Akkuyu Nükleer’e düzenleme başladı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu Nükleer’e düzenleme başladı


 

Akkuyu Nükleer Santrali için geri sayım başladı. 20 milyar dolarlık tesis için hazırlanan kanun teklifi TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’ndan geçti.

Haber Merkezi

Türkiye'nin yapımını Rus Şirketi Rosatom'a ihale ettiği Akkuyu Nükleer Santral Projesi için geri sayım başladı. Rusya ile Türkiye arasında kurulan ticari ilişkinin en büyük ortaklığını gösteren Akkuyu Projesi, 2015 Kasım döneminde yaşanan 'uçak düşürülmesi' olayı sonrasında durma noktasına gelmişti. Aylardır pek ilerleme kaydedilmeyen projeye Türkiye, yeniden yoğunlaşıyor.

KOMİSYONDAN GEÇTİ

Sürecin uzaması nedeniyle nükleer santral tecrübesi olmayan Türkiye'de santral inşaatı yapımı konusunda özel kanunlar çıkartılması çalışması başlatıldı. TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda önümüzdeki günlerde nükleer santral için görüşülecek kanun teklifleri masaya yatırıldı. Komisyonda tartışmaların ardından kanun teklifleri kabul edildi. Muhalefetin ret oyu kullandığı komisyon toplantısındaki oylamada kanun teklifi iktidar milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefetin kanun teklifine yönelttiği itirazlara cevap veren TBMM Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Erol Kaya, enerjisinin yüzde 74'ünü nükleer santrallerden karşılayan Fransa'nın hem turist sayısının hem de turizm gelirleri açısından dünyanın en sayılı ülkeleri arasında olduğuna dikkat çekti. Kaya, Akkuyu nükleer santral inşaatı için başta kıyı kanunu olmak üzere bazı kanunlarda değişikliğe gidileceğini söyledi.

 

DEĞİŞİKLİK SADECE NÜKLEERİ KAPSIYOR

Muhalefetin itirazlarının kıyı kanununda yapılacak değişiklik üzerinde yoğunlaştığını belirten Komisyon Başkanı Kaya, bu düzenlemenin sadece nükleer santral için çıkartılacağının altını çizdi. Kaya “Kıyıları koruma amaçlı kıyı kanun özel şartlara uygun yapılar dışında imar izni vermiyor. Nükleer santral inşaatı için kıyı kenar kanunumuzda gerekli düzenleme yok. Ülkemizin ihtiyacı olan ve yurt dışına enerji bağımlılığını azaltacak olan nükleer santral için kıyı kanununu sadece inşaat sahası için düzenleme yapmak zorundayız” diye konuştu.

 

DÜNYANIN HER YERİNDE VAR

Komisyona gelen kanun teklifinin gerek işletme maliyetini düşürmek gerekse güvenlik açısından kıyı kenar çizgisinin denizle buluştuğu son noktaya tesis kurmayı öngördüğünü anlatan Kaya, “Bu kapsamda komisyonunuzum kanun teklifini uygun buldu. Nitekim kanun sadece santral yapılacak alanı ilgilendiriyor ayrıca Dünyanın her yerinde bütün nükleer santraller bu şekilde yapılıyor" dedi.

 

GECİKME KABUL EDEMEYİZ

Kaya; muhalefetin santralde çalışacak işçiler için yapılacak tesislerin belediyeler tarafından denetlenmesinin istenmesini de yersiz buldu. Kaya ayrıca, nükleer santrale bağlı diğer yapıların inşaatına Elektrik Üretim Lisansı alınmadan başlanabileceğini de söyledi. Kaya, “Çünkü bu lisansın alınması minimum 18 ay sürüyor. Tesise yardımcı diğer binaların yapımı bu lisansın alınmasına bağlı bırakılmış. Eğer inşaat izni için lisans şartı arayacak olursak, bu santral inşaatının planlanan süreden daha geç biteceği anlamına geliyor. Bu gecikmeyi Türkiye kabul edemez” dedi.

 

YAPI DENETİMİNE GEREK OLMAYACAK

Nükleer santral inşaatının denetimini yapı denetim şirketlerinin yapmayacağını söyleyen Erol Kaya, şunları kaydetti: “Nükleer sahalarda yapılacak binalarda yapı ruhsatı ve denetimi ile ilgili hususlar çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafında belirlenecek. Çünkü yapı denetim kurumlarının nükleer enerji tesislerini denetleyecek teknik kapasite ve alt yapıya sahip değil. Nükleer santral tecrübesi olan bir yapı denetim şirketi de yok.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA