Hem sularından hem sağlıklarından oldular! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Hem sularından hem sağlıklarından oldular!


 

Mersin’in Erdemli ilçesinde Hacı Halil Arpaç Mahallesinin içme suyu, kaynak dereye akıtılarak tarımsal sulamaya kaydırıldı! Elvanlı’dan motopomp ile su verilen halk kalitesiz su nedeniyle rahatsızlanarak soluğu hastanelerde alması sonucu yaşadıklarına isyan etti. Mahkeme kararı olmasına rağmen Kaymakamlık ve MESKİ’nin sularını geri vermemesi üzerine Mahalle Muhtarı Hüseyin Nergiz, 4 aydır dilekçe üzerine dilekçe yazarak seslerini duyurmaya çalışsa da ne vali ne de Büyükşehir Belediyesi ile bir görüşme gerçekleştiremedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Erdemli İlçesi Hacı Halil Arpaç Mahallesi sakinleri, hem içme suyu kaynaklarından hem de sağlıklarında oldu.

Yaklaşık 4 ay önce mahallenin içme suyu, kaynak dereye akıtılarak tarımsal sulamaya kaydırıldı! Kaymakamlık ve MESKİ’nin kararı ile cazibeyle gelen suyunu kullanmayan mahalleye Elvanlı’dan motopomp ile su verildi.

Mahkeme kararı olmasına rağmen suları ellerinden alınarak motopomp ile verilen suyun elektrik kesilince verilememesin ve maliyetine tepki gösteren yöre halkı, kalitesiz su nedeniyle rahatsızlanarak soluğu hastanelerde alması ile yaşadıklarına isyan etti.

MUHTAR 4 AYDIR KİMSEDEN RANEDVU ALAMADI!

Derdini anlatmak için 4 aydır dilekçe üzerine dilekçe yazarak seslerini duyurmaya çalışsa da ne vali ne de Büyükşehir Belediyesi ile bir görüşme gerçekleştiremeyen Hacı Halil Arpaç Mahallesi Muhtarı Hüseyin Nergiz, yaşadıkları sorunları gazetemize anlattı.

“Konu içme suyu ile ilgili olduğu için kimse randevu vermiyor” diyerek, yaşadıklarına isyan eden Muhtar Nergiz, “Büyükşehir Yasası öncesi köy tüzel kişiliği döneminde Sıraç Köyü Gökkayrak mevkiinde bulunan Hacı Halil Arpaç Köyüne ait içme suyu kaynağı belediyeye devredildi. Mahallemiz mahkemeye başvurarak yeniden tahsis aldı.

MESKİ tarafından 2021 yılında bölgede açılması planlanan 4 kaynak çalışması sırasında göçük meydana geldi. Bir kaynak açılmayarak su dereye akıtıldı. Ancak bu defa da mahallemizde içme suyu yetersizliği gündeme geldi. MESKİ ile verilen mücadele sonucu kaynağın açılıp su sıkıntısının giderilmesi için harekete geçtik. MESKİ’nin açıp bağladığı borunun sökülüp daha sonra bu işin müteahhide verildiğini öğrendik. Suyun sulama için kullanılması adına da Karayakup Mahalle muhtarı ve sulama bekçisinin dere yatağından aldıkları sulama suyunda kullandıklarını tespit ettik. Bu bahaneyle usu kaynağına müdahale ederek müteahhide verilen işin durdurulduğunu öğrendik.

 

MESKİ MÜTEAHHİDİ DURDURDU MU?

Yani bizim kaynağımızdan sulama suyu için su alınırken biz susuz kaldık. Bu sorunun acilen çözülüp mahallemin içme suyu sıkıntısının giderilmesi için müteahhit tarafından yapılan planlamaya uygun olarak işin devam etmesini istedik.

Ancak haftalar geçmesine rağmen tüm çabalarımız sonuçsuz kaldı. İçme su kaynağından gelen suyumuz dere yatağına akıtılırken MESKİ bir çözüm bulmadı. MESKİ’nin iş verdiği müteahhidin yaptığı işi bozup, dağıtıp dereye akıtanların suyun bağlanmaması için talimat verdiği bilgisine ulaştık.

Kaldı ki söz konusu havzanın Sıraç sınırları içinde olup tahsisinin Hacı Halil Arpaç adına içme suyu tahsisinin bulunduğu ve tahsise ilişkin bilgilerin MESKİ Genel Müdürlüğü bilgisinde olduğu bilinmektedir.

 

KAYMAKAM DA DERTLERİNE ÇARE OLMADI

Daha sonra Elvanlı içme suyundan bizim bölgeye bağlantı yapılarak su sıkıntısı çözülmeye çalışıldı. Elvanlı suyun kendine yetmezken bizim mahallemize yetmeyeceğini dile getirmemizi rağmen durumu anlatamadık. Bilirkişi istedik, inceleme istedik ancak sonuç alamadık.

Sorunun çözümü için ilgili mercilere defalarca başvurduk. Ancak itirazlarımıza rağmen Kaymakamlık cazibeyle mahallemize gelen içme suyu kaynağımızın tarımsal sulamaya bırakılmasını ve mahallemize motopomp ile Elvanlı’dan su temin edilmesine karar verdi ve geri adım atmadı.

Ancak Mahallemiz hala susuzdur. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yasalar çerçevesinde bize vermiş olduğu içme suyu kaynağımız dan suyumuzun verilmesini mahalle halkı adına talep etmekteyiz

 

MAHALLELİ SAĞLIĞINDAN OLDU

Zira gerek su sıkıntısı gerekse de Elvanlı’dan motopomp ile gelen suyun kalitesizliği sağlık sorunlarını da gündeme getirdi. Hacı Halil Arpaç Mahallesi sakinleri rahatsızlanmaya başladı. Elvanlı Sağlık Ocağına gidenler genel olarak; baş ağrısı, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetleri ile soluğu doktorların yanında almakta. Bu hastalara verilen ilaçların da söz konusu hastalıklara ilişkin olduğu Elvanlı’da bulunan eczaneler tarafından tasdik edilebilir. Bu konunun genelde içme suyundan kaynaklandığı düşüncesiyle tarımsal sulamaya bıraktığınız mahallemizin içme suyunun tekrar mahallemize verilmesini istiyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA