Emekli bütçeden payını istiyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Emekli bütçeden payını istiyor


 

Saray’daki tuzu kurularca hazırlanan merkezi hükümet bütçesinden, emekçiye, emekliye düşen payın, açığı kapatmak için dolaylı vergiler, zamlar düşmesini eleştirenTüm Emekli- Sen 2021 Mersin Şube üyeleri, sokağa inerek, taleplerini bir kez daha haykırdı. “Sefalet ücretine hayır, insanca yaşamak istiyoruz

BARIŞ ÇOBAN

 

Tüm Emeklilerin Sendikası(Tüm Emekli- Sen) 2021 Mersin Şubesi, 2024 Yılı merkezi hükümet bütçe tasarısının komisyondan geçmesiyle ilgili Özgür Çocuk Parkı'nda bir basın açıklama gerçekleştirdi.

Diğer bütçe tasarılarında olduğu gibi bu bütçe tasarısında da emeklilerin, emekçilerin ve yoksulların yok sayıldığını işaret eden emekliler, hükümete tepki gösterdi. "Sefalet ücretine hayır, insanca yaşamak istiyoruz" ve "Yaşasın örgütlü sendikal mücadelemiz" yazılı pankartların açıldığı açıklamaya kentten çeşitli siyasi parti ve STK temsilcileri de destek verdi. Açıklamayı emekliler adına Tüm Emekli- Sen Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt okudu.

 

“BÜTÇE SARAY’DAKİ TUZU KURULARCA HAZIRLANDI”

2024 Yılı merkezi hükümet bütçe tasarısının komisyondan geçtiğini ve 4 Aralık 2023 itibariyle TBMM'de görüşülmeye başlanacağını hatırlatan Kurt, bütçe metinlerinin sıradan, basit ve rakamların alt alta toplandığı metinler olmadığını ifade etti.

"Bütçe metinleri önümüzdeki gelecek yılın tahminlerinin bilimsel olarak yapıldığı ve bir ülkenin gelirlerinin kimlerden ve nasıl toplanacağı, toplanan gelirlerden hangi kesimlere ne kadar pay ayrılacağının önceden belirlendiği ve bütçelerin, siyasi iktidarın hangi sınıfın çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini gösteren en somut ekonomik ve siyasi metinlerdir” diyen Kurt, “21 yıllık AKP iktidarının daha önce hazırladığı tüm merkezi hükümet bütçeleri gibi bu 2024 merkezi hükümet bütçesi de saraydaki tuzu kuru bir grup danışman tarafından emekçileri, emeklileri, yoksulları, küçük üreticileri yok sayan, biz halkı işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa terk eden, çalışanların ve emeklilerin temsilcilerinin görüşlerine başvurulmadan hazırlanan belgedir.

 

“HUKUKA DUYULAN VEYA DUYULACAK OLAN GÜVENİ DE YOK ETMEYİ AMAÇLADIKLARI GÖZLENMEKTE”

Daha önceki hazırladıkları bütçelerde de olduğu gibi 2024 bütçesinde de biz emeklilerin insanca yaşamak istiyoruz haykırışımızın karşılığı yok. Sağlık hakkımız yok. Kısaca bu bütçede sosyal devlet yok, emekçiler, emekliler, küçük üreticiler, işsizler, yani halk yok. Bu bütçede var olan ise uluslararası sermayenin temsilcilerinin ve 5'li çetelerin Mehmet Şimşek eliyle uygulatacakları en vahşi haliyle neoliberal politika var.

Yoksuldan alıp, Londrali tefecilere ve bir avuç rantiyeye kaynak aktaracak bu bütçe ancak hukukun ortadan kalktığı, demokratik hak arama yollarının engellendiği bir toplumda uygulanabileceği için son günlerde anayasa da eksik ve kısıtlı da olsa var olan hak arama yollarını ortadan kaldırmaya yönelik sözde yeni anayasa yapılma amaçlı her türlü siyasal girişimlere başvurdukları, hatta bu amaçları doğrultusunda yargı kurumlarının en üstünde yer alan Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay gibi üst Mahkemeleri dahi bir birine karşıt duruma getirerek, hukuka duyulan veya duyulacak olan güveni de yok etmeyi amaçladıkları gözlenmektedir.

Kur korumalı mevduat hesaplarıyla, başta 5'li çete olmak üzere yandaşlara araç garantili köprüler, yollar, maliyetinin birkaç katına hastaneler vs. yollarla bütçenin tüm kaynakları mutlu azınlığa ve alınan yüksek faizli dış borçlarla Londrali tefecilere aktarıldığı aşikardır.

 

“YİNE BÜTÇE GELİRLERİNİN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞU DOLAYLI VERGİLERDEN SAĞLANACAK”

Daha önceki bütçelerde de olduğu gibi 2024 merkezi hükümet bütçesinde de bizim payımıza düşen ise; bütçe gelirleri çok kazanandan çok alınarak toplanması gerekirken, yine bütçe gelirlerinin büyük bir çoğunluğu dolaylı vergilerden sağlanacak. Yani bütçenin yükü her zaman olduğu gibi iğneden, ipliğe yapılacak zamlarla çalışanların, emeklilerin, yoksulların sırtına yüklenecek.

Son aylarda görüldüğü gibi, yıl içinde 2 kez olarak ödediğimiz vergilerin tekrar 2 kez, yani yıl da 4 kez ödeme zorunluluğu getirilmesinin yaşanması, gelecek yeni yıl ve ya yerel seçimler sonucu bizlerin neyle karşı karşıya kalacağımızın belirtisi olarak ta görmek mümkündür(motorlu taşıt vergisi gibi).

Sarayın daha önce hazırladığı tüm bütçeler gibi 2024 merkezi hükümet bütçesi de yineDO Araçlardevasa bir açıkla bağıtlanacak.

 

“BÜTÇE AÇIĞINI ZENGİNLERİN DEĞİL, HALKIN SIRTINA YIKIYORLAR”

Örneğin 2018 bütçesi 762 milyar TL olarak ve 66 milyar TL açıkla bağıtlanmıştı ve bu oran da tutturulamamıştı. 2019 bütçesi de 969 milyar TL öngörülmüş ve 93 milyar TL açıkla bağıtlanmış ve bu oran da tutturulamamıştı. 2021 bütçesi de 1.1 Trilyon gelir, 1.4 Trilyon gider ile yani 300 milyar TL açıkla bağıtlanmıştı. 2022 bütçesi de 139,1 milyar TL açık verdi.

Bütçe gelirlerini büyük oranda dolaylı vergilerden sağladıkları için bu sebeple sürekli olarak başta akaryakıt, elektrik, doğalgaz olmak üzere tüm temel tüketim ürünlerine sürekli zam yaparak bütçe açığını zenginlerin değil, halkın sırtına yıkıyorlar.

Yoksullaştırılmaya karşı demokratik haklarını kullanıp sesini çıkarmak, kendini ifade etmek isteyen herkesi terörist, dış güçlerin maşası, gayri milli vs. Diye yaftalayarak, en basit, barışçıl bir şekilde de olsa kendini ifade etmesi kolluk güçleriyle, o da olmazsa iktidarın sopasına dönüştürülmüş olan yargı marifetiyle engelleniyor.

 

“SEFALETE ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ, BU BÖYLE BİLİNE”

Basının da özgür olduğu bir sosyal hukuk devletinde bu vahşi neoliberal politikaları uygulayamazlar.

Tek adam iktidarı 2024 yılında da idarenin sopasına dönüştürdüğü yargı eliyle emeklilerin doğru örgütlenme şeklinin sendika olduğu iş ve istinaf mahkemelerinin kararlarında da kabul edildiği halde sendikamızı bir kez daha kapatmaya çalışarak, emeklilerin sendika çatısı altında bir araya gelip, örgütlü bir şekilde haklarını aramasını engellemeye çalışacakları çok açık tır.

AKP iktidarının 21 yıllık karnesi bizi hiç yanıltmıyor. 2024 bütçesinde de yokuz. Kendi yanlış ekonomik politikalarının sonucu olarak derinleşen ve artık saklanamayan ağır ekonomik krizin faturasının bize kesilmesi ile yoksulluk sınırından sonra açlık sınırı altına itilen biz emekliler 2024 bütçesi ile daha da yoksullaştırılmak isteniyoruz, yeter artık, yeter, yeter. Biz milyonlarca emekli açlık ve yoksullukla baş başa, yaşama savaşı veriyoruz, sözün bittiği yerdeyiz, düşün artık bizlerin de, memleketimizin de sırtından. İnsanca yaşamak biz milyonların hakkı değil mi?

Şu an buradan ilan ediyoruz, aşağıda sıraladığımız taleplerimiz ve bedelini peşin olarak ödediğimiz primler, vergiler ve çalışırken üreterek ülke kalkınmasına kattığımız değerler le hak ettiğimiz tüm insanca yaşam haklarımız için sonuna kadar direneceğiz, direneceğiz. Sefalete asla teslim olmayacağız, bu böyle biline” diye konuştu.

 

“ENDÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI AÇLIK SINIRININ ÜSTÜNDE OLMALI”

Yaşam hakları için öncelikli taleplerini de sıralayanTüm Emekli- Sen Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, bunları şöyle açıkladı; “En düşük emekli maaşı insanca yaşayacağımız bir seviyede, açlık sınırı üstünde olmalıdır.

Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödensin. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödensin.

Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen derhal zam yapılsın.

Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine anayasa da gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi, herkes sendika kurabilir şeklinde düzenlenmesi ve ardından TBMM de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılarak bizlerle toplu sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz.

Bunun içinde Anayasanın sendika kurma hakkını tanımlayan 51. Maddesi ile toplu sözleşme hakkını tanımlayan 53. Maddelerine "Emekliler" ibaresi eklenerek ve yine Anayasanın 90 maddesinde yer alan Uluslararası antlaşma ve sözleşmelere uygun, emeklilerin sendika kurma hakkı anayasal güvence altına alınmalı ve ilgili yasalarda gerekli değişiklikler yapılarak " Emekli sendikaları statü yasası" derhal çıkarılmalıdır.

Aylık Bağlanma Oranının (ABO) eski sisteme yüzde 70'e döndürülmesini mutlaka istiyoruz.

 

“GERÇEK BİR İNTİBAK YASASI İLE EŞİKSİZLİK GİDERİLMELİ”

Gerçek bir intibak Yasası derhal çıkarılarak 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.

10 banka, 6 sigorta şirketiyle, TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300.000 emekli de SGK çatısı altına alınarak yaşadıkları kimi mağduriyetler giderilsin.

Emekli maaşlarından yapılan muayene, ilaç Vs. tüm sağlık kesintilere son verilsin.

Şehir içi ve şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.

Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın.

Hastanelerde Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılsın. Var olanlar takviye edilsin.

Emekli maaşlarının yatırıldığı kamu veya özel bankalar maaş promosyonlarını günün koşullarına göre değerlendirmeli. Her 6 ayda bir maaş artışına göre promosyonlar tekrar güncellenmesi gereklidir.

Çalışanlar geçmiş yıllarda olduğu gibi artık emekli olduklarında kıdem tazminatlarıyla bir daire satın almak koşulları ortadan kaldırılmıştır. Biz emeklilere ucuz konut sağlayacak projeler ve şartlar geliştirilmelidir.

Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır.

Buraya sıralayıp aktardığımız tüm bu taleplerimiz bizlerin insanca yaşam koşullarımız için olmazsa, olmazlarımızdır, her koşulda takipçisi ve gündemde tutucu savunucusu olacağız.”

 

NİÇİN SENDİKALI OLMALIYIZ?

2021 Tüm Emekliler Sendikası olarak demokratik sınıf ve kitle sendikacılığı ilkesine bağlı olduklarını da dile getiren Başkan Kurt, güçlerini “Gücümüzün emekçilerin/emeklilerin birliğinden geçtiğini biliyor, farklı emekli sendikalarının ve derneklerinin de güçlerini bir araya toplayacağı yol ve yöntemleri geliştiriyoruz. Örgütsüzlük umutsuzluktur, zayıflıktır, çözümsüzlüktür.

Biz toplumun yüzde doksan dokuzuyuz.

Bizi sosyal ölüme razı edemeyecekler, çocuklarımızın işsizliği, aşsızlığı, çürük yapılaşma, konutsuzluk, eğitimin ve sağlığın özelleştirilmesi kader değildir.

Sendikal yaşamın dışında örgütsüz kalmış, çözümsüzlük ve umutsuzluk içerisinde bocalayan milyonlarca emekli yurttaş sendikamızın potansiyel üyeleridir, onları örgütlü mücadeleye kazandığımızda elbette ki kaderimiz değişecek.

Bunun için örgütleniyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz.

Unutmayalım ki, emeklilerin bugünkü durumu çalışanların geleceğinin aynasıdır.

 

EMEKLİ ÖRGÜTLENME HAKKI İSTİYOR

Ne istiyoruz; En düşük emekli maaşı asgari ücretin ve açlık sınırının üzerinde olacak şekilde yoksulluk sınırı da dikkate alınarak, insanca yaşamaya yetecek düzeyde yeniden hesaplanarak, tüm emekli aylıklarına derhal ve seyyanen ek zam yapılsın.

Anayasanın ‘Sendika Kurma Hakkı’ ve ‘Toplu Sözleşme Hakkı’ ile ilgili 51. ve 53. maddelerine ‘Emekliler’ veya Uluslararası Sözleşmelerde yer alan "Herkes" ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvenceye kavuşturulsun.

Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılsın.

Tüm emekli maaşları ‘asgari değil, insanca yaşam’ ilkesine göre hükümet ve emekli sendikası arasında yapılacak toplu sözleşme yoluyla belirlensin.

Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı düşürülsün.

Aylık bağlama oranı (ABO) yükseltilsin.

Ağır işlerde çalışanlara yıpranma payı ve erken emeklilik hakkı tanınsın.

Yıllardır savsaklanan İntibak Yasası derhal çıkarılsın.

 

“SENDİKAMIZA ÜYE OLARAK GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİRELİM”

İşçi, Memur ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin.Bayram ikramiyesi adı altında yılda iki defa yapılan ikramiye ödemelerine banka emeklileri de dahil edilsin.Tüm emeklilere yılda dört defa birer maaş tutanında ikramiye ödensin.SGK ile Bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine emekli sendikasının da katılması yönünde yasal düzenleme yapılsın.Emekli maaş promosyonları 3 yılda bir değil her yıl ödensin.Ulaşılabilir, parasız, nitelikli ve eşit sağlık hizmeti temel insan hakkıdır düşüncesiyle, emekli maaşlarından alınan muayene, tedavi ve ilaç katkı payı kesintileri kaldırılsın. Toplu taşıma araçlarında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın. 1Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğalgaz gibi tüketim harcamalarından alınan KDV kaldırılsın.Gelirde ve vergide adalet sağlansın.

Haydi birliğimizi sağlayalım.Sendikamıza üye olarak gücümüzü birleştirelim” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA