Hukuk tanımaz MIP’e ‘dur’ çağrısı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Hukuk tanımaz MIP’e ‘dur’ çağrısı!


 

Mersin Limanı’nı Atatürk Parkına doğru genişletmek isteyen Singapurlu MIP Şirketine, itiraz davasının Anayasa Mahkemesinde devam ettiğini hatırlatan Mersinliler eylem yaparak, hukuksuzluğun durdurulmasını istedi. MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Bilimsellikten uzak, hukuksuz ve antidemokratik bir rant projesi” diyerek, Mersin halkını MIP’e karşı kentin akciğerleri olan Atatürk Parkı’na sahip çıkmaya davet etti.

HEDİYE EROĞLU - BARIŞ ÇOBAN

 

Yüzde 90’ı yabancılara ait Singapurlu Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP) Mersin Limanı’nda, davası Anayasa Mahkemesinde devam etmesine rağmen Atatürk Parkına doğru genişleme çalışması yürütmesine tepkiler artarak devam ediyor.

MIP’in, davaya rağmen genişleme çalışmaları kapsamında deniz dip temizliği çalışmaları yaptığı ve bu nedenle caretta caretta deniz kaplumbağaları ile balıkların da ölümüne neden olduğu ileri sürüldü.

 

“ATATÜRK PARKINDA LİMAN YAPILAMAZ, RANTA GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

Şirket henüz bir açıklama yapmazken dün liman A kapısı önüne giden Mersinliler, MIP’e tepki göstererek, çalışmaların durdurulmasını istedi.

Mersin Çevre Platformu öncülüğündeki eyleme çok sayıda sivil toplum kurum ve kuruluşunun temsilcisi katıldı. “Atatürk Parkında liman yapılamaz, ranta geçit vermeyeceğiz” ve “Atatürk Parkında liman istemiyoruz” pankartı açan Mersinliler, yetkilileri seslerini duymaya çağırdı.

 

“HEPİMİZİN GELECEĞİ TEHLİKEDE”

Konuyla ilgili platform adına basın açıklaması yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, yeryüzünün iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi pek çok sorunla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Gezegenimizin ormanları yok edilerek, havası suyu ve toprağı kirletilmektedir. Atmosferdeki küresel ısınma artık iklim krizine dönüşmüştür. İklim krizine karşı önlem alınmazsa hepimizin geleceği tehlikededir. Gelişmiş ülkeler iklim krizinin risklerini azaltmak ve kirletilen çevreyi temizlemek için yeşil ve ormanlık alanlarını genişletme ve kirletici teknolojileri kurmamaya ve aşırı tüketmemeğe karar vermiştir.

 

“MERSİN’İN AKCİĞERLERİNE HANÇER SAPLAYACAK KİRLİ BİR YATIRIM”

Kentimizde dünyamızın ve ülkemizin yaşadığı iklim krizine karşı riskleri azaltmak için yeşil alanlarımızı korumak ve genişletmek yerine rant uğruna yok edilmektedir. Bu anlamda Atatürk Parkını korumak yerine bugün Mersin’in akciğerlerine hançer saplayacak kirli bir yatırım olan Atatürk Parkında liman genişleme projesinin, yapım çalışmaları başlatılmıştır.

Atatürk Parkında liman genişleme projesinin hukuki süreci olan Anayasa Mahkemesinde devam eder iken hukuk tanımaz MIP tarafından gece saatlerinde liman genişleme çalışmalarını başlatmış olup, bu çalışmalar sırasında binlerce balığın ve carettaların ölümüne neden olmuştur. Denizde yapmış olduğu dip taramaları denizin ekosistemini bozmaktadır.

 

ATATÜRK PARKI İŞGAL EDİLECEK

Atatürk Parkında yapılacak liman genişletme çalışmaları Atatürk Parkının tümünün MIP A.Ş tarafından işgal edileceği ve Atatürk Parkının tamamen konteynerlerle dolacağı açıktır. Bu proje Atatürk parkını tamamen ortadan kaldıracaktır.

Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar vereceği açıktır. Mersin liman genişlemesi için yapılacak 176 bin m2’lik sahanın dolgu malzemesi Mersin'e ait mahallelerde planlanan taşocaklarından taşınıp getirilecek ve Atatürk parkı önündeki denize dökülecektir.

 

“BİLİMSELLİKTEN UZAK, HUKUKSUZ VE ANTİDEMOKRATİK BİR PROJE”

Kıyı dolgusu için 4 milyon 284 bin ton taş ihtiyacı, mahallelerdeki taş ocaklarından Atatürk parkına 350 bin kamyonla taşınırken trafik yükü ve hava kirliliği yaratacaktır. Ayrıca projenin yapılabilmesi için denizin dibinden çıkarılacak asbest hepimizi zehirleyecektir. Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak, hukuksuz ve antidemokratik bir proje olan Atatürk Parkında liman genişleme projesi MIP şirketine rant kazandıracaktır.

 

“ATATÜRK PARKINA SAHİP ÇIKALIM”

Mersin’in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersin’de tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkının halk tarafından kullanımını engelleyecektir. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkının karşı olduğu bu projeden  MIP derhal vazgeçmelidir. Mersin halkını Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA