Çiftçiye zorlukları kolay edecek destek | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çiftçiye zorlukları kolay edecek destek


 

Mersin İl Tarım Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ’Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma’ projesi kapsamında, zorlu coğrafyada üretim yapmakta zorlanan çiftçilere güneş paneli, meyve kesme ve kurutma, hamur ve üzüm sıkma makineleri dağıtıldı.

Haber Merkezi

 

Mersin’de ‘Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’ kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce “Taşınabilir Güneş Enerjili Sistem ve Makine Ekipman Desteği dağıtım programına düzenlendi.

İl Tarım Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programa; Vali Ali Hamza Pehlivan, Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Koordinatörü Muhammet Ali Yıldırım ve çiftçilerimiz katıldı.

 

‘62 BİN HEKTAR MERA ALANIMIZ VAR’

Vali Pehlivan, programda yapmış olduğu konuşmasında; “Öncelikle bu projemizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Projemizin sloganı; “Gelecek Kırsalda şekillenecek.” Bu tema gerçekten isabetli bir şekilde belirlenmiş. Kalkınma topyekün bir bakış açısıyla sağlanır. Bereketli topraklara sahip olan Anadolu coğrafyasında; kırsalıyla, merasıyla, köyüyle, ovasıyla, kentiyle, deniziyle bir bütün olarak gayret ortaya koymak suretiyle ülkemiz, her alanda kalkınmaya devam etmektedir.

Mersin'imiz; bereketli Çukurova'nın bereketli topraklarına sahip, akla gelebilecek bütün ürünlerin yetiştiği ve yetiştirildiği bir coğrafyaya sahiptir. İlimizin yüz ölçümünün yaklaşık %21’i tarım alanlarından oluşuyor. %4’i de mera alanlarından oluşuyor. Aslında toplam yüzölçüme bakıldığında, nispi olarak çok fazla değil ama bereket ve hasıla olarak üst seviyelerde üretimin yapıldığı bir İlde yaşıyoruz. Toplam 806 mahalleye sahip olan ilimizdeki 135 mahallede 636 mera parselimiz ve 62 bin hektar mera alanımız var.

 

‘870 BİN KEÇİYLE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SIRALAMASINDA TÜRKİYE'DE BİRİNCİ SIRADAYIZ’

Bu mera alanlarında ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Özellikle son 20 yıllık dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, başta Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve ilgili kurumların vasıtasıyla verilen teşvikler sayesinde, küçükbaş hayvan varlığımız katlanarak artmış durumdadır. Koyun sayımız dört kat, keçi sayımız, iki kat artmış. 870 bin civarında keçi adediyle küçükbaş hayvan sıralamasında Türkiye'de birinci sırada; koyun adedini de eklediğimizde toplam 2 milyona yakın küçükbaş varlığıyla da ilk beşlerdeyiz.

Bu teşviklerden yararlanan çiftçilerimizin ortaya koymuş olduğu emek ve gayretin çok büyük bir payı vardır. Çünkü biliyoruz ki; kırsalda, yüksek rakımlarda, üretim yapmak, hayvancılık yapmak, hayvanların etinden, sütünden ürünler meydana getirmek gerçekten meşakkatlidir. Tam da bu noktada devletimizin, Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere kurum ve kuruluşları vasıtasıyla destek sağlamak suretiyle üretim yapan çiftçilerimizin koşullarını her geçen gün biraz daha iyiye doğru götürme gayreti söz konusudur.

 

‘ÇİFTÇİNİN GAYRETİ OLMASA BU PROJELER UYGULANAMAZ, HAVADA KALIR’

Bugün hayata geçen ve belli bir süredir de üzerinde çalışılarak uygulamaya konulan bu projedeki maksat; zor coğrafi şartlarda tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlarımızın bu projelerden faydalanması ve onların koşullarını daha iyi hale getirmektir. Bugün itibariyle, 195 güneş panelini çiftçilerimizle buluşturuyoruz.

Kırsaldaki vatandaşlarımızın ve çiftçilerimizin yaşamlarını kolaylaştıracak, modern cihazları da beraberinde vermiş oluyoruz. Bunların, kullanacak olan hemşehrilerimize fayda getirmesini diliyorum. Bu projenin hazırlanmasında hem Tarım İl Müdürlüğümüz hem Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) müşterek bir çalışma ortaya koymuşlar. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.

Geçen bir yıllık süre boyunca sağlanan teşvikler alt alta koyulduğunda yaklaşık 2,5 milyar lira gibi bir rakama ulaşılmıştır. Diğer altyapı projelerini, DSİ'nin sulama projelerini, kırsal alanda meyveciliğin, tarımın, hayvancılığın geliştirilmesi yönündeki projeleri de kattığımız zaman bu rakam kat be kat artmaktadır. Bu destek ve yatırımlar çok önemli ve kıymetlidir. Sağlanan teşviklerden yararlanan, bu teşvikleri hayata geçiren, emek ortaya koyan, özverili çiftçilerimiz her zamanki gibi işin odağındadır. Onların gayreti olmasa bu projeler uygulanamaz, havada kalır.

 

‘PROJELER VE TEŞVİKLERİ OLUMLU KATKILAR SUNUYOR’

Uygulanan projelerin ve teşviklerin neticesinde ortaya çıkacak olan katma değerin, önce çiftçi ailelerimize, ilimize, bölgemize ve bütün ülkemize kalkınma ve gelişme yolunda olumlu katkılar sunmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülmekte olan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) küçük ölçekli tarım işletmelerin sosyal ve ekonomik refah seviyelerini arttıramaya yönelik olarak uygulanan, Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından desteklenen bir Kırsal Kalkınma projesidir. Projenin İhale ve satın alma süreci Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından gerçekleştirilmiştir.

Bugün, bir etabını daha hayata geçirdiğimiz Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’nin ana amacı, küçük ölçekli tarımın ticarileşmesini, küresel dönüşümünü desteklemek, gençlerin, mikro girişimcilerin, desteğe ihtiyaç duyan kadınlar ve tarımla iştigal eden göçerlerin bu programda yer almalarını sağlamaktır.

Program kapsamında; Göçerlerin Yaşam Standartlarının Yükseltilmesi Ana Faaliyeti ile İlimizde hibe almaya hak kazanan göçerlere 195 adet Taşınabilir Güneş Enerjili Sistem dağıtımı ve hibe almaya hak kazanan üreticilerimize 37 adet hamur yoğurma makinesi, 44 adet üzüm sıkma makinesi ve 31 adet meyve- sebze kurutma makinesi dağıtımı yapılacaktır. Sağlanan bu desteklerin bütün hemşehrilerimize, çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Programda; Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Koordinatörü Muhammet Ali Yıldırım ve kadın çiftçi Meltem Kıcır birer konuşma gerçekleştirdiler.

Konuşmaların ardından Vali Pehlivan, hibe edilecek güneş panelleri ve makineleri inceleyerek, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ’dan bilgiler aldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA