Mersin Serbest Bölge’den 4 milyar dolarlık hedef | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin Serbest Bölge’den 4 milyar dolarlık hedef


 

Mersin Serbest Bölgesi’nde bu yılın ticaret hacmi 4 milyar doları aşması bekleniyor. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, bölgede 11 bin kişiye istihdam sağlandığını ve en fazla ticaretin ABD, Irak ve Mısır ile yapıldığını açıkladı.

Haber Merkezi

 

Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olan ve 1988 yılında faaliyete geçen Mersin Serbest Bölgesi'nin, bu yılki ticaret hacminin 4 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, ticaret hacminin eylül ayı itibarıyla toplam 78 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

 

EN FAZLA TİCARET YAPILAN ÜLKELER

Ali Avcı, en fazla ticaret yapılan ülkeler arasında ABD, Irak, Mısır, İtalya, Hollanda, Çin ve Almanya'nın yer aldığını belirtti.

 

MAL GRUPLARINA GÖRE İŞLEM HACMİ

Bölgede işlem gören malların yüzde 81'inin sanayi, yüzde 19'unun ise tarım ürünleri olduğunu aktaran Avcı, kimya ve gıda sanayi ürünleri, meyveler, işlenmiş petrol ürünleri, dokumacılık mamulleri ve demir-çelik sanayi mamulleri gibi ürünlerin en yüksek seviyede işlem gördüğünü kaydetti.

 

İSTİHDAM VE FİRMALARIN FAALİYET KONULARI

Mersin Serbest Bölgesi'nde 287'si yerli, 97'si yabancı olmak üzere toplamda 384 firma bulunduğunu ifade eden. Avcı, bu firmaların yüzde 40'ının alım-satım, yüzde 31'inin üretim ve yüzde 29'unun diğer ruhsat konularında faaliyet gösterdiğini söyledi. Avcı'ya göre ayrıca, bölgede 10,358 kişi doğrudan, 11,000 kişi dolaylı olarak istihdam ediliyor.

 

GEMİ-YÜK BEKLEMELERİ VE İŞLEM MALİYETLERİ

Ali Avcı, Mersin Limanı'ndaki gemi-yük beklemelerinin azaltılması amacıyla, Ticaret Bakanlığı'nın izniyle konvansiyonel gemilerin elleçlenebileceğini, bu sayede işlem maliyetlerinin düşeceğini ifade etti.

 

YENİ YATIRIMLAR VE DENİZLİ SERBEST BÖLGESİ

Avcı, Mersin Serbest Bölgesi'nin yatırım alanlarının tamamının tahsis edilmiş olması nedeniyle, Denizli'de yeni bir serbest bölge kurulacağını ve bu bölgenin işletmesinin şirketleri tarafından yapılacağını açıkladı.

 

YEŞİL ENERJİ YATIRIMLARI

2021 yılı ağustos ayında GES yatırımlarının ilk kısmının tamamlanmasıyla üretime başlandığını ve 7,364,353 kwh elektrik enerjisi üretildiğini belirten Başkan Avcı, yılda 4,613,816 kg CO² salınımının engellendiğini ve 11,220 ağaç kurtarıldığını ifade etti.

 

ULUSLARARASI STANDARTLARDA RIHTIMLAR

İskenderun Limanı'ndaki 6 Şubat depremleri sebebiyle tüm yük ve gemilerin Mersin Limanı'na yönlendirildiğini ve bu durumun maliyeti artırdığını belirten Avcı, Mersin Serbest Bölge'nin uluslararası standartlarda rıhtımlara sahip olduğunu ve her türlü gemiye hizmet verebileceğini açıkladı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA