SİT alanını otopark yapmak için el ele verdiler! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SİT alanını otopark yapmak için el ele verdiler!


 

Silifke Belediyesi’nin MHP’li Başkanı Sadık Altunok, Pazarbaşı Mahallesi’nde SİT alanı içinde yer alan 5 bin metrekarelik bölgeyi otopark olarak düzenlemek ve kamulaştırmak için harekete geçti! CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin onayının ardından Adana Anıtlar Kurulunun imar düzenlemesine geçit vermesi ile tahliye süreci başlatılmasına kent kamuoyundan tepki geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Geçtiğimiz günlerde seçimlere 4 ay kala 70 milyon TL’lik kredi çekerek, yüksek faizden borçlanması ve birçok araziyi satışa çıkarması ile tepkilerin hedefi olan MHP’li Silifke Belediyesinin son olarak imar planlarında SİT alanı olan 5 bin metrekarelik bölgeyi otopark yapmak ve kamulaştırmak için imar değişikliği yapması tepki çekti. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li yönetiminin de onay vermesi ile Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu da imar düzenlemesine geçit verdi. Bunun üzerine Silifke Belediyesi alanın boşaltılması için bir ay süre vererek ilgililere çağrı yaptı.

SİLİFKE BELEDİYESİ 2021’DE HAREKETE GEÇMİŞ

Mersin Büyükşehir’in desteğiyle Silifke Belediyesi’nin alanı otopark olarak tescil ettikten sonra kamulaştırma ile bölgede yapılaşmaya geçit vermesi kent kamuoyunda tepkiye neden oldu.

Konuyu kent gündemine taşıyan isim olan araştırmacı yazar Abdullah Ayan, yaşananlara isyan etti.

Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca 2005’te Silifke Arkeolojik Sit Alanı 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Plan sınırı içerisinde olduğu tescil edilen bölgenin mevcut durumda hem ticari hem de idari merkez niteliğinde olduğuna vurgu yapıldığını anımsatan Ayan, buna rağmen Silifke Belediyesi’nin 2021’de otopark yapımı ve kamulaştırma için imar düzenlemesi yapılmak üzere harekete geçildiğini aktardı.

 

BÜYÜKŞEHİR ONAYI İLE TAHLİYE ÇAĞRISI GELDİ

Silifke Belediyesi Meclisinde CHP’li, İYİ Partili, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edilen imar düzenlemesinin daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildiğini söyleyen Ayan, “Mersin Büyükşehir’e 10 Şubat 2021’de onay için gönderilen teklif 2 yıl sonra yani 2 Şubat 2023’te ilgili komisyonlarda oy birliğiyle kabul ediliyor. Komisyonların kabul edilmesinden sonra aradan geçen 8 ayın ardından ise bu defa Büyükşehir Belediye Meclisi de, 14 Kasım 2023 tarihinde otopark alanı olarak işaretlenmesi için onay verdi. Ve bu onay ile birlikte Silifke Belediyesi, alanın boşaltılması için bir aylık süre vererek ilgililere tahliye çağrısı yaptı.

 

BÜYÜKŞEHİR KARARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ

Ancak Silifke'de otopark yapma amacıyla yıkılacak evler 1. Derece sit alanı ve tehcir sonucu terki diyar eden Ermenilerden kalma tarihi değeri olan evler... Her yer otopark olur ama o hazine bir daha yaratılmaz. Büyükşehir kararını gözden geçirmelidir.  Böylesi bir cinayete ‘dur’ denmelidir. Bu kadar duyarsızlık, sahipsizlik ve cinayet fermanına onay verenler gerçekten inanılır gibi değil.

Birileri bu tarihi evlerin otopark gibi ilkelliğe kurban edilmesine ‘dur’ demeli. Asıl korkuncu Mersin Büyükşehir Belediye meclis üyelerinin böylesi bir kıyıma nasıl parmak kaldırmış olmasıdır? Şimdi anladınız mı yerel seçimlerin ve oluşacak meclislerin önemini?

 

ALANDAKİ TARİHİ EVLER ERMENİLER’DEN YADİGAR

Millet kültür turizmi için olmayan tarihi yaratır. Biz eşi bulunmaz tarihi Silifke'de otopark yapma ilkelliğiyle katlediyoruz. Gerçekten nutkum tutuldu.

Ayrıca Ermeniler’den yadigar tarihi evlerin yıkılıp yerlerine otopark yapılmasına onay veren Adana kültür varlıklarını ‘koruma' varlıklarını koruma kurulu kimlerden oluşur? Bu kurulda Mersin’den temsilci var mı? ‘Mersin’in sahibi yok’ diyoruz ya Silifke sahipsizliğin de ötesinde yetim. Otopark yapma girişimi altında kim bilir nereye evrilecek yıkım kararıyla katledilecek çoğu emval-i metruke tarih kokan evler…

Sit alanı olmaktan çıkarılmış imar değişikliğiyle ve belediyeler eliyle yok edilecek.

Bu cinayet girişimine dur diyecek bir irade, yeter diyecek kamuoyu nerede?” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA