Yaşamı tehlikeye atan Akkuyu’yu durdurun! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yaşamı tehlikeye atan Akkuyu’yu durdurun!


 

Rusya’nın 1 koyup 13 kazanacağı işçi mezarlığına dönen Akkuyu Nükleer Santrali’nin durdurulmasını isteyen Mersin TİP üyeleri, “İşçilerin güvenliğini bile sağlayamayan, ileride bütün insanların hayatını tehlikeye atacak bu santrali istemiyoruz! İktidarın rant uğruna canlı yaşamını hiçe saymasına geçit yok diyoruz” mesajı verdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Santral reaktörünün çalışmaya geçmesi için gerekli izinlerin verilmesi tepkiye nende oldu

Ekosistemi ve yaşamlarımızı yok etmenin eşiğine getiren, insanları enkaz altında bırakan, yangınlara dahi müdahale edemeyen iktidarın rant uğruna canlı yaşamını hiçe saymasına

Tepki olarak sokağa inen Türkiye İşçi Partisi (TİP), “Bütün insanların hayatını tehlikeye atacak bu santrali istemiyoruz!” diye seslendi.

 

YAŞAMLARIMIZ AKP’NİN RANT SEVDASINDAN DAHA DEĞERLİ!

Özgür Çocuk Parkında bir basın açıklaması yapmak için buluşan TİP üyelerine çeşitli dernek ve partiler ile sivil toplam kurum ve kuruluşları da destek verdi.

Burada bir açıklama yapan TİP İl Başkanı Ahmet Paket, ‘Yaşamlarımız AKP’nin rant sevdasından daha değerli!’ diyerek, yangınlara müdahale etmeyen, depremde halkı enkaz altında bırakan Saray Rejiminin nükleerde ısrarcı olmasına karşı yine sokaklarda olduklarını söyledi. “Yaşamlarımızı bir avuç rant sevdalısının eline bırakmayacağız!” diyen Paket, “Depremde, yaşanılan bölgelere günler sonra giden ve on binlerce yurttaşın ölümüne seyirci kalan, yangınlara müdahale etmek bir yana düğün peşinde koşan AKP iktidarı, Akdeniz’de yaşamı yok edebilecek olan Akkuyu NGS için işletmeye alma iznini verdi.

 

“RUSYA’YA AİT AKKUYU NGS PROJESİ’NİN YAPIMININ SÜRDÜRÜLMESİ BİR AKIL TUTULMASI”

Rusya Devleti’nin Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu’nun (NDK) yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) birinci güç ünitesi için işletmeye alma izni verdiğini duyurdu. Daha bir kaç ay önce nükleerin sahibinin Rusya olduğunu inkar eden Saray Rejimi, sadece Mersin’i değil Akdeniz’i yok edecek olan bu projeyi inatla sürdürmeye devam ediyor.

Topraklarımızın 100 yıllığına Rusya’ya kiralanması bir yana, daha geçtiğimiz yıl yaşanılan yangınlara müdahale etmekte geciken, yılı bile dolmayan ve on binlerce yurttaşımızın hayatını yitirdiği depremlere önlem almak bir yana canlarını hiçe sayacak uygulamalara imza atan AKP iktidarının ısrarla sürdürdüğü Akkuyu NGS Projesi’nin yapımının sürdürülmesi bir akıl tutulmasıdır.

 

RUSYA BİR KOYUP 13 KAZANACAK

‘Yerli ve milli’ denilen bu projeyle topraklarımız Rusya’ya peşkeş çekilirken, yurttaşlarımızın daha pahalıya elektrik kullanmasına neden olacak projenin detaylarını bir de bizden dinleyin: Öncelikle bu santralin sahibi yüzde 100 Rusya olacak. Yapım maliyeti ise 22 milyar dolar.  15 yılda Rusya'ya ödenecek toplam alım garantisi tutarı 38 milyar dolar. 60 yılda Rusya'ya ödenecek olan toplam tutar en az 284 milyar dolar. Rusya bir koyup 13 kazanacak, Türkiye kendi sınırları içerisinde yabancı bir santralden yıllarca ithalat yapmak zorunda kalacak. Bu sözleşmeyle Rusya Türkiye'de bir nevi ilk Rus askeri üssünü de kurmuş olacak.  11 kilometrelik vatan toprağı 100 yıl boyunca göz göre göre yabancı bir ülkeye verilmiş olacak.

 

EN UFAK NÜKLEER SIZINTIDA TÜM HABİTATI YOK EDECEK

En ufak nükleer sızıntıda tüm habitatı yok edecek olan bu proje acilen durdurulsun. Nükleer Güç Santralleri, enerji alanında dışa bağımlılığımızı arttıracak eskimiş bir teknolojidir.  Nükleer santral olağan çalışma sürecinde de doğa ve tüm canlılar için; hem radyasyonu hem de kimyasallarla doyurulmuş soğutma suyu ile yıllarca atıklarının ve santrallerin ticari ömrü bittiğinde de santralin kendisinin bertarafının maliyeti bakımından da yanlış bir tercihtir.  İnsan hataları, deprem ve tsunamiler, savaşlarda hedef teşkil etmesi ile nükleer santrallar canlılara ve ekolojik yaşama yönelik büyük riskler barındırmaktadır. Siyasi kararlarla nükleer santrallar hayata geçirilmeye çalışılmakta, yaratılan sahte enerji krizleriyle de kamuoyu yanıltılmaktadır.

 

SOKAKLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Hiçbir ekonomik, toplumsal ve çevresel faydası bulunmayan, olası bir kaza ve saldırı sonrası yaydığı radyasyonun etkileri yüzyıllarca devam edecek; pahalı, kirli, tehlikeli, atık sorunu çözülmemiş Akkuyu Nükleer AŞ için Rusya ile yapılan anlaşma fesih edilmelidir.

Hala hiçbir şey için geç değil!

Rusya ve ortağı olan sarayın inatla sürdürdüğü nükleer inşaatında reaktörler devreye sokulmadan bu akıl almaz proje durdurulsun. Reaktörler daha devreye girmeden iklim krizi nedeniyle 2 derece ısınan Akdeniz’de yapılmaması gerek bu projeden vazgeçin. Mersinliler olarak yaşamda inat ediyoruz ve nükleer projesi durdurulana kadar sokaklarda olmaya devam edeceğimizi yeniden duyuruyoruz.

 

“İŞÇİ MEZARLIĞINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA”

Ayrıca Türkiye’nin ilk nükleer santrali olarak övünülen bu santral adeta işçi mezarlığına dönüşmüş durumda. İş sağlığı güvenliğinin olmadığı bu yerde, işçilerin hayatı yok sayılmaktadır. Burada çalışan işçilerin en temel hakkı olan yeme ihtiyaçları dahi zehirlenmelerle son buluyor. Soruyoruz; övündüğünüz bu kocaman firmanızda nerede bu iş sağlığı güvenliğiniz? İş sağlığı güvenliği adına hiçbir şey olmadığı gibi iş kazaları da, işçi cinayetleri de örtbas edildi. Her olay sonrası şirket tarafından sürekli yapılan açıklamalarda, kaza koşullarının titizlikle inceleneceği ve gerektiğinde yasal işlemlere başvurulacağı belirtiliyor, iş güvenliği gerekliliklerinin ihlal edilmiş olduğunun tespit edilmesi halinde sorumluların yargı önüne çıkarılacağı söyleniyor. Ama kimsenin yargılandığına şahit olamadık. Yine soruyoruz; bugüne kadar yaşanan bunca kazalar, bunca cinayetler tesadüf müydü? Sorumlular bir an önce yargılanmalı! İşçilerin güvenliğini bile sağlayamayan, ileride bütün insanların hayatını tehlikeye atacak bu santrali istemiyoruz!

Ekosistemi ve yaşamlarımızı yok etmenin eşiğine getiren, bizleri enkaz altında bırakan, yangınlara dahi müdahale edemeyen bu iktidarın rant uğruna canlı yaşamını hiçe saymasına geçit yok diyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA