bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine emekli sendikasının da katılması yönünde yasal düzenleme yapılsın. Emekli maaş promosyonları 3 yılda bir değil her yıl ödensin.

Emekli maaşlarından alınan muayene, tedavi ve ilaç katkı payı kesintileri kaldırılsın.

Toplu taşıma araçlarında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.

Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma muhtaç olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA