Limon üreticileri fiyat desteği istiyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Limon üreticileri fiyat desteği istiyor


 

Türkiye’nin limon üretiminin yüzde 90’ının gerçekleştiği Mersin’de üreticiler, düşük fiyatlar nedeniyle dalında kalan ürünleri için iktidara destek çağrısı yaptı.

Haber Merkezi

 

Türkiye'nin ‘limon deposu’ Mersin ve Adana'daki narenciye bahçelerinde hasat sürüyor. Üreticilerin büyük emek vererek yetiştirdiği limonlar, tarım işçilerinin hummalı çalışmalarıyla dalından koparılıyor.

Çukurova'da çok sayıda çiftçinin geçim kaynağı olan limon, hasadın ardından dalında kilogramı 50 kuruştan 1,5 liraya kadar alıcı bulabiliyor.

Limonun dalındaki fiyatını az bulan üreticiler, yıl boyunca yaptıkları masraflarını karşılamaması nedeniyle zor günler geçiriyor.

Raflarda kilogramı 7 lira ile 15 lira arasında satışa sunulan limonda emeklerinin karşılığını almak isteyen üreticiler, girdi maliyetleri, kontrolsüz üretim ve hasat başlangıcından reyonlara uzanan süreçteki masrafların önüne geçilmesini istiyor.

 

ÜRETİCİ EYLEMDE

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Şahin, limon üreticilerinin son günlerde yaşadığı sorunlar nedeniyle ülke genelinde çeşitli eylemler gerçekleştirdiğini söyledi.

Limon üreticilerinin üç temel sorununun olduğunu anlatan Şahin, "Girdi maliyetleri olarak adlandırdığımız, gübreleme, ilaçlama, sulama, budama gibi harcamalarımız 4-5 lira arasında. Dalında satışımız ise 1 lira civarında. Bundan dolayı çiftçimiz zor günler geçiriyor" diye konuştu.

 

“ÇÖZÜM İÇİN HIZLICA ADIM ATILMALI”

Başkan Yusuf Şahin, sorunların çözümü için hızlı adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak, limonun dalından raf sürecine kadarki yüksek taşıma maliyetlerinin de yakıtta bir indirime giderek düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Kontrolsüz üretimin de çiftçilere büyük problemler yaşattığını vurgulayan Şahin, ovaya buğday yerine narenciye, dağa da fındık yerine ekin ekilmemesi gerektiğini belirterek, iç ve dış pazara uygun ürünlerin doğru oran ve miktarda üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA