Türk kimya sektörü ABD pazarına yoğunlaştı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Türk kimya sektörü ABD pazarına yoğunlaştı


 

Haber Merkezi

 

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, ekim ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26 artışla 505,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıklarken ABD pazarında daha etkin olmak için yoğun mesai yaptıklarını belirtti.ABD’de en çok ithalat yapan 4’üncü eyalet olan Illinois’in Chicago kentinde 12-14 Kasım tarihleri arasında düzenlenen PLMA's 2023- PrivateLabelTrade Show Fuarı’nda AKMİB’inTürkiye milli katılım organizasyonunu 10’uncu kez başarıyla sonuçlandırdığını kaydeden Başkan Saadettin Çağan, kimya sektörünün yanı sıra gıda ve gıda dışı ürünler ile birçok sektöre yönelik özel markalı ürünlerin sergilendiği fuarda verimli iş görüşmeleri yaptıklarını söyledi.

 

“ABD’DE 322 MİLYAR DOLAR HACİMLİ DEV PAZAR VAR”

ABD’nin kimya sektöründeki yıllık ithalat hacminin 322 milyar doları aştığını, bu pazarda Kanada, İrlanda, Almanya, İsviçre, Meksika ve Çin’in etkin olduğunu dile getiren Başkan Saadettin Çağan, Türkiye’nin 2023 yılı Ocak-Ekim döneminde ABD’ye yönelik kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatının 974 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini aktardı. Başkan Saadettin Çağan, “Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefi kapsamında kimya sektörü ticaret hacmini 15 milyar dolar seviyelerine çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca ABD’den yaptığımız ithalatta en önemli kalemlerden olan ilaç kimyasallarının üretiminin ülkemizde yapılması ve yakın coğrafyamıza ihraç edilmesi konusu gündemimizdeki yerini koruyor. Bunun yanında bor madeni ve türevleri, kompozit malzemeler vebiyoplastik ürünleri özelinde Türkiye’yi üretim ve ihracat merkezi konumuna getirmek için ABD’li yatırımcılarla iş birliğine açığız. Kauçuk ve lastik sektöründe de Amerikan otomotiv endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek büyük üretim fırsatı bulunduğuna inanıyoruz ve bu alanda da ortak yatırımların hayata geçirilebileceği düşüncesindeyiz.” diye konuştu.

 

EKİM AYINDA EN FAZLA İHRACAT HOLLANDA, LÜBNAN VE GÜNEY AFRİKA’YA

Türk kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün finansmana erişim, enflasyon, enerji maliyetleri, yakın coğrafyadaki gelişmeler gibi zorlu koşullara rağmen Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olduğunu dile getiren Başkan Saadettin Çağan, yıllık ihracat performansını 30 milyar doların üzerine çıkarmak için çaba sarf ettiklerini bildirdi. AKMİB’in ekim ayındaki ihracat performansını değerlendiren Başkan Çağan şunları söyledi: “Yılın 10’uncu ayında 2,7 milyar dolar değere ulaşan sektör ihracatına AKMİB olarak yüzde 18,67 oranında destek verdik. Söz konusu dönemde 739 bin 128 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren Birliğimiz, mineral yağlar ve mineral yakıtlar ürün grubunda 365,9 milyon dolar, plastikler ve mamullerinde 57,4 milyon dolar, anorganik kimyasallarda 33,9 milyon dolar ihracata imza attı. Birliğimiz, söz konusu dönemde en yüksek ihracat değerlerine Hollanda, Lübnan ve Güney Afrika Cumhuriyeti pazarlarında ulaştı. Hollanda’ya 97,5 milyon dolar, Lübnan’a64 milyon dolar, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne59,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Slovenya, Cebeli Tarık, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Lübnan ise ihracat hacminde çok güçlü artışları yakaladığımız pazarlar oldu."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA