Çiftçiye ÇKS bilgilendirmesi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çiftçiye ÇKS bilgilendirmesi


 

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, Yenişehir ve Anamur ilçelerinde düzenlenen Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilendirme toplantılarında üreticiler; sistemde yapılan değişiklik, miras ve hissedar sorunu nedeniyle kaydı yapılamayan arazilerin taahhütname ile kayıt altına alınması, sözleşmeli üretim ve ÇKS kayıtları hakkında bilgilendirildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilendirme toplantıları devam ediyor.

Bu kapsamda Yenişehir ve Anamur İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından ÇKS kayıt güncellemeleriyle ilgili eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapıldı.

Toplantıda 18 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ÇKS sisteminde yapılan değişiklik ile miras ve hissedar sorunu nedeniyle kaydı yapılamayan arazilerin taahhütname ile kayıt altına alınması, sözleşmeli üretim ve ÇKS kayıtları hakkında bilgilendirme yapıldı.

 

ÇKS SİSTEMİNDE NE DEĞİŞTİ?

ÇKS Yönetmeliği'nde 18 Kasım 2023 tarihinde yapılan değişiklik kapsamında; ÇKS'ye kayıt olamayan ama tarımsal üretim yapılan alanların kayıt altına alınması amaçlanıyor.

Tarımsal faaliyet yapılan ancak mülkiyet ve mirasçılık sorunu nedeniyle kayıt yapılamayan alanlar ‘taahhütname’ belgesi ile kayıt altına alınabilecek.  Böylece mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle desteklerden faydalanamayan üreticiler de tarımsal desteklerden yararlanabilecek. ÇKS' ye kayıtlar yapılırken; hisseye isabet eden alanların bölünerek kiraya verilmesi durumunda, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu hükümlerinde yer alan asgari tarımsal büyüklük şartı Hazine'den kiralanan alanlarda aranmayacak.

Bakanlıkça yeni uygulamaya konulan üretim planlaması ve sözleşmeli üretimin hayata geçirilmesinde ve tarımsal desteklemelerden çiftçilerin maksimum derecede yararlanabilmesinde üretim yapan tüm çiftçilerin ve üretim alanlarının da sisteme dâhil olması önem arz ettiğinden, çiftçilerin ÇKS müracaatlarını 02 Ocak 2024’e kadar e-Devlet Kapısı üzerinden veya İlçe Müdürlüklerine bizzat giderek yapmaları gerekmekte. Bakanlığın uygulamaya koyduğu sistemle çiftçiler ÇKS kayıtlarını herhangi bir kuruma gitmeden e-Devlet Kapısı üzerinden online olarak gerçekleştirebilecek olup, yeni kayıt yaptıracakların ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmekte.

Başvuru yapmayan çiftçiler herhangi bir tarımsal destekleme ödemesinden faydalanamayacak olup, çiftçilerin mağduriyet yaşamamaları için son başvuru tarihi olan 02 Ocak 2024’e kadar ÇKS başvurularını yapmaları gerekmekte.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA