Kimya ihracatçılarından Afrika’ya dev artış | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kimya ihracatçılarından Afrika’ya dev artış


 

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB), Afrika pazarında ihracat hacmini 5 haneli artırdı. AKMİB’in kasım ayı ihracatı 65,6 oranında artışla 540 milyon doları aştı.

Haber Merkezi

 

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, kasım ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 65,6 oranında artışla 540,4 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını açıkladı. İhracat ana pazarı Avrupa olan AKMİB’in kasım ayında Afrika pazarında hamle yaptığını vurgulayan Başkan Saadettin Çağan, Togo ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde ihracat hacminde 5 haneli rekor artışlara imza attıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı kabinesinde yetkilendirilen ekonomi yönetiminin açıkladığı Orta Vadeli Program’ın odağında üretimin, istihdamın ve yatırımların teşvik edilmesi ile enflasyonla mücadelenin yer aldığını kaydeden AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, belirlenen hedeflerin ve atılacak adımların plastik başta olmak üzere petrokimya ürünleri, boya, kauçuk, temizlik ürünleri, kozmetik, ilaç, gübre, organik ve anorganik kimyasallar, medikal ürünler ile geniş alt sektör yelpazesine sahip kimya sektörünün geleceğini şekillendireceğini vurguladı.

 

“İHRACAT ODAKLI SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME İKLİMİ OLUŞTURULMASI REKABETÇİLİĞİMİZE YANSIYACAK”

Başkan Saadettin Çağan, “Üç yıllık Orta Vadeli Program’da ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme iklimi oluşturulması ana başlıklar arasında yer alıyor. Özellikle ihracat ve istihdama yönelik hedeflerin gerçekçi ve makul olması, fiyat istikrarı vurgusu yapılması ihracatçılarımız adına büyük önem taşıyor. Büyüme ve ticaret başlığında sanayide yerli üretim ve ürün bazlı teknolojik dönüşüm, lojistik altyapının güçlendirilmesi, sanayi alanlarının genişletilmesi, ticari anlaşmalarda derinleşme konuları büyük oranda ithalata bağımlı olarak faaliyetlerini sürdüren Türk kimya sektörünün rekabetçiliğine olumlu yansıyacaktır. Bu konu başlıklarındayapılacak nokta atışı hamlelerin ihracat süreçlerimizi kolaylaştıracağına ve kayıplarımızı telafi etmemize imkân tanıyacağına inanıyorum.” dedi.

Başkan Çağan, Merkez Bankası’nın ihracat ve döviz getirici hizmetler reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetine üst sınır getirerek iskonto oranını azami yüzde 25,93 oranında sabit tutmasının finansmana erişimin kolaylaştırılması adına olumlu bir adım olduğunu, dış ticaret ekosisteminin ihtiyaçlarına dönük kararların devamını beklediklerini bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yeşil dönüşüm faaliyetlerini finanse etmek üzere “Türkiye Yeşil Fonu” adında yeni bir fonun kurulacağını açıklamasının da Türk kimya sektörü için önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Başkan Saadetin Çağan, Dünya Bankası’ndan alınan 155 milyon dolarlık kredinin kaldıraç etkisiyle ilerleyen dönemde bu fonun büyüyeceğini, yeşil teknolojilere yatırımı teşvik etme ve finansal sektörü çeşitlendirme konularında ihracatçı firmaların uygun maliyetli kredi arayışlarına çözüm sağlayacağını söyledi.

 

“TÜRK KİMYA SEKTÖRÜ YILIN SON ÇEYREĞİNDE TOPARLANMA SÜRECİNE GİRDİ”

Türk kimya sektörünün 2023 yılında 11 ayın 8’inde ihracat düşüşleri yaşadığını, yılın son çeyreğinde ise toparlanma sürecine girdiğini dile getiren Başkan Saadettin Çağan, “Sektörümüzün Ocak-Kasım dönemindeki ihracatı 28 milyar dolar düzeyine ulaştı. Yılın son çeyreğinde geçen yıla göre artış performansı gösteren kimya sektörümüzün 2023 yılını 30 milyar doların üzerinde bir rakamla kapatmasını bekliyoruz. Geçen yılki 33,6 milyar dolarlık ihracat rekorumuzdan sonra bu yıl tüm zorlu koşullara rağmen 30 milyar dolar rakamının üzerine çıkmamız son derece anlamlı olacaktır. Biz de AKMİB olarak bu hedefe en güçlü desteği vermenin gayretini gösteriyoruz.” diye konuştu.

 

“İHRACAT HACMİNDE EN GÜÇLÜ ARTIŞLARI TOGO, GÜNEY AFRİKA VE FAS PAZARLARINDA YAKALADIK”

AKMİB’in kasım ayındaki ihracat performansını ürün gruplarına ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Saadettin Çağan şunları söyledi: “Yılın 11’inci ayında bölge ihracatımızın yüzde 91,3’ü üç ürün grubunda kümelendi. Birlik ihracatımızın yüzde 76,6’sını oluşturan Mineral yakıtlar ve mineral yağlarda 413,8 milyon dolar değere ulaştık. Plastikler ve mamulleri yüzde 9,3 pay ve 50,5 milyon dolar değer ile ikinci, anorganik kimyasallar yüzde 5,4 pay ve 29 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Kasım ayındaki ihracatımızı ülkelere göre incelediğimizde, Hollanda, İtalya ve İspanya lider pazarlarımız oldu. Hollanda’ya yüzde 18 artışla 135,7 milyon dolar, İtalya’ya yüzde 928 artışla 82,3 milyon dolar ve İspanya’ya yüzde 96 artışla 55,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları Afrika pazarında yakaladık. Togo’ya yüzde 23 bin 744 artışla 15,2 milyon dolar, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne 22 bin 61 artışla 31 milyon dolar ihracat değeri elde ettik. Yüzde 1.200 artış ve 33 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz Fas da Afrika kıtasında atak yaptığımız dönemde dikkat çeken ülkeler arasında yer aldı.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA