CHP’li değişimcilerden Seçer’e ‘tek adam’ tepkisi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP’li değişimcilerden Seçer’e ‘tek adam’ tepkisi


 

Mersin CHP Değişim Hareketi, manifesto yayınlayarak ön seçim istedi. Ayrıca yaptığı anketi de kamuoyuyla paylaşan değişimciler Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i, ‘tek adam’ yönetimi sergilemekle eleştirerek, partili belediyeler arasındaki kavganın partiye zarar verdiğine dikkat çekti.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin CHP Değişim Hareketi, neden değişim hareketine ihtiyaç duyulduğu ve parti tabanına yönelik yaptığı anketin sonuçlarını düzenlediği basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaştı.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen açıklamada Mersin Değişim Hareketi adına

Konuşan Prof. Dr. Erkan Aktaş, öncelikle neden değişim hareketine ihtiyaç duyulduğunu hazırladıkları manifesto ile açıkladı.

Öncelikle Mersin CHP'de değişim hareketinin oluşma süreci ve manifestosunun nasıl ortaya çıktığı ile ilgili bilgi veren Aktaş, “28 Mayıs 2023’de Türkiye siyaseti yeni bir döneme girdi ve özellikle muhalefette değişim isteyenler yüksek perdeden eleştiri yapmaya başladı. Ağustos 2023’de yapılan anketlerde birçok alanda tabanın değişim talep ettiği ortaya çıktı. Ekim 2023’de yapılan anketlerde, şartlı da olsa Özgür Özel’e tabandan destek çıktı. 4 Kasım 2023 Özgür Özel CHP Genel Başkanı oldu. 10 Kasım 2023’de vatandaş düzeyinde ‘Mersin CHP Değişim Hareketi’ oluşturuldu. 17 Kasım 2023 Mersin CHP Değişim Hareketi Manifestosu oluşturuldu” dedi.

 

CHP TABANI TEMİZ VE LİYAKATA DAYANAN SİYASET İSTİYOR

CHP Değişim Hareketi Manifestosu’nun ise tabanın sesini doğru bir şekilde ortaya koymak adına yayınlandığını söyleyen Prof. Dr. Erkan Aktaş, amaçlarının bu doğrultuda bilimsel araştırmalar ve toplantılar yapmak, nitelikli üye sayısını arttırmak, mahalle örgütlenmelerini desteklemek ve ön seçim talep etmek olduğunu söyledi.

Ayrıca liyakatli, kadın ve genç siyasetçileri desteklemek, parti içi örgütlendirmeyi güçlendirmek ve parti içinde oluşan oligarşik yapılanmaları engellemek için de manifestonun yayınlandığını söyleyen Aktaş diğer nedenleri ise şöyle sıraladı; “Belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin parti içi örgütlere müdahale kabiliyetini azaltmak. Parti içi değişim hareketini takip etmek ve daha nitelikli değişim için toplantılar yapmak. Değişim ile birlikte partide benzer oligarşik yapıların oluşmasını engellemek, seçimde sandık güvenliği ile ilgili çalışmalar yapmak. Son dönemlerde hızla artan seçmen sayısına ilişkin ortaya atılan şaibelerin gündemde tutulması. CHP merkezinde başlayan değişimi tüm yurda yaymak. Bu konuda görüşmeler yapmak.

Bu hareketle birlikte, temiz ve liyakate dayanan bir siyaset tarzının öne çıkarılması, siyasetin belirli sermaye gruplarının tekelinden uzaklaştırılması ve adayların kapalı kapılar arkasında belirlenmesinin önlenmesi hedeflenmektedir.”

MERSİN’DE BİN 58 CHP’Lİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Akkaş açıklamasını, Mersin CHP Değişim Hareketi Kamuoyu Araştırması’nın sonuçları ile sürdürdü.

Çalışmanın 22-29 Kasım 2023 tarihlerinde Mersin’de CHP’ye oy veren bin 58 kişi ile yapıldığını aktaran Prof. Dr. Erkan Aktaş, “Örnekleme sayısı ile birlikte bu çalışmada yüzde 3 hata payı bulunmaktadır. Bu çalışma verileri Google drive kullanılarak kişilerin gmail hesaplarından birer anket girerek yapılmıştır. Bu veriler Mersin ilindeki 13 ilçeden alınmıştır. Bu çalışmada, CHP Değişim Hareketine katkı verenlerin çok önemli payı olmuştur.

Ankete katılanların yüzde 37’si kadın ve yüzde 63 ise erkektir. Ankete katılan yaşına bakıldığında, her yaş grubunda katılım bulunmaktadır. Ankete doğal olarak, en çok 31-50 yaş grubu katılım göstermiştir.

 

ANKETTE MERKEZDEKİLERİN GÖRÜŞÜ AĞIRLIKTA OLDU

Ankete katılanların yüzde 64’ü merkez ilçelerden, yüzde 25’i Tarsus’tan ve geriye kalan yüzde 11’i ise diğer ilçelerden oluşmaktadır. Ankete tüm ilçelerden katılım sağlanmıştır. Fakat bazı ilçelerden sınırlı katılım olmuştur.

Ankete katılanların yüzde 8’i ilkokul, yüzde 9’u ortaokul, yüzde 34’ü lise, yüzde 49’u üniversite mezunlarından oluştu.

 

HİZMETLERDEN YÜZDE 57 MEMNUNMUŞ!

Ankete katılan CHP’lilerin yüzde 57’si Mersin Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinden genel olarak memnun oluğunu, yüzde 34’ü ise başarısız ve yüzde 9’u ise kararsız olarak görmektedir. Mersin Büyükşehir Belediyesinin CHP’lilerin çoğunluğunun memnun olduğunu ama üçte birinin ise memnun olmadığı görülmektedir” dedi.

 

SEÇER’E TEK ADAM VE DEMOKKRATİKLİK ELEŞTİRİSİ

Aktaş’ın açıkladığı anketin ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Hizmetlerinden Genel Olarak Memnun Olma Durumu’na ilişkin bölümü ise dikkat çekti.

Aktaş bu bölümdeki sonuca ilişkin, “Mersinli CHP’liler, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer’in yönetim şeklini ‘Tek Adamcı’ olarak görmekteler. Partilerin çoğunluğunun büyükşehir başarılı görürken yönetim şeklini ise demokratik ve katılımcı olarak görmemektedir. Bu durum demokratik sol bir yaklaşımından giderek uzaklaşması anlamına gelmektedir.

 

“CHP’Lİ BELEDİYELER ARASINDA YAŞANAN SORUN PARTİYİ ÇOK OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Diğer önemli bulgu ise Büyükşehir Belediyesi ile diğer CHP’li ilçe belediyeler arasında yaşanan sorun partiyi çok olumsuz etkilemiştir. Özellikle bu durum, parti içinde Vahap Seçer yanlıları ve karşıtlarını oluşturmuştur. Bu yaşanan iklim Mersin büyükşehir seçimlerini de olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden, alternatif adaylarla birlikte ön seçimin Mersin’de ivedilikle uygulanması gerekmektedir.

 

MERSİN ÖN SECİM İSTİYOR

Anket yapılan kişilerin CHP’de Mersin Büyükşehir adayı olarak sırasıyla; Vahap Seçer, Serdar Kuyucuoğlu, Fikri Sağlar, Ali Mahir Başarır, Abdullah Özyiğit, Alptekin Eser, Neşet Tarhan ve Aytuğ Atıcı’nin ismini yazmışlardır. Ankete katılanların dörtte biri ise adayları görmek istemektedirler. Ankete katılan önemli bir oranı (yüzde 63’ü) ön seçim istemektedirler. Ön seçim değil de daha önceki dönemlerde yaşandığı gibi; kapalı kapılar ardından adayların belirlenmesi durumunda, parti içi küskünlerin tekrar artmaya başlayabileceği söylenebilir. Bu durum aynı zamanda değişim parolasıyla hareket edenlerine olan güveni de sarsabilir. Aynı zamanda ankete katılanların yarıdan fazlası ise adaya göre oy vereceğini söylemektedir.

Ankete katılan CHP’li ilçe belediyelerin memnuniyet oranına bakıldığında Mezitli Belediyesinden memnuniyet oranı (yüzde 68) ilk sırada çıkmaktadır. Mezitli belediyesini, Yenişehir, Tarsus belediyeleri takip etmektedirler.

 

İLÇE BELEDİYELERİ İÇİN KİMLER İSTENİYOR?

Anket yapılan kişilerin Mersin ilçe belediyeleri için görmek istediği adaylar sırasıyla; Yenişehir Abdullah Özyiğit, Burhan Tekiner, İhsan Kamalak, Ahmet Arıcan, İbrahim Genç, Göher Şahin ve Ünal Özdemir, Tarsus Ali İlk, Haluk Bozdoğan, Ozan Varal, Ali Boltaç, Ünzile Kuru ve Vedat Günyar. Mezitli Neşet Tarhan, Ahmet Serkan Tuncer. Akdeniz’de Necdet Tamamoğulları, Aytuğ Atıcı ve İbrahim Sani Gökmen. Toroslar’da; Cengiz Gökçel, A. Galip Özkan, Hasan Önal Özalp. Silifke’de; Mustafa Turgut, Çağatay Akyürek ve Ayşe Doğan. Erdemli’de Hakan Demirel, Mehmet Mavi ve Mustafa Kılbaş. Mut’ta; Gülsüm Kevser, Ali Kaya ve Selahattin Arslan. Gülnar’da; Bayram Ali Dede, Mehmet Kale, Barış Gürdağı. Bozyazı’da; Baykal Arıdeniz. Anamur’da; Durmuş Deniz ve Ali İlhan Ayhan.

5 Aralık 2023 tarihinden sonra belirlenen aday adayları ile birlikte tekrar geniş çaplı bir anket yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA