AKİB yeni pazarlarda ihracatını katladı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKİB yeni pazarlarda ihracatını katladı


 

Genel sekreterliği Mersin’de bulunan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artış ile ekim ayında 1,52 milyar dolar ihracata imza attı. Ekim’de en fazla ihracatı kimya, demir-çelik, hububat ve bakliyatta gerçekleştirirken en yüksek değerlere Hollanda, Irak ve Lübnan pazarlarında ulaşırken, ihracat hacminde en güçlü performans Lübnan, İran ve Cezayir pazarlarında sergilendi.

Haber Merkezi

 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, ekim ayında 1,52 milyar dolar ihracata imza attıklarını açıkladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümünün kutlandığı ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artış sağladıklarını belirten AKİB Koordinatör Başkanı R.Onur Kılıçer, en yüksek değerlere Hollanda,Irak ve Lübnan pazarlarında ulaşırken, ihracat hacminde en güçlü performansı Lübnan, İran ve Cezayir pazarlarında sergilediklerini bildirdi.

25 bini aşkın üyesiyle büyük bir aile olan AKİB’in ekim ayındaki 22,9 milyar dolarlık ülke geneli ihracata yüzde 7,8 oranında destek verdiğini kaydeden Başkan R. Onur Kılıçer, “Türkiye’nin kalkınması ve milletimizin refahını artırmak için daha çok üretmek ve daha çok ihracat yapmak durumundayız. Bu anlayışla hem ürün çeşitliliğimizi artırmak hem de yeni pazarlar bulmak için yoğun bir mesai harcıyoruz. Zorlu koşullara rağmen üretebilme kabiliyetimizi, güvenilir ticaret ortağı imajımızı ve tedarikçi gücümüzü daha da geliştirerek “İhracatla Yükselen Türkiye” vizyonuna en güçlü desteği vermenin gayretini gösteriyoruz. Türkiye Yüzyılı’na adım atarken ihracat hedeflerini yakalayabilmemiz için, sürdürülebilir üretimin devamı ve dünyadaki rekabetçiliğimizi koruyacak koşullarda enflasyona yenilmeyen döviz kuru, uygun vadeli finansman ile ihracatçılarımıza sağlanan devlet yardımlarının geçmiş yıllarda olduğu gibi döviz bazında kullandırılması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

 

“EKİM AYINDA EN FAZLA İHRACATI KİMYA, DEMİR-ÇELİK, HUBUBAT VE BAKLİYATTA GERÇEKLEŞTİRDİK”

AKİB’in ekim ayı ihracatını bağlı Birliklere göre değerlendiren Koordinatör Başkan Kılıçer, bu dönemde en çok ihracat yaptıkları sektörlerin kimya, demir-çelik, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar olduğunu bildirdi. Başkan Kılıçer, “Yılın 10’uncu ayında en fazla ihracatı 555,2 milyon dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Bu Birliğimiz, söz konusu dönemde ihracat hacmini yüzde 25 oranında artırma başarısı gösterdi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz, 291,4  milyon dolar değer ile ikinci, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 200,6 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Yine ekim ayında Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 147,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 102,3 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 101,2 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 27,5 milyon dolar ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 25,8 milyon dolar ihracat değeri elde etti.” diye konuştu.

 

İHRACAT HACMİNDE EN GÜÇLÜ ARTIŞLAR LÜBNAN, İRAN VE CEZAYİR PAZARLARINDA

AKİB’in ekim ayındaki ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Kılıçer, şunları söyledi: “AKİB olarak, ekim ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde Hollanda, Irak ve Lübnan ilk üç sırada yer aldı. Hollanda’ya 122 milyon dolar, Irak’a 108,9 milyon dolar ve Lübnan’a 78,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu dönemde  ihracat hacmini en fazla artırdığımız ülkeleri incelediğimizde ise Lübnan, İran ve Cezayir pazarları dikkat çekti. Lübnan pazarındayüzde 249,2 artışla 78,5 milyon dolar, İran pazarında yüzde 154 artışla 48,6 milyon dolar ve Cezayir pazarında yüzde 91,3 artışla 30,9 milyon dolar ihracata imza attık. Ekim ayında ihracat hacminde anlamlı artış sağladığımı diğer ülkeler Suudi Arabistan, Romanya ve İspanya oldu.”

AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, 2023 yılı Ocak-Ekim ayları arasında 12,9 milyar dolar ihracat değerine eriştiklerini, son 12 aylık dış satım performansında ise 15,87 milyar dolar seviyesine ulaştıklarını sözlerine ekledi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA