Akdeniz’in Kadın Konukevi bakanlığa devredildi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akdeniz’in Kadın Konukevi bakanlığa devredildi


 

Akdeniz Belediyesi’nin kadın konukevini bakanlığa devretmesi ile ilgili görüşmelerde tartışmalara neden oldu. Muhalefet belediyenin görevlerini devirler ile merkezileştirmekle eleştirdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisi, 5.Dönem, 11.Toplantısı birinci birleşimini belediye hizmet binası konferans salonunda yaptı. Toplantıda inşaatı biten Kadın Konukevi binasının Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devri ile ilgili teklif tartışmalara neden oldu.

 

ÇANKAYA İLKOKULU; OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ OLUYOR

Toplantıda ilk olarak Karaduvar Balık Festivaline ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan M. Mustafa Gültak, daha sonra Çankaya İlkokulunun Olgunlaşma Enstitüsü olarak yeniden eğitime kazandırılması için hazırlanan restorasyon projesinin Adana Bölge Anıtlar Kurulundan onay aldığını açıkladı.  Geçen hafta Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın oluru ile özel bir ödenekle ihaleye çıkılması için çalışmalara başlandığını açıklayan Gültak, “İhale süreç 1 ay sürer ve itiraz olmaz ise Çankaya İlkokulunu eski tarihi dokusuna kavuşturuyoruz. Okulun içindeki kaçak binayı da yıkacağız. Restorasyonun bir yıl sürmesi sonucu önümüzdeki dönem Çankaya İlkokulu hayat bulmuş olacak” dedi.

Akdeniz’in artık kültür sanat, festival, spor, eğitim ile anılan biri ilçe haline geldiğini söyleyen Gültak, kendi döneminde 3 tarihi yapıyı Mersin’e kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

 

AKDENİZ’DEN 72 MİLYONLUK BORÇ İÇİN SGK İLE TAŞINMAZ DEVRİ ANLAŞMASI

Toplantıda daha sonra; belediyeye ait veya hissedarı olunan kullanılmayan veya başka kurumlarca kullanılan taşınmazların Akdeniz Belediye Personel AŞ’nin SGK prim borcuna karşılık yetkili kurumlarca belirlenecek raiç bedel üzerinden SGK’na devri ile ilgili çalışma başlatılması ile ilgili teklif görüşüldü. Listesi çıkarılan taşınmazların devri ile ilgili işlemler için gündeme gelen teklifle ilgili meclis bürokratlarca bilgilendirildi.

Akdeniz Personel Şirketi’nin SGK’ya borcuna karşılık belediye olarak şirkete olan borçların mahsubu için SGK’dan olumlu yanıt alındığı belirtilerek, belediyenin SGK’ya 800 bin TL gibi bir borcunun kaldığı, şirketin ise 72 milyon civarında borcu olduğu bildirildi. Bürokratlarca belediyenin şirkete 71 milyon TL borçlu olduğu açıklanarak, borcun ödenerek mahsuplaşılması için böyle bir yol izlendiği açıklandı. Teklif incelenmek üzere tüm komisyonlara havale edildi.

 

KADIN KONUKEVİ DEVRİ TARTIŞMA KONUSU OLDU

Mecliste öne çıkan konu ise Akdeniz Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan Kadın Konukevi Hizmet Binasının, kadın ve çocukların rehabilite edilmeleri amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına tahsisi ile ilgili teklif oldu. Nüfusunun 100 binin üzerinde olması nedeniyle Kadın Konukevi açması yasal zorunluluk olan Akdeniz Belediyesi’nin mevcut binayı devir talebine ilişkin teklif komisyonlarca reddedildi.

Belediyenin asli görev ve sorumluluğu olan bir hizmet için sahip olunan mülkiyetin devrini eleştiren muhalefet, teklifin yasal olmadığını savundu.

HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, “Kadın Konukevi, 5393 sayılı belediye Kanunu’nda da belirtildiği gibi, ‘Büyükşehir Belediyeleri ve nüfusu 100 binden daha fazla olan ilçe belediyeleri kadın ve çocuk konuk evleri açmak zorundadır...’ Açabilirler denilmiyor bunun yasal bir yasal zorunluluk olduğu vurgulanıyor. Bizim başka konuk evimiz olmadığı için yasal olarak bunu işletmek zorunda olmamız nedeniyle bu mümkün görünmemektedir. Biz de komisyon olarak yasal olarak mümkün olmadığını ifade ettik. Ayrıca geçen yıl valiliklere İçişleri Bakanlığınca gönderilen bir genelge var. 215 belediye ile ilgili olarak yasal zorunluluk nedeniyle kadın konukevleri açılması için talimat veriliyor ve 2 ayda bir adı geçen belediyelerin ne durumda olduğuna dair bilgi verilmesi isteniyor. Bu iş bu kadar önemseniyor ve üzerinde duruluyor. Arkadaşlar ‘biz de devlet kurumuyuz, devrettiğimiz de devlet kurumu’ diyor ama yasal olarak mümkün değil. Kaldı ki Akdeniz Belediyesinin mutlaka kadın konukevi işletmeye yönelik çabasının olması gerekir” dedi.

 

NÜFUSU 100 BİNİ GEÇEN BÖLGELER KADIN KONUKEVİ AÇMAK ZORUNDA

EMEP’li Halil Kara da, Kadın Konukevi ile ilgili “Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyadaki bir çok ülkede mücadele etmeden bir şey kazanılamıyor. Bu tür kazanımlar da 1990’lardan itibaren kadın mücadelesi ile elde edilmiş haklardır. İlk kadın konukevini de açan bir kadın derneği. Daha sonra sosyal hizmetler ve benzeri kurumlar açmaya başlıyor.

Belediye yasasında 50 bine kadar olan belediyelerde kadın konukevi açılması söz konusuydu ama 2012’den sonra bu sayı 100 bin nüfusa çıkarıldı ve zorunluluk haline getirildi. Halen ülkemizde 215 tane nüfusu 100 bini geçen belediye söz konusu olup bunlar içinde sadece 32’si kadın konukevi açmış.

Bunlar eski veriler olup, nüfusu 100 bini geçen il ve ilçeler arasında bizim ilimizde Büyükşehir haricide bir tek Tarsus’un Kadın Konukevi bulunuyor.

Aslında Yenişehir Belediyesi 2015 yılında 2 tane bina yapmış kadın konukevi olarak ama binaları Sosyal Hizmetlere devretmiş. Bakanlık sitesine girdiğinizde Yenişehir Belediyesi’nin kadın konukevi yok.

 

“YEREL HİZMETLER MERKEZİLEŞTİRİLİYOR”

Akdeniz Belediyesi bir kadın konukevi ortak projeyle yapmış. Güzel. Sonuçta bina bitmiş. Bundan sonraki süreçte elindeki bu binayı, kadın konukevi olacak yerin neden yeniden devlet kurumuna devrini ister?

Aslında yerelleşmeden bahsediyoruz ama bu uygulama ile tam tersi merkezileştirmeye çalışıyoruz. Elimizdeki kadın konukevini veya örneğin Yılmaz Güney Tesisini Gençlik ve Spor Bakanlığına devrediyorsunuz. Kendi belediyemizin sahip olması gereken yapıları başka kurumlara devrederek, merkezileşmeye doğru bir süreç işletiliyor. Akdeniz Belediyesi’nin Kadın Konukevi olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

“BU TESİS BELEDİYEMİZDE KALSIN, BELEDİYEMİZ İŞLETSİN”

CHP’li Mahmut Dönmez de ‘Akdeniz Belediyesi’nin 2024 yılı için 1.5 milyar TL’lik bütçesi var. Peki biz bu bütçeye rağmen Kadın Konukevinde çalışacak personelin giderlerini ödeyecek durumda değil miyiz? Ödeyecek konumdayız aslında. Belediye olarak biraz sorumluluktan kaçıyoruz gibi görünüyor. Tüm meclis bu konukevinin açılmasıyla ilgili önerdi, istedi. Şimdi her şey bitti tam açılış yapılacak dönemde devir kararı getiriliyor. Bu doğru değil, biz kendi sorumluluğu bakanlığa devrediyoruz. Sorumluluktan kaçmayalım, bu konuk evi belediyemizde kalsın. Seçime kalmış 3 ay biz çok şeyimizi bakanlığa devrediyoruz, Yılmaz Güney Tesislerinde de böyle oldu. İlçemizin yurdu yokken, bu tesisi bakanlığa verdik. Bu teklif yeniden gözden geçirilsin. Bu tesis belediyemizde kalsın, belediyemiz işletsin” diye konuştu.

 

YENİŞEHİR NEDEN DEVRETTİ?

AKP’li Aydın Eğin ise Türkiye’de bakanlığa bağlı 112 konuk evi olduğunu söyleyerek, “Bu konuk evinde 2 bin 779 misafir bulunuyor. Belediyelerin ise 33 konukevi bulunuyor. Sanki Türkiye’de tüm belediyelerde konukevi var da, bir Akdeniz Belediyesinde yok. Bunu hakaret olarak kabul ediyorum. Göç İdaresine bağlı 3 tane konukevi var. Sivil toplum kuruluşlarının ise 2 tane olmak üzere toplamda ülkemizde 149 konuk evi bulunuyor. Madem Yenişehir Belediyesi konukevi yaptı neden bakanlığa devretti? Demek ki gerçekten de hassas bir konu olduğu için bakanlığın uzmanlık alanı olduğu için bakanlığa devretti. Burada bir kanunsuzluk var deniliyor ama burası resmi bir kurum kanunsuz ne yapabiliriz ki, her şey kanun çerçevesi içerisinde işlemektedir. Halka dayalı politikalardan bahsediliyor. Madem halka dayalı politikalardan bahsediliyor daha önce ki Kadın Konukevi neden çalıştırılamadı. Emniyet tutanaklarında, ‘terör örgütünden kaçan teröristleri burada tedavi ettiler’ deniliyor. Hani halka dayalı, kadına yönelik burayı çalıştırıyordunuz? Yazıklar olsun size.

Yılmaz Güney Parkından bahsediliyor” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR’DE İŞTEN ÇIKARTILAN KADINLAR İÇİN NEDEN BİR ŞEY DEMEDİNİZ?

Bunu üzerine HDP sıralarından Eğin’e tepki geldi. Sataşmalara müdahale eden Başkan Gültak, “Aydın bey devletin resmi tutanaklarından bilgi veriyor, kafasına göre bir şey söylemiyor” diyerek HDP grubuna tepki gösterdi.

Daha sonra sözlerine devam eden Aydın Eğin ise “Madem Yılmaz Güney Parkı halkın malı neden işletemediniz? Neden milletin menfaatine sunamadınız? Çöpten bir yerdi. Kadın haklarından bahsedemezsiniz. Yanı başınızdaki belediye binlerce kadını işten çıkardı. Neden bir gün elinize mikrofonu alıp Büyükşehir Belediyesinde konuşamadınız?

Kadına böyle sahip çıkılır, şuan onlarca kültür evlerimiz var. Bu kadınlar burada eğitim alıyor, çalışarak para kazanıyorlar. Kadına böyle sahip çıkılır. Türkiye’de örneği olmayan iki kadın kooperatifimiz var. Sadece söylemlerle olmuyor bu iş” dedi.

 

“STRESİNİZİN NEDENİ ANKETLER”

Başkan Mustafa M. Gültak ise muhalefetin eleştirilerine, “Şans eseri değil 4 bin fark atarak geldik buraya. Ne istiyorsunuz 400 bin mi fark atalım? Öyle bir nüfus yok. Saygı duymayı öğrenmek önemli. Biz bileğimizin hakkıyla geldik. Bileğimizin hakkıyla 2024’te yine geliriz, rahat olun. Bu stersinizin, bağrışmalarınızın, celallenmenizin nedeni o. Çünkü anketleri biliyorsunuz, siz de anket yaptırıyorsunuz, görüyorsunuz. Bu celallenmenizin nedeni bu, bu sefer bu meclisteki çoğunluğu da kaybedeceksiniz. Boşuna celallenmeyin. 4 ay kaldı, üzmeyin kendinizi, strese sokmayın, problem yok. 4 ay sonra burada kim oturuyor, meclis çoğunluğu kimde göreceğiz. Hayat bu, hayatta inişler çıkışlar var. Seçimlerde her zaman kararsız oylar olur. Biz şans eseri gelmedik, şans seri de burada durmuyoruz. Ben geliyorum. Rahat olun. Sıkıntı yok.

 

AİLE TANIMI ÜZERİNDEN SAPIKLIK TARTIŞMASI

Aile dediğiniz şey, kadın ve erkekten oluşur. Bazı partilerin, bazı milletvekillerinin böyle bir düşüncesi yok. Siz bunları mı savunuyorsunuz? Anadolu topraklarında yaşayan Alevi’sinin de, Sünni’sinin de, Kürt’ünün de, Arap’ının da böyle bir adeti, örfü var mı? Aile neyden oluşuyor; iki erkekten mi, iki kadından mı, bir kadın bir erkekten mi? ama içinizde bazı vekilleriniz sapık ve sapkın fikirleri savunuyor. Dava açabilirler. Anadolu topraklarında burada Aleviler, Kürtler, Hristiyan var. Hangi mezhepte hangi dinde bir aile iki kadın veya erkekten oluşur? Kim aile iki erkekten, iki kadından oluşur diyorsa bu sapıktır. Eğer iki kadın veya erkek bir aile oluşturur diyorsa bu sapıklıktır.

Ben bunu neden söyledim; bizim kadın ve aile müdürlüğümüz var. Ama sizin kafanızın arkasında başka bir şey var. Anlıyorum ben sizi 4 ay sonrasını düşünüyorsunuz. Biz şans eseri gelmedik, bunu da 4 ay sonra göreceksiniz. Sizin zihniyetiniz kadınları 4 duvar arasına sıkıştırdınız. Kültür evleri açmadınız. Kadına yönelik hiçbir proje yapmadınız” dedi.

HDP ve CHP’liler ise aile tanımına dair kadın ve erkeklerle ilgili görüşleri nedeniyle Gültak’ı eleştirdi. Tartışmaların ardından yapılan oylamada kadın konukevinin bakanlığa devri ile ilgili teklif HDP ve CHP’nin muhalefetine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA